Elnapolták a kuruc.info-pert

Székesfehérvár - Pénteken folytatódott volna a városi bíróságon az úgynevezett kuruc.info-per, amelyet azonban január 28-ra napoltak el. Egy tanút hallgattak meg.

MTI

A pénteki tárgyaláson az ügyész azt indítványozta, hogy olyan elektronikai médiaszakértőt rendeljenek ki és hallgassanak meg, aki az elektronikus média működésével, szerkesztésével és szakmai munkájával kapcsolatos kérdésekről is nyilatkozhat.
A pénteki tárgyaláson egy tanút hallgatott meg a bíróság a hírportál állítólagos főszerkesztőjével kapcsolatban, ő azonban  - mint mondta - személyesen nem ismerte a per vádlottját, csak elektronikus levelet váltott vele. 
A vádlottat öt rendbeli személyes adattal való visszaélés, valamint kétrendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségével vádolta meg az ügyészség. 
A vád alapjául az szolgált, hogy a 2006. évi őszi budapesti eseményeket követően, 2006. október 7-én, 16-án, majd azt követően több alkalommal, a kuruc.info közzétette az ügyben eljáró bírák, ügyészek személyes adatait, s egyikük fényképét is, őket súlyosan sértő kijelentésekkel illette, s egyebek között "vérbíráknak", "jogtipró talárosoknak" nevezte őket.
A bíróságnak azt kell megállapítania, hogy a történtekért ki a felelős, s kimondható-e a vádlott felelőssége. Bár az ügyben korábban meghallgatott tanúk a portál főszerkesztői minőségében is ismerték a vádlottat, de annak egyik védője korábban azt mondta az újságíróknak, hogy ügyfele tagadja azt, hogy ő töltötte volna be a főszerkesztői posztot, s így a bűnösségét sem ismeri el. 
A per a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján került a Székesfehérvári Városi Bíróságra. A hírportálra 2006. októberében felkerültek miatt a II.-III. kerületi ügyészség vádat emelt a kuruc.info főszerkesztője - mint magánszemély - ellen, aki egyben a honlap hirdetésszervező cégében, a Hunmédia Kft.-ben jelentős befolyással bíró tulajdonos is. 
Ezután a vádlott meghatalmazott védője tavaly februárban elfogultsági kifogást nyújtott be, kérve, hogy az ügy elbírálásából a Fővárosi Bíróság valamennyi tanácsát zárják ki, majd azt valamennyi kerületi bíróság és a Fővárosi Bíróság kizárására pontosította. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla járt el.Az ügy elsőfokú elbírálására a székesfehérvári városi, a másodfokú eljárásra pedig a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!