Ellenőrzés a plázában - Mi nem lógunk!

FMH - Délelőtt tíz óra, találkám van a székesfehérvári Piac térhez közeli pláza előtt, hogy a szakemberekkel ifjúságvédelemmel foglalkozó rendőrökkel, "gyermekjólétisekkel" megkérdezzünk néhány iskolakötelesnek látszó fiatalt, miért nem ülnek csütörtök délelőtt az iskolapadban? A történet azért izgalmas, mivel az idei tanév kezdetétől az ötven órás igazolatlan mulasztást összeszedő diák szülei egy időre elveszíthetik a családi pótlékként ismert, hivatalosan iskolalátogatási támogatásként járó összeget.

Kovalcsik Katalin

- Évekkel ezelőtt kezdtük ezt a fajta védelmet, a gyermekjóléti  szolgálat szakembereivel közösen  meglepetésszerűen ellenőrzünk -  Brandl Csilla őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság  bűnmegelőzési alosztályának vezetője és munkatársai rutinosan állítják meg az ifjakat.  Igazolványt kérnek, lakcímkártyát, iskola és osztályfőnök  nevet. - Hiszékenyek vagyunk, ha azt mondják a fiatalok, hogy nem tudnak még bemenni az iskolába, mert próbaérettségi van, rendben.  Azt is elhisszük,  hogy a malomban voltak gyakorlaton,  és előbb - tíz óra tájban? - elengedte őket a tanár.  Van olyan intézmény is, ahol bizonyos idő előtt nem lehet bemenni, ez is oké. A megkérdezett fiataloknak viszont elmondjuk, az iskolájukban megerősíttetjük, valóban úgy volt-e a történet, ahogy nekünk elmondták. Felhívjuk az osztályfőnököt.
A Székesfehérvári Kistérségi Szociális Alapszolgáltató Központ munkatársai, az utcai szociális munkások  gyakorta megfordulnak a nagyobb bevásárlóközpontokban, néhány diákot már ismernek, tudják róluk, nem ott lenne a helyük. Az ellenőrzés híre egyébként futótűzként terjed a bevásárlóközpontban.
- A múltkor megállítottunk egy fiatalt, készítette a papírjait, de már mondta:  tudja miről van szó, nagykorú -  meséli az őrnagy asszony. Az ő felelősségük merre járnak, a nagykorúság okán akár abba is hagyhatják a tanulást, már nem kötelező iskolát látogatniuk. Amíg az őrnagy és két munkatársa a fiatalok adatait veszi fel, a  gyermekjólétisek elmagyarázzák nekik, hogy az ötven óra igazolatlan hiányzásnak milyen anyagi következményei lehetnek.
- Mi nem lógunk! - tiltakoznak a  lányok  kórusban. Vidékiek, arra várnak, hogy fél tizenkettőkor bemehessenek az iskolájukba.  A busszal másként nem érnének be, így az időt a népszerű találkahelyén töltik.
- Megtörtént, az egyik iskola  igazgatója hívta fel a figyelmünket,   másutt is tanyáznak  diákok - osztja meg tapasztalatait Brandl Csilla.  Az iskolának,  a szülőnek sem mindegy, hová jár a gyereke a tanintézmény helyett. 
-  Nálunk minden rendben van - az édesanya borítékot húz elő, benne hivatalos papír, a 17 éves fiatalember magántanuló. - Most akarok bemenni az iskolába, hogy legalább hetente egyszer bemehessen a gyerek a suliba, tanuljon ott is egy kicsit, mert nincs könyve. Tavaly is magántanuló volt. 
- Rendben is van minden  - köszönnek  el tőlük a rendőrök, gyermekvédelmisek. Bennem bujkál a kisördög,  a magántanulóság jó státusz, látszik a fiún, nem viseli meg  túlságosan az otthoni tanszoba, de ahogy az édesanyja  mondja, tavaly is sikerült a vizsga. Közben új  csoportot állítanak  meg a rendőrök. Tulajdonképpen minden rendben, de az egyik lánynál nincs semmilyen  fényképes igazolvány. Felhívják a figyelmét, hordja magával a személyit, a lakcímkártyát, azért van!
A szociális munkások közben programot ajánlanak a diákoknak. A Tolnai utca 161-ben naponta, délutánonként  tanácsadás, hagyományőrzés, kézműves foglalkozások, kamasz klub. Akkor is várják a fiatalokat, ha egyszerűen csak beszélgetni szeretnének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!