2010.09.29. 04:33
Étkek a híres pákozdi paradicsomból
Pákozd - A múlt hét végén megrendezték az első paradicsomfesztivált a településen. Az egykor Fehérvár piacát is ellátó híres pákozdi paradicsomot szeretnék "újraéleszteni".
Az időjárás nem volt kegyes a paradicsomhoz sem, a hagyományőrzők ennek ellenére elhatározták, hogy abból a pár palántából, ami még őrzi a régi paradicsom tulajdonságait, bemutatják a híres helyi paradicsomot. A Mesenádasban a falra régi fotók is felkerültek, például egy idei, egy 80 dekás paradicsomról. Szabó Ferencné, aki a hétköznapokon az ovisoknak főz, elkészítette a helyi, hagyományos étket, a paradicsomos burgonyás gombócot. Egyszerű krumplis tésztát - a főtt burgonyát krumplinyomón átnyomta, kevés sóval, liszttel, tojással - készítünk. Dukál mellé a paradicsom mártás, amihez olajon megfuttatjuk a lisztet, besűrítjük, ízesítjük sóval, cukorral. Aki szereti, tehet bele borsot is. Az étel könnyen elkészíthető.
A szárított paradicsom akkor a legfinomabb, ha a napon hagyjuk kiválni belőle levét. A paradicsomot karikára szeljük, aki szereti, szórhat rá esetleg leveles zöldfűszert, így készülhet akár olaszos szárított paradicsomunk is. Pirított kenyérre tesszük, kevéske vajat is kenhetünk alá. Kellemes eledel.
A neten talált recept szerint készíthetünk a szárított paradicsom felhasználásával bácskai árpás szejtánt, az ajánló azt írja, rizses hús helyett vega étel. Kell hozzá előző este beáztatott árpa, 20 dkg szejtán (búzahús, bioboltban lehet szejtánport kapni), egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, két zöldpaprika, három szárított paradicsom, 20 deka zöldborsó, kömény, majoránna, őrölt piros paprika, Shoyu, olívaolaj. A hagymát megpároljuk, rátesszük a finomra szelt paprikát, a zöldborsót, pároljuk tovább. Ha a borsó majdnem puha, mehet bele a szejtán, néhány perc alatt kész lesz. Hozzáadjuk a paradicsomot, kis vízzel lazítsuk, picit összeforraljuk. A külön megfőzött árpát adjuk hozzá, és a felsorolt fűszerekből, lehetőség szerint mindből, tegyünk bele keveset. Kicsit melegítsük össze. (A Shoyu sötétbarna, lágy ízesítő szósz, szójababból és búzából készül. Sópótlónak is használják.)
Egyszerűbb és finom a bazsalikomos paradicsomleves. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén apróra vágott paradicsomot. Összekeverjük, felöntjük zöldséglével. Ha felforrt, még 10 percig főzzük, sóval, borssal, aprított bazsalikomlevéllel, kevés cukorral ízesítjük. A levesbetét lehet olajon megpirított zsemlekocka.
A gasztronómiai bemutatkozás mindig alkalom arra, hogy akár zöldségszobor, cukorból húzott látvány készüljön. A pákozdi gyerekek sem mentek a szomszédba ötletekért, látszott ez a kiállított terményszobrokon. A terem sarkban állt egy kukoricamorzsoló, a gyerekek kipróbálták, hogy kell megszabadítani a csutát a szemektől.