Ellenőriztek az iváncsai uszodánál, a per folytatódik

Iváncsa - Hegmanné Nemes Sára államtitkár ellenőrzi a magánbefektető, az állam és az önkormányzat összefogásával megvalósuló PPP beruházásokat. Szerdán a településen járt az uszoda ügyében.

Kovalcsik Katalin


A Nemzeti Fejlesztési  Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló állatitkárságának államtitkára, Hegmanné Nemes Sára, L. Simon László országgyűlési képviselő, Perkáta polgármestere, és az iváncsai Fidesz jelölt tartott szerdán sajtótájékoztatót az uszoda előtt.   Az országban minden  PPP projekt keretében megvalósult beruházást felülvizsgálnak, ezen belül 34 a sportlétesítmény, mondta el az államtitkár asszony.
 - Ezek minden esetben három oldalú megállapodással valósultak meg,  az állam, az önkormányzat és a magánbefektető oldaláról. Munkatársaink több mint a felét a helyszínen vizsgáltak. Az egyik megállapítás, hogy nagyon átgondolatlanul, sok esetben a finanszírozási problémák ellenére vágtak bele az önkormányzatok a projektekbe. A 2010-es év különösen nehéz volt, egyrészt csökkent az állami  támogatás, pénzügyi válság is bekövetkezett, sok esetben deviza alapú  adósságról van szó, árfolyam veszteséget szenvedtek a beruházások. Munkatársaink  majd minden esetben azt tapasztalják - folytatta az államtitkár -,  hogy több  tízmilliós hátralék halmozódott  fel a településeken.  Iváncsa esetében maguk a települések sem tudtak megegyzeni, három - Perkáta, Pusztaszabolcs és Beloiannisz - perben áll az iváncsai gesztorral, amely úgy tűnik, hogy az előzetesen lefixált szerződéses pontok hiányában kezdett a beruházásba. A miniszérium határozott célja, hogy a PPP típusú projekteket megszünteti, újratárgyalja, de mindig az önkormányzatok érdekében eljárva. Azért ültünk le, hogy közösen találjunk megoldást a helyzetre, a finanszírozás gondjaira, a perre, úgy gondolom, lesz jogalap a megegyezésre. Minden esetben rákényszerítjük a magánbefektetőt, hogy racionális elvek alapján számlázza a költségeket,  úgy látjuk, a beruházások rendkívül drágák az önkormányzat és az állam számára.  

A sajtótájékoztató után Molnár Tibor, a falu leköszönő polgármestere - miért nem indul, nem kívánta indokolni - sajtóközleményt adott ki, ebből idézünk: "Az előbbi sajtótájékoztatóra nem került volna sor, ha nem tudnánk, hogy néhány napon belül önkormányzati választások lesznek... Bicskén és Tatán ugyanebben a konstrukcióban épült tanuszoda... Perkáta, Pusztaszabolcs és Beloiannisz a korábbi ígérete ellenére nem vesz részt  a működtetésben, ezért peres eljárás van folyamatban.  Az iváncsai önkormányzatnak a korábban kinyilvánított együttműködés miatt ez idáig  közel  50 milliós kára keletkezett...   az önkormányzat vállalja a beruházás előkészületeinek, megvalósításának valamennyi mozzanatát, mert minden jogszerű és törvényes volt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!