Döbbenetes körülmények egy bérlakásban: bűz, tejeszacskók, macskák

Székesfehérvár - A közgyűlés fogadhatja el azt az etikai kódexet, mely az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban élőknek szól. Volt olyan eset, hogy a fűtőtestet is lefűrészelték...

Házi Péter


Ha a város közgyűlése elfogadja a  Viniczai Tibor polgármesteri hatáskörben eljáró alpolgármester által kezdeményezett etikai kódex ajánlásait, a jövőben végre esély nyílhat arra, hogy az együttélési normákat be nem tartó bérlőket hosszú évek pereskedése helyett rövid időn belül ki lehessen tenni a városi tulajdonú lakásokból. Mint az elkészült etikai kódexet bemutató sajtótájékoztatón elhangzott,  nemrég olyan eset is előfordult az egyik, újnak nevezhető Gánts Pál utcai bérlakásban, hogy az ottlakók lefűrészelték a radiátort, beszerezték a dobkályhát, mondván, nem hajlandóak fizetni a fűtésért. Hasonlóan nehéz volt megoldani annak a belvárosi bérlőnek a  problémáját is, aki majdnem  húsz macskával élt éveken keresztül  a város egyik  bérlakásában. A szomszédos lakók hiába panaszkodtak az éktelen bűzre, éveken át tartó bírósági pereskedésre volt szükség ahhoz, hogy a teljesen tönkretett lakásból a normákat be nem tartó bérlőt az önkormányzat kitehesse.  Az egyszobás lakásban élő macskák szinte vakok voltak, mert soha nem láttak napfényt, a lakás pedig tele volt tejeszacskókkal és mindenféle szeméttel...
Mint Viniczai Tibor elmondta, a probléma nem etnikai, nemtől, kortól, fajtól függetlenül előfordulnak a fentiekhez hasonló esetek. A fehérvári etikai kódex lökést adhat ahhoz, hogy létrejöjjenek a renitenskedők elleni hatékonyabb, országos jogszabályok is. A bérlakások ugyanis a százezer fehérvári polgár pénzéből épültek, s nem engedhető az meg, hogy  hetek-hónapok alatt tönkretegyék azok, akik ezeket egyfajta plusz juttatásként kapták használatra.
Kincses Zsolt Dávid, a polgármesteri hivatal szociális  irodájának vezetője hangsúlyozta,  az etikai kódex egy rendpárti Fehérvár megteremtését tűzte ki célul. Az önkormányzati tulajdonban lakó  bérlőknek kötelességük rendben tartaniuk a lakásokat, hiszen igen hosszú a szociális lakásokra  várók listája,  és sokan megbecsülnék  a komfortos lakásokat. A kódex ajánlásában szeretné például azt elérni, hogy ha egy bérlő viselkedéséről, hangoskodásáról háromszor rendőrségi jegyzőkönyv készül, ez elegendő ok legyen a bérleti szerződés felmondására. Ugyancsak szerepel a kódexben, hogy ha egy bérlő megrongálja a lakást vagy annak  egyes részeit, akkor kötelezhető legyen arra, hogy 30 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotokat. Ha ez nem valósul meg, kitehető az illető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!