Szívszorító: állami gondozott gyerekek adakoztak, hogy hazakerülhessenek az állatok

Székesfehérvár - Egyre hallgatagabban lépkedünk, ahogy az utca végi házhoz közeledünk. Állami gondoskodásban élő gyerekek adományát hozzuk. Szívszorító pillanatra készülünk.

J. Mező Éva


Talán egy hónapja jártam itt utoljára. Akkor még teljesen kihalt volt minden, éppen befejeződött az árvíz utáni fertőtlenítés. A fekália szaga keveredett a fertőtlenítő bűzével, fuldokolva rejtettük orrunkat ruhánk ujjába. Most a tavaszi pusztításnak már csak halvány nyomát látjuk. Néhol még látszik a vízjel, az árvíz idején meddig ért. A földet kárpótlásul dúsan borította be a zöld növényzet, közte magasra törve valami rikítóan lila kosborfajta.
Még a dűlő elején összefutunk a történet főszereplőivel: Deresné Tanárki Máriával, a megyei  gyermekvédelmi központ igazgatójával, Bácskai Ágnessel, a gyermekönkormányzat elnökével, és testvérével Mihállyal, mindketten az előszállási gyermekotthonban élnek. Elkísérte őket  Szalai József is, aki a Közalkalmazotti Tanács elnöke. A történet, aminek részesei lehetünk, velük kerek. Akkor kezdődött,  amikor legutóbb itt jártam és megismerkedtem Kolonics Józsefné, Marika nénivel. Itt, a dűlőben él, az utolsó házban. Amikor tavasszal jött a víz nem akart kiköltözni  házából. Állatokat nevelgetett itt, macskákat, kutyákat, kakasokat, tyúkokat, kacsákat, nyulakat,  malackát. - Az állatok   jelentik nekem a mindent! - mondta Marika néni. - Azért jöttünk el a Prohászka úti lakásból, hogy kedvemre körbevehessem magam velük. Az árvízben  is miattuk nem akartam elmenni, őket féltettem. Derékig ért a víz napok óta, amikor erőszakkal vittek el innen engem, az állataimat pedig az állatmenhelyre.

Marika néni történetét akkor megírtam. Szívszorító volt a  vége. 41 ezer forintos nyugdíjából  nem volt annyi pénze az idős asszonynak, hogy kiváltsa a tartásból állatait. Ez indította meg az állami gondoskodásban élő gyerekeket, hogy gyűjtést szervezzenek. Saját zsebpénzükből adtak össze 20-30 forintokat, nevelőik pedig kiegészítették  azt. A borítékban Deresné Marika  73.600 forintot szorongat. Ezt hozták el a diákok és a dolgozók nevében. 
A dűlő utolsó háza előtt megállunk, és bevárjuk Szokoli Erzsébetet, a családsegítő vezetőjét és a maroshegyi körzet családgondozóját, Balogh Erikát. Együtt lépünk be az udvarba. Megható a pillanat annak is, aki kapja az adományt,   és annak is, aki sokszor kapott már életében, de most megtapasztalhatja, milyen jó másnak segíteni.  Az állatok még kedden délután hazakerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!