Biciklitúra műlábbal, az esélyegyenlőségért

Székesfehérvár - Több ezer kilométeres magyarországi kerékpárútján ismét a városba érkezett Bojtos István - a zalaegerszegi mozgássérült férfi a az akadálymentesítés betartására kívánja felhívni a figyelmet.

Ármás János

Mint arról lapunk korábban beszámolt, Bojtos István kerékpárral járja végig az országot, május 25-én indult, szeptember 30-án szeretné Budapesten, a miniszterelnökkel találkozva befejezni küldetését. Célja nem több, mint az esélyegyenlőségről szóló törvényre,  az akadálymentesítésre felhívni a figyelmet. Eddig 1771 magyar településen járt kerékpárjával, a gyors lajstromot készítve is alig akadt három elöljáróság, amelyik nem fogadta. Pénteken éjszaka Székesfehérvár vendégelte meg vacsorával és szállással.
Az amputált lábú férfi (egy kamionnal történt korábban a balesete) elmonta, kerékpáros missziója során eljutott a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjába (Merek), ahol megtapasztalta, hogy kerékpárok, kerekes székek igény szerint átalakíthatók. Fejér megyéről két tapasztalatot kívánt rögzíteni: mindenhol kedvesen fogadták (például a nádasladányi polgármester a szabadságát megszakítva várta az elöljáróságon), ám azt is elmondta, hogy sok helyen az akadálymentesítés csak most indul el, amelynek egyértelmű akadálya a pénz hiánya. Ezzel együtt tanulság, hogy a mozgássérült egyesületekkel érdemes valamennyi beruházás előtt egyeztetni. Bojtos István ezt elmondja mindenhol, amerre jár. Néha felhívják az ismerősök: miért nem adja fel? Nincs bonyolult válasza: műlábával tekeri végig az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!