Tűzben összeolvadó művészetek?

Velencei-tó - „Tűz/te gyönyörű/jegeken győztes-örömű/ ( ) öltöztess tündér-pirosba/röptess az örök tilosba” - írja Nagy László. Nem ő az egyetlen, akit megigéztek a lángok: a Velencei-tavi JazzFace fesztiválon fergeteges tűzszínházi előadással káprázatta el a közönséget több művészeti csoport.

Lovász Lilla

Kortárs táncosok, karika- és trapézmutatványosok, zsonglőrök, színészek, zenészek, festőművészek fogtak össze, hogy az „örök tilosba”, az élet, a tánc, a jókedv felé röptessék a nézőt, s a tüzet, mint ősi, mindent egybekovácsoló erőt a középpontba állítva kerekítettek felejthetetlen előadást. 

Leginkább összművészeti kavalkádként, egyféle cirkuszként lehetne jellemezni a TűzArt elnevezésű produkciót - tudjuk meg a rendezvény kurátorától, ötletgazdájától, Molnár Hajnaltól. A PIR-kompánia csapat vezetőjeként Hajnal régóta foglalkozik a tűz művészetével, több gyerekcsoportot is tanít zsonglőrködni. Innen tehát az alapgondolat: legyen a tűz, ami a legkülönbözőbb művészeti ágakat összekapcsolja. Az agárdi PIR-kompánián kívül a fehérvári Prospero Színköz, a veszprémi Teleszterion Színházi Műhely, és a budapesti Fullkolor Vizuál Csoport vett részt az alkotásban, kongásokkal kiegészítve.

- A tűzön kívül a mozgás az, ami a résztvevő művészeti csoportokat összekapcsolja - mondja Barbély Gábor, a Prospero Színkör tagja. - Mi például a Faust darabunk kapcsán már belekóstoltunk az úgynevezett fizikai színház rejtelmeibe, amelyben a test, a mozgás igen hangsúlyos szerephez jut. A mostani, tűzszínházi produkciót pedig szintén Komáromi Sándor, a Teleszterion vezetője rendezte, akár a Faustot. A sok meghívott tánc instruktor (például Ritter Emőke, aki korábban a párizsi Moulin Rouge-ban dolgozott) segítségével nem volt nehéz elsajátítani azokat a mozdulatokat, amik eddig egy szimpla színésztől talán távol álltak.

Komáromi egy egyszerű, mindenki számára érhető keretbe illesztette a különféle társművészetek produkcióit: a teremtéstörténet Ádám és Éva megjelenésével kezdődik, a nézők végigkísérhetik a kiűzetést a Paradicsomból, s végül egy áldozati tűztánccal zárul a darab.

A június 26-án a Velencei-tavi Galéria kertjében megtartott előadást egyhetes alkotótábor előzte meg, ahol reggeltől késő estig tartó komoly munkával készültek fel a darabra az ország több pontjáról érkező művészek.

- Sokat segített, hogy a gárdonyi önkormányzattól rengeteg támogatást kaptunk, így a helyszínnel és az ellátással nem volt probléma - számol be Hajnal. - Az a nagyszerű, hogy mindenkinek mindent kellett csinálni, a színésznek táncolni, a táncosnak színészkedni, zsonglőrködni, így egymástól tanulhattunk. A végeredmény pedig, úgy tűnik, mindenkit lenyűgözött.

A TűzArt-osok a sikeren felbuzdulva némi pihenő után már kezdik is a következő produkció tervezgetését - hallunk még felőlük. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!