Mi a jó dinnye titka? Aki 2-3 hete magyart vett, azt félretájékoztathatták

FMH - Tavaly ilyenkor akár 99 forintért is vehettük a dinnye kilóját, most 190 forint az átlagár. A rossz idő miatt egy hónapot csúszik a magyar dinnyék szezonja. Addig meg a külföldit esszük.

Miskei Anita

Van olyan cecei görögdinnye-termelő, aki  tíz hektáron ültetett palántát, ám mindössze négy hektárnyi dinnyéje maradt meg a hideg és esős időjárás miatt. Ez az arány országosan is megállja a helyét, ráadásul a hazai dinnyék beérése három-négy héttel csúszott a rossz idő miatt. Így aki két-három héttel ezelőtt magyar dinnyét vett, azt feltehetően félretájékoztatták, ugyanis jelenleg még a görög, olasz és spanyol dinnyék uralkodnak a piacokon. Július közepétől-végétől egyébként - amikor a dél-európai országokban már kezd lecsengeni a dinnyeszezon  - hazánk a legnagyobb európai dinnyebeszállító. Sokan szeretnénk, ha a hazai dinnye kilója újra száz forint alá csökkenne, de vajon van-e esély erre?

- A piacon csak most kezd feltűnni a magyar dinnye, a többség azonban még  külföldit árul. Szokták is a vevők kérdezni, melyik a jobb, a görög, az olasz vagy a spanyol? Én ilyenkor csak a saját véleményemet mondhatom, szerintem a görög ízében, állagában is veri a többi importdinnyét  - válaszol kérdésünkre Kolláth Terézia, a fehérvári piac egyik zöldség-, gyümölcsboltjának a vezetője, aki szerint vége már annak az időnek, amikor a családok hat-nyolc kilós dinnyéket vásároltak. Manapság a legtöbben fél, de inkább negyed dinnyét visznek haza, mert ennyire futja, ráadásul így a lékelésre sincs szükség. Utóbbi mozdulatsort egyébként uniós csatlakozásunk óta amúgy sem szabad a dinnyeárusoknak elvégezniük, méginkább fontos tehát, hogy elsőre jó dinnyét találjunk.
- A hosszúkás dinnyék szezon végi dinnyék, így ha július közepén ilyet veszünk, az szinte biztosan nem magyar - mondja Kis Zsolt, egy gyakorlott dinnyevásárló, aki  futtában még azt is hozzáteszi, nézzük meg a dinnye szárát, ha zöld, nem nagyon száradt, akkor friss a termék. A legutóbbi, szerdai fehérvári piacnapon egyébként 180-200 forint körül voltak az árak, tavaly ugyanekkor  99 és 150 forint között vehettünk a piros húsú gömbből.
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács  ügyvezető igazgatója, Mártonffy Béla becslései szerint az átlagos, évi  180-200 ezer tonnás terméshez képest nagyjából negyvenszázalékos kiesésre lehet idén számítani. Javíthatja azonban a magyar dinnye kilátásait, ha az idő napos marad, s a gazdák tudnak locsolni. Persze, ez jelentősen megdrágíthatja az eladási árat is,  ugyanis  július közepétől-végétől a legnagyobb európai dinnye-beszállítónak hazánk számít, hiszen ekkorra a görög, olasz testvéreik minősége már kezd szezon végi lenni. Ez persze minket, hazai dinnyeevőket nem vigasztal, szeretnénk, ha a dinnye kilója száz forint alá menne.

Nem ígérnek azonban olcsóbb dinnyét a cecei dinnyetermesztők. Kovács László és felesége 32 éve házasok, azóta termesztenek dinnyét, de ilyen drágaságra nem emlékeznek. Most is 180-190 forint a gyümölcs kilója. Az asszony elárulta, már a gyerekek, sőt, az unokák is besegítenek a kerti munkákba. A családnak összesen tíz hektárnyi területen volt dinnyepalántája, háromnegyede odaveszett a hideg, esős időben. Újrapalántáztak, de kevesebb lesz a gyümölcs. Az asszony szerint a hazai dinnye titka  - amiért sokan visszajárnak Cecére - éppen abban rejlik, hogy mikor szedik le a gyümölcsöt. Mert az akkor igazán jó, ha magától fordul le a szárról. A cecei árusok egyébként ellátják a lengyel, cseh és szlovák piacot is dinnyével, idén azonban még nem tudtak gyümölcsöt eladni. Nem érett még meg a később ültetett növény.
Fazekas Gábor termelő, egyben cecei alpolgármester is hasonlóan nagy károkról számolt be. Elmondta, leginkább a fátyolfólia, talajtakaró fólia alatt menekültek meg a növények a zord időben. Hiszen az alig 5-10 Celsius-fokos május közepi, június eleji éjszakákat nem bírták a palánták, a helyrevetés pedig nem sikerült.    
A cecei kereskedők mégis bizakodók, mint mondják, sok a visszajáró vevő, akit nem befolyásolnak az árak, mert a minőséget megfizetik. A külföldről érkező dinnyét ugyanis nem éretten szedik, az a szállítás és a tárolás ideje alatt pirosodik be teljesen, de napfény nélkül más az íze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!