Felére csökkent a halálos balesetek száma Dunaújvárosban

FMH - A rendőrség elmúlt féléves, Dunaújvárosra és környékére vonatkozó baleseti statisztikája örömre adhat okot, mert csökkent a halálos és a súlyos esetek száma is, kevesebb volt a sérülés és a kerékpárosok is kisebb arányban okoztak balesetet, mint egy évvel korábban.

feol.hu

Dunaújvárosban és környékén az elmúlt fél évben biztonságosabb volt közlekedni, mint egy évvel ezelőtt - összegezte a rendőrségi adatokat Németh-Kész Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a halálos balesetek száma a felére esett vissza, míg a súlyos kimenetelű balesetek száma kétharmadával, a sérültek száma pedig húsz százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. A pozitív elmozdulás mögött a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság számos baleset-megelőzési akciója, valamint a fokozott rendőri jelenlét állhat.     

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly az első félévben összesen 84 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Ez a szám idén 68-ra csökkent. Ez a pozitív tendencia megmutatkozik mind Dunaújvárosban (30-ról 26-ra), mind a környező településeken (27-ről 20-ra), mind a lakott területen kívül (27-ről 22-re). Míg halálos baleset tavaly január és június között nyolc volt Dunaújvárosban, illetve vonzáskörzetében, addig idén ez a szám felére csökkent, összesen négy halálos kimenetelű közlekedési baleset történt. A 2009-es 34 súlyos kimenetelű baleseti szám is jelentősen csökkent, harmadára esett vissza. Idén 12 súlyos sérüléses balesetet regisztráltunk. Míg a tavalyi évben a súlyos balesetek jellemzően a lakott területeken történtek (13 Dunaújvárosban, 13 környező településeken), addig idén ezen balesetek egyenlő arányban oszlottak el a dunaújvárosi (4), egyéb településeken található (4), valamint lakott területen kívüli útszakaszok (4) között. A könnyű kimenetelű baleseteknél némi növekedés mutatkozik (42-ről 52-re).

A három baleseti adat összevetése azt sugallja, hogy a járművezetők biztonságosabban közlekednek, ezért kevesebb a tragikus baleset, és több a nyolc napon belül gyógyuló sérülés.

A balesetek számának alakulásával párhuzamosan a balesetekben megsérültek száma is húsz százalékos csökkenést mutat a tavalyi és az idei adatokat összevetve. Míg 2009. első hat hónapjában 110-en sérültek meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó közutakon, addig idén júniusig 88-an.
Tavaly nyolcan haltak meg, 37-en nyolc napon túl, míg 65-en nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Idén négyen haltak meg, 14-en súlyosan, míg 70-en könnyen sérültek.

A baleseti okok sorrendje idén is ugyanúgy alakult, ahogy tavaly. Első három helyen a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, valamint a kanyarodás szabályainak megszegése áll.

A legtöbb balesetet okozó jármű továbbra is a személygépkocsi. Ám míg tavaly ezt kiugró számmal követte a kerékpár (12), addig idén ez a szám is kisebb (4), és már nem a második helyen áll az okozók sorrendjében. Ugyanígy harmadára esett vissza a segéd-motorkerékpárral okozott balesetek száma is. Míg tavaly hat ilyen baleset volt, addig idén mindössze kettő. A tehergépkocsival okozott balesetek száma azonban hatról hétre nőtt, és így idén a második legtöbbet okozott gépjármű lett.

A legveszélyesebb időszak a balesetek bekövetkeztének tekintetében továbbra is a délután. Tavaly a 84 balesetből 37, míg idén a 68-ból 22 történt déli tizenkettő óra és este hat óra között.        

Az ittasan balesetet okozók száma pontosan ugyanannyi volt tavaly (14), mint idén (14).

Az első hat hónapban a dunaújvárosi rendőrök a közúti ellenőrzések során összesen 134 ittas vezetőt szűrtek ki. Ebből 69 járművezetővel szemben büntető-, míg 65 személlyel szemben szabálysértési eljárás indult.    

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordít az alkoholos befolyásoltság alatt volán mögé ülő személyek kiszűrésére, és a közterületeken fokozott rendőri jelenléttel, rendszeres közlekedési akciók, ellenőrzések szervezésével próbálják a dunaújvárosi lakosok figyelmét felhívni a szabályok betartására.  

Emellett a baleset-megelőzési programok, a közbiztonsági programsorozat is hatásos lehet a balesetek megelőzése szempontjából.

Annak elérésére, hogy a statisztikai adatok az év második felében is hasonlóan jól, vagy akár még jobban alakuljanak, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság akcióira, rendszeres közúti ellenőrzéseire a jövőben is számíthatnak a dunaújvárosiak - tájékoztatott Németh-Kész Mónika.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!