Warvasovszkyt jelöli a Fidesz az ÁSZ alelnökének

Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelöli az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a Fidesz-frakció - jelentette be Lázár János, a képviselőcsoport vezetője hétfőn. Az ÁSZ alelnökének Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét jelöli a Fidesz.

MTI

A kormánypárt támogatja, hogy június 28-án válassza meg a Ház az ÁSZ elnökét és alelnökét.
 Lázár János a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján közölte: nem támogatják, hogy két ÁSZ-alelnököt válasszon azonnal az Országgyűlés. Lehetőséget szeretnének hagyni az új számvevőszéki elnöknek arra, hogy alakítsa ki álláspontját, van-e egyáltalán szükség az alkotmány rendelkezése értelmében második alelnökre, vagy nincs - mondta a frakcióvezető.

"Mi úgy gondoljuk, hogy az ÁSZ egy alelnökkel és egy elnökkel végre normálisan tud majd működni" - jegyezte meg.
Lázár János szerint Domokos László, azon kevés parlamenti képviselők közé tartozik, aki az elmúlt  évtizedekben parlamenti munkáját a költségvetési ügyeknek szentelte, aki valóban ismeri az ország büdzséjét.
Warvasovszky Tihamérról szólva Lázár János azt mondta: respektált és elismert tagja a polgármesteri világnak, az egyik legjelentősebb megyei jogú város vezetője, ismeri az önkormányzati világot, pénzügyeket. Azt remélem, hogy az Állami Számvevőszék alelnökeként alkalmas lesz arra, hogy a közpénzügyek egy részeként az önkormányzati pénzügyek ellenőrzését is felügyelje - fejtette ki.
Hétfőn egy egészen más ügyben tartott sajtótájékoztató után  a médiában elsőként  kérdeztük Warvasovszky Tihamért a történetekről. Ő a következőket nyilatkozta:   "Nagy megtiszteltetés számomra a jelölés, a több évtizedes szakmai munkám elismerésének tartom. A konkrétumokról rövid időn belül tájékoztatom a sajtót, a közvéleményt."
A fentieken túl a polgármester mást  nem kívánt mondani, mint kijelentette, minden sajtóorgánumnak ugyanezt nyilatkozza majd.
Mielőtt a jelenlegi polgármester ÁSZ-alelnöki jelölése a hírekben megjelent volna, a pártokat kérdeztük a polgármesteri jelölésekről.
-  A Jobbik legfőbb célja a jelenlegi balliberális városvezetés leváltása. Kiváncsiak vagyunk Cser-Palkovics András programjára is, arra, hogy mennyire vannak közös pontok az ő tervei és a mi programunk között - hallottuk Gál Pétertől,  Jobbik városi elnökétől. Hozzátette, hogy a fentiek függvényében döntik el, indítanak-e önálló polgármesterjelöltet.  A párt van olyan erős, hogy megtegye, de a körülmények függvényében mérlegelünk majd - jelentette ki a jobboldali politikus. Elmondta azt is, hogy az új önkormányzati választási rendszer az összes politikai szereplőt nehéz helyzetbe hozza. Szeretnék ismerni az új körzethatárokat, hogy a képviselőjelölteket kiválaszthassák.
A szocialisták a héten városi és megyei tisztújítást tartanak, az önkormányzati jelölteket várhatóan július 10-körül nevezik meg - tudtuk meg Márton Roland városi elnöktől.  A körzethatárokat ők is ismerni szeretnék.
Laczi Zoltán a fehérvári választási iroda vezetőjének helyettese elmondta, hogy a törvény kihirdetése után a jegyzőnek harminc napja lesz az új körzethatárok kijelölésére. Mint mondta, a jegyző bizonyára egyeztet majd a parlamenti pártok helyi vezetőivel. Az már ismert, hogy a jelenleg 33 fős testület 21 főre apad majd. Egyéniben 14, listáról 6 képviselő kerül a testületbe és hozzájuk jön az egyénileg megválasztott polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!