Megdöbbentő adósság a belvárosi házak bérlőinél

Székesfehérvár - Nem tartható a helyzet, hogy a város értékes épületeiben szociális alapú bérlakások működnek - ennek megváltoztatását is tartalmazza majd a készülő új lakásrendelet. Megdöbbentő, hogy a belvárosi lakásokban a legmagasabb a fejenkénti lakbér-hátralék.

Házi Péter


A legutóbbi közgyűlésen három belvárosi épület lakóinak ajánlatát tárgyalta a testület: a Lakatos utca 12., a Bástya utca 1. és az Arany János utca
16. lakói jelezték, hogy megvásárolnák a bérlakásaikat. A testület nem szavazta meg az eladást, Gál Péter, az önkormányzat lakásbizottságának elnöke szerint nem diszkriminációról van szó, pusztán  azért nem született döntés, mert szeretnék megvárni a remények szerint őszre elkészülő új lakásrendeletet, amelyet követően ismételten napirendre kerülhet az eladás vagy a hasznosítás kérdése.  Figyelembe kell venni az örökségvédelmi hivatal előírásait is, miszerint a  múlt rendszerben szétaprózott, gyakran fürdővel és vécével sem rendelkező lakások eredeti, nagy alapterületét is vissza kell állítani.

- A belvárosi, nagy értékű épületekben lakók két nagy kategóriára oszthatók: vannak, akik "beleszülettek" ezekbe a lakásokba, hosszú évtizedek óta élnek itt, sokan vannak azonban, akik a rendszerváltás utáni sajátos jogi környezetben tettek szert szociális díjú bérlakásra,  úgy, hogy egy kisebb értékű, nem belvárosi lakás tulajdonjogáért cserébe kapták meg a bérleti jogot. Véleményem szerint az esetleges eladásnál ezeket az előzményeket is figyelembe kell venni, hiszen olyan családról is tudunk, amelyik egyszerre három bérlakást használ! - fogalmazott a lakásbizottság elnöke, aki hozzátette, a hasznosítás érdekében a testület  hat belvárosi bérlakás kiürítését fogadta el, idén tavasszal pedig az a határozat született, hogy ezek közül  a Szent István tér 6., valamint a Vörösmarty tér 12. alatti ház bérlőit még az idén át kell költöztetni, így a két  ingatlan hasznosítását (felújítását, eladását vagy éppen piaci alapon történő bérbeadását)  meg lehet kezdeni.
Gál Péter hozzátette, nem tartható állapot, hogy értékes belvárosi épületekben havi 8-9 ezer forintért laknak, a befolyó pénz pedig az épület karbantartását sem fedezi. A remények szerint őszre elkészülő új lakásrendelet várhatóan behatárolja majd azt a kört, amely  valóban jogosult szociális lakbérre: akik tényleg rászorulók, azok a város kevésbé értékes pontjain kaphatnak majd bérlakást.

- A korábbi közgyűlési döntésnek megfelelően az elmúlt hónapok alatt létrehoztunk egy cserelakás-alapot, melyben legalább tizenkét üres belvárosi lakás van, így elvileg ide lehetne költöztetni az említett két épület lakóit. A tárgyalásokat azonban nem nekünk kell lefolytatni a lakókkal, ez ugyanis  nem szociális kérdés. Sajnos a Szent István téri házban még a legtöbb lakás lakott, a Vörösmarty téren viszont egyetlen lakó van, akivel zöld ágra kéne vergődni - tette hozzá Márton Zoltán, a szociális bizottság elnöke, mely bizottság keddi ülésén ugyancsak bérlakások kiutalásáról döntött.
Belvárosi lakást egyébként azóta nem utalnak ki, mióta Márton Zoltán az elnök:  igyekeznek a  panelházakban, vagy a Mura utcában lévő önkormányzati lakásokat feltölteni lakókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!