Milliárdos adócsalást derítettek fel!

Milliárdos adócsalást derítettek fel a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói.

Bognár Máté

Két, különösen nagy értékű adócsalást derítettek fel a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának nyomozói - közölték a szervezet vezetői Székesfehérváron sajtótájékoztatón hétfőn. Az egyik eset egy országokon - Magyarország mellett Ausztrián, Lengyelországon és Szlovákián - átívelő, különösen nagy értékű adócsalás volt, melynek során az érintett cégek 2007-től kezdve napjainkig mintegy 5 milliárd forint értékben ruházati termékeket importáltak Törökországból az EU területére.
Mint arról Pálla József pénzügyőr ezredes, regionális parancsnok és Szajkó Béla őrnagy, a nyomozóhivatal parancsnoka elmondták:  Az importált termékek után nem fizették meg az elsődleges adatok alapján egymilliárd forintot kitevő általános forgalmi adót.
 A nyomozás adatai szerint a külföldről érkező vámáru vámkezelése, szabadforgalomba bocsátása az általános forgalmi adó megfizetésének felfüggesztése mellett Ausztriában és Szlovákiában történt, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok nevére.
 A magyarországi cégek - hogy mentesüljenek az adófizetési kötelezettségük alól - az osztrák vámhatóságokhoz fiktív fuvarokmányokon azt igazolták vissza, hogy az árukat Lengyelországban bejegyzett cégeknek szállították ki. Ám a pénzügyőrök adatai alapján a kamionok a címzett lengyel cégek helyett többnyire Magyarországra kerültek. Az árukat egy, mintegy kilenc cégből álló, szervezett kereskedelmi hálózat értékesítette tovább, s sem az import utáni áfát, sem a cégek árbevétele után nem fizették meg az azt terhelő adót. Az ügyben eddig három személyt gyanúsítottak meg, ők jelenleg szabadlábon védekeznek.
 A másik esetben az eddigi adatok szerint két budapesti székhelyű, számítástechnikai termékek importálásával, forgalmazásával foglalkozó cég között még 2007-ben mintegy 1,5 milliárd forint értékű számítástechnikai eszközértékesítés történt. Az árut értékesítő gazdasági társaság semmilyen bevallást nem tett, csak a meg nem fizetett áfa 300 millió forintot tesz ki. Az ügyben két, nem magyar állampolgárságú személyt gyanúsítottak meg - tette hozzá Pálla József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!