Kitelepítések, árvizek országszerte (folyamatosan frissítve)

FMH - A tomboló vihar, az esőzés miatt hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni vagy kimenekíteni otthonából. A vihar által leginkább sújtott területek az ország északi részén vannak.

MTI

Az ország több vasútvonalán gondot okoz a rendkívüli időjárás. Több vonalon le kellett csökkenteni a vonatok sebességét a viharos erejű szél miatt. Esti helyzetkép itt!

Forgalomkorlátozásokra kell számítani az utakon a folyók áradása miatt. 18 órai helyzetkép itt

Nem javul a helyzet Borsodban

Legalább tucatnyi lakóingatlant fenyeget az áradó Séd-patak Sólyban. Az  elmúlt néhány órában körülbelül 50 centimétert emelkedett a patak vízszintje. Részletek a Napló honlapján.

Idős embereket kellett kimenekíteni Kazincbarcikán

A kimenekítetteket rokonok, ismerősök fogadták be, de felkészültek egy esetleges több embert érintő kiköltöztetésre is - mondta Szitka Péter, a város szocialista polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője hétfő este az MTI-nek.
Hozzátette: Kazincbarcika Felső-Barcika nevű városrészében hétfőn, a délutáni órákban is tartott az intenzív árvízi védekezés. A településrész utcáin magasan áll a víz, ami a hétfő délutáni órákra tovább emelkedett.
Arról is beszámolt, hogy önkéntesek segítségével töltik a homokzsákokat, a szakemberek a lakosság segítségével védekeznek. 
 A város segítséget is kapott: szolnoki mentőalakulat érkezett a településre. A szolnoki mentőcsapat mentette ki házaikból az idős embereket.
Megjegyezte:  a város különböző területeiről nagyon sokan jöttek védekezni. A folyó egyébként már tetőzött, Kazincbarcikánál 315 centiméteres vízállást mértek.

Győr megyében kilencven ház van veszélyben

Mintegy kilencven házat veszélyeztetett hétfő délután Győr megyében az áradás - közölte a katasztrófavédelem ügyeletvezetője az MTI-vel.A Cuhai-Bakony-ér Mezőörsön 65, Bőnyben 25 házat zárt körbe, ezért 160, illetve 70 embert kellett kiköltöztetni otthonából - mondta el Pákai László őrnagy.
A két településen eddig mintegy tízezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez; mindkét helyen félszáznál több helyi tevékenykedik a gátakon katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek irányításával.
 Hétfőn eddig 76, az ítéletidővel kapcsolatos riasztást kaptak az ügyeletvezető közlése szerint; 51 alkalommal vízzel elöntött pincék szivattyúzásához, a többi esetben pedig kidőlt, letört fák eltávolításához hívták őket.

Súlyos a helyzet Borsodban

Súlyos a helyzet Borsodban

 Rendkívüli készültség elrendelését kezdeményezte az észak-magyarországi régióban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Kormányzati Koordinációs Bizottságnál az árvizek miatt - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.A Zagyván, a Bódván és az Ipolyon, Ipolytarnócnál az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám alakult ki. A Sajón Sajószentpéternél a következő 24 órában várják az eddig észlelt legnagyobb árvízszint túllépését. Jelenleg 392 kilométernyi szakaszon van harmadfokú készültség, a gátakon 2500 ember dolgozik, a vízügy a katasztrófavédelemmel közösen felkészülten védekezik.
Sajóecsegnél több tízezer homokzsákból 800 méternyi körtöltést építettek, így a falut sikerült megvédeni a Sajó árvizétől. A védekezéshez hatezer négyzetméter fóliát használtak fel.
Akadozik a nemzetközi teherforgalom, mert a magyar-szlovák határ térségében több út is víz alá került az esőzés miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-t.
A 3-as, a 37-es és a 26-os számú főúton rendeltek el forgalomkorlátozást, a Szlovákiába igyekvő, illetve az onnan érkező kamionokat, teherautókat leterelik belterületi utakra - közölte Gaskó Bertalan.

Nyolcszáz millió forint áll rendelkezésre az önkormányzati tárca vis maior keretében - mondta Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) hétfő délutáni rendkívüli ülése után Budapesten. Részletek itt!

Fa dőlt egy nyolcvan éves férfira

Fa dőlt egy nyolcvan éves férfira

Súlyosan megsérült az a 80 éves férfi, akire rádőlt egy melléképület fala Horváthertelenden hétfőn - közölte a rendőrség az MTI-vel. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a férfit rendőrök, tűzoltók és mentősök szedték ki törmelék alól, az elsődleges vizsgálatok szerint eltört a csípője és a csigolyái is elmozdultak.
A rendőr őrnagy megjegyezte: mivel az épület egyik fala már az éjszaka folyamán kidőlt, a férfi jól tudta, hogy veszélyes az épületbe mennie, mégis bemerészkedett. Mindössze egy percig volt benn, a szerszámait szedte össze, amikor a baleset érte.

Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó

Tovább árad a Zagyva is. A folyón Hatvan térségében szintén az eddigi legmagasabb árvízszint feletti vízállást regisztráltak. A Tarnán harmadfokú a készültség, ami tovább növeli a Zagyva vízszintjét. A Zagyván kialakult árhullám miatt a jászteleki és a borsóhalmi tározók megnyitásáról döntött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság.
A védekezés érdekében, a borsodi védelmi bizottság szintén úgy döntött, hogy a Garadna töltését átvágják és a vizet mezőgazdasági területre engedik ki.
A Kapos szintén rendkívül hevesen árad, Kaposvár alatt el fogja önteni a part menti mezőgazdasági területeket. A Balaton magas vízállása, az erős széllel párosulva a déli parton okoz gondot. A víz a parthoz közeli mély fekvésű területekre is kicsaphat.
A gátakon 2500 ember dolgozik.

 Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó árvize, a település úgynevezett felső-barcikai városrészében az esti órákban várják a folyó tetőzését - tájékoztatta Maros Éva, az önkormányzat szóvivője hétfőn délután az MTI-t.
 A belvárost már nem fenyegeti veszély, ugyanakkor a település felső részét igen, itt jelenleg is az esőzés és a belvíz miatt víz hömpölyög az utcákon, ezért továbbra is önkénteseket várnak a védekezéshez - mondta Maros Éva.

 

Bajnai Gordon: veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Borsod árvíz sújtotta térségeire

Veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindazon térségére, amelyet árvíz sújt - jelentette ki Bajnai Gordon Miskolcon hétfőn. A miniszterelnök úgy fogalmazott: ilyen esetben gyorsabban jutnak anyagi segítséghez a védekezők.
A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen. 

A Dunántúlon az E.ON szerelői és alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak a viharkárok elhárításán. Részletek itt!

A Dunántúlon az E.ON szerelői és alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak a viharkárok elhárításán. Részletek itt!

Százmillió forintra becsülik az esőzések által az országos közutakban keletkezett  károkat. Részletek itt!

Lassú javulás várható az időjárásban; az északnyugati szél a Tiszántúl kivételével sokfelé viharos marad, csak kedden délutántól enyhül - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hétfő délután. Részletek itt!

Számos Pest megyei, főképp dunakanyari útszakasz még mindig nehezen, vagy egyáltalán nem járható a hétvégi özönvízszerű esőzés és vihar következtében. Részletek itt!

Több vonalon jelentős késésekkel, illetve módosított útvonalon közlekednek a vonatok, van ahol az árvíz miatt teljesen leállt a vasúti közlekedés. Részletek itt!

A főváros vezetése minden nélkülözhető védelmi berendezését az árvízzel küzdő vidéki településekre szállítja - közölte a főpolgármesteri hivatal hétfőn az MTI-vel azt követően, hogy kiderült: a Dunán nem várható jelentősebb árhullám. Részletek itt!

A főváros vezetése minden nélkülözhető védelmi berendezését az árvízzel küzdő vidéki településekre szállítja - közölte a főpolgármesteri hivatal hétfőn az MTI-vel azt követően, hogy kiderült: a Dunán nem várható jelentősebb árhullám. Részletek itt!

OLDALTÖRÉS: Súlyos a helyzet Somogyban, Pécsen

Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében

Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében

Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében

Vésztározókat nyitnak meg Szolnok megyében

Árapasztó tározókat nyit a Zagyva Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán a helyi védelmi bizottság, miután minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a folyón - jelentette be hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón, a szervezet vezetője Szolnokon. Fejér Andor elmondta, hogy a kialakult helyzetet értékelve a bizottság úgy határozott: az árvíz szintjének csökkentése érdekében intézkednek a jásztelki, és szükség esetén a borsóhalmi vésztározó megnyitásáról.
Az e célra kijelölt mezőgazdasági területek elárasztása nyomán hétfőről keddre virradó éjszaka a becslések szerint a vártnál 30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik a Zagyva és a Tarna Szolnok megyében - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányítója. Lovas Attila szerint a Zagyva főágán, Jászteleknél előreláthatólag így is meghaladja majd a vízállás ez eddig mért legmagasabb szintet.
Lovas Attila szerint a Köti-kövízig munkatársai jelenleg összesen 800 méter hosszon építenek nyúlgátat, illetve magasítják a töltést.  
Jászberényben hétfő délután várhatóan két utat is lezárnak két belvárosi Zagyva-híd közelében - tájékoztatott a védelemvezető, aki utalt rá, hogy váratlan helyzetekre is felkészültek: az igazgatóság ehhez megfelelő létszámmal, munkaeszközzel és technikával rendelkezik. A megyéből akár 84 tűzoltó és 8 ezernél több civil segítségét is igénybe vehetik a védekezés során.
Az igazgatóság közleményéből az is kiderül: a Köti-kövízig 20 ezer homokzsákkal segíti a Heves megyei önkormányzatok védekezését és további tízezer homokzsákot biztosított a Sajó és a Hernád mentén zajló munkálatokhoz. Utóbbi területre 102 Szolnok megyei szakembert is átvezényeltek, akik azonban hazatérve hétfő estétől már a Zagyva mentén lépnek szolgálatba.
Újságírói kérdésre Lovas Attila hangsúlyozta: Szolnok biztonságát a mellékfolyókon levonuló árhullám nem veszélyezteti.


Pécsett százak dolgoznak a károk elhárításán

 Pécsett szakemberek százai és számos önkéntes dolgozik a vihar és az esőzés miatt szükségessé vált mentésben, valamint a károk elhárításán - közölte az önkormányzat hétfőn az MTI-vel. A polgármesteri kabinetiroda közleménye szerint a tűzoltóság és a katasztrófavédelem teljes állománya készenlétben van, jelenleg huszonegy helyen dolgoznak, de percenként három bejelentést kapnak.
"A baranyai megyeszékhelyen a legkritikusabb helyzet a víz alatt álló Ágoston téren és a Vince utcában alakult ki. Elöntötte a víz a Pipacs és a Gyöngy utcát is, ahol jelenleg mentik a lakókat. A Verseny utca és Kopács utca környékén folyamatosan szivattyúzni kell  a vizet, mert lakóházakat fenyeget" - írták.
Tekintettel arra, hogy a Mecsekről lezúduló nagy mennyiségű esővíz a város több pontján komoly fennakadásokat okoz, a katasztrófavédők, tűzoltók munkáját a városi vagyonkezelő Pécs Holding, a városháza munkatársai és a rendőrség is segíti.
"A helyi védelmi bizottság válságstábot alakított és a helyi közszolgáltató cégekkel összefogva közösen keresnek megoldást a problémákra. Mivel az időjárás-előrejelzések szerint további csapadék várható, a veszélyhelyzet a város több pontján hosszabb ideig fennállhat" - közölték.    
A kabinetiroda felhívta a figyelmet arra, hogy a felázott földből a koros, nagyra nőtt fák könnyen kifordulhatnak, az ilyen jellegű balesetekre is fel kell készülni.
"A közlekedésben is fennakadások várhatók, ezért aki teheti, maradjon otthon" - olvasható a közleményben.

Somogyban csaknem 450 riasztás kaptak a tűzoltók

Somogyban csaknem 450 riasztás kaptak a tűzoltók

A somogyi tűzoltók szombat óta csaknem 450 riasztás kaptak a viharos erejű szél és a folyamatos esőzés okozta károk miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hétfő délelőtt az MTI-vel.Az elmúlt napok esős, viharos időjárása a megye teljes területét érintette, több helyütt jelentős károkat okozott - mondta Heizler György katasztrófavédelmi igazgató. A Balaton térségében a fő problémát a tó magas vízállása, a nagymennyiségű csapadék és az erős szél együttes hatása jelentette, a károk legnagyobb része a Balaton-parton történt - tette hozzá.
 Közlése szerint a folyamatos esőzés következtében a talaj több helyen felázott, ami a viharos széllel társulva fákat döntött az utakra, vasúti és közellátási villanyvezetékekre. A vihar okozta károk miatt a Balaton déli partján hétfőn is áll a vasúti forgalom, a házakra dőlt fák néhány helyen olyan súlyosan károsították az épületeket, hogy a lakókat ki kellett költöztetni. 

Heves megye középső részén a legerősebb a védekezés

Hevesben a legnagyobb védekezési munkák a megye középső részén zajlanak, miután az észak-hevesi térségben már visszahúzódtak a vízfolyások - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-nek. Magyar Attila közölte: az áradás várhatóan 10-12 óra múlva a dél-hevesi térséget is eléri, ott most a felkészülés folyik.
Kedvezőnek nevezte, hogy délelőtt legalább az eső elállt.
A szóvivő közölte: jelenleg mintegy 50 településen zajlanak a védekezési munkálatok.

OLDALTÖRÉS: Vészhelyzet a Sajó, Bódva és Hernád mentén

Hatalmas a Sajó és a Bódva

OLDALTÖRÉS: Vészhelyzet a Sajó, Bódva és Hernád mentén

Hatalmas a Sajó és a Bódva

Hatalmas a Sajó és a Bódva

Hatalmas a Sajó és a Bódva

Homokzsákokkal magasítják a töltést a Bódva és a Sajó mentén, a Borsod megyei Edelényben szádfallal erősítették meg a töltést, amelyen már átcsurog a víz, Szendrő fölött szinte fátyolvízesésként bukik át a folyó a töltésen – mondták vízügyi szakemberek az MTI-nek hétfő délelőtt.Edelénynél, a település belterületén már csak néhány tíz centi hiányzik ahhoz, hogy a folyó vízszintje súrolja a híd belső peremét. A töltésen szinte végig homokzsákokkal védekeznek, próbálják megerősíteni és stabilizálni az egyébként is átázott gátakat.
Sajóecseden hasonlóképp védekeznek. Rabi József, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: 1974-ben háromszáz házat veszélyeztetett a Sajón akkor mért legnagyobb áradat. Jelenleg próbálják menteni, ami menthető, öt ház közvetlenül érintett, a többi nincs közvetlen veszélyben.
Egész éjjel védekeztek a Bódva és a Sajó menti falvakban, városokban. A védekezésben résztvevők az MTI-nek azt mondták, hogy április közepén nagyon elfáradtak, és most újra meg kell küzdeniük az óriási vízzel.

Buzgárok, csurgások Edelényben

Megjelentek a buzgárok, csurgások a Bódva mentén, a Borsod megyei Edelényben több százan védekeznek; az edelényi ifjúsági ház igazi "velencei" hangulatot nyújt, a cölöpökön  álló épület alatt hömpölyög a folyó - számolt be a helyszínről az MTI tudósítója.
Az árvíz sújtotta településekre megérkeztek a "katasztrófaturisták", akik fotóznak, videóznak.   
Edelényben a védelmi erők négy szintnyi homokzsákkal magasították meg a töltést, de már azok tetején is néhol átfolyik a víz. Az emberek fáradtak, kimerültek, hiszen éjjel is dolgoztak.
A folyó környékén lévő utcákban szivattyúznak. Egy idős férfi az MTI tudósítójának azt mondta: a legutóbbi - áprilisi - áradás idején úgy gondolta, ettől már nem lehet hatalmasabb a folyó, ám most ismét sikerül rekordot döntenie.
 A vízügyi szakemberek folyamatosan járják a töltést, figyelik az állapotát, s ha bárhol észrevesznek egy kis átszivárgó, csordogáló vizet, azonnal intézkednek. A helyi védelmi bizottság vezetője úgy fogalmazott: megvédik Edelényt, és bár még nem tetőzött a folyó, kitartanak.
 A Borsod megyei Szendrőben hatvan-hetven ingatlant veszélyeztet az árvíz, eddig hét családot kellett kiköltöztetni, de további kitelepítésekre kell számítani - mondta Szaniszló János szendrői polgármester. Homokzsák, homok és minden eszköz rendelkezésre áll - tette hozzá.
Megjegyezte: a Rakacai víztározóból a szifonrendszer engedi a vizet, hiszen óriási vízmennyiséget tart. Ez is a Bódvába érkezik, és nehezíti a helyzetet, de ezt nem lehet leállítani, hiszen a tározó biztonsági rendszere egy bizonyos víztömeg után automatikusan működésbe lép. Akkor áll le csak, ha a megadott szint alá csökken a vízmennyiség - magyarázta.


Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az OMIT a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén

Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén - jelentette be a vízügyi szakállamtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján; Kóthay László a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB)  14 órakor kezdődő ülésen teszi meg az erre vonatkozó javaslatot. A szakállamtitkár véleménye szerint a testület jóvá fogja hagyni az OMIT javaslatát, és elrendeli a rendkívüli készültséget.
Kóthay László hangsúlyozta, hogy a vészhelyzetet várhatóan nem rendelik el minden önkormányzat területére. "Most válogatják le" azokat a településeket, amelyeket az intézkedés érinteni fog - mondta. Kérdésre válaszolva ezek nagyságrendjét húsz-negyven településre becsülte.
Muhoray Árpád, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese ezzel kapcsolatban megjegyezte: a veszélyhelyzet elrendelése plusz feladatot és plusz jogkört ad az önkormányzati vezetőknek, például intézkedhetnek arról, hogy a lakosságot milyen védekezési munkába vonják be; elrendelhetővé válik a kitelepítés és a védekezés költségeit a továbbiakban az állam viseli.
Kóthay László emlékeztetett: rendkívül ritka jelenség, hogy egy időjárási front ilyen sokáig maradt volna a Kárpát-medencében, és ilyen sok vizet hozott volna, a feljegyzések szerint 70-80 évvel ezelőtt lehetett hasonló. A Dunántúlon 60-80 milliméter, Észak-Magyarországon 15-40 milliméter csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Az előrejelzések szerint a csapadék hétfőn és kedden Magyarország egyes területein a 20-30 millimétert is elérheti.
A folyókon 624 kilométer hosszban van árvízi védekezés, ebből 119 kilométeren (a Lónyai főcsatornán, a Bodrogon és az Ipoly alsó szakaszán), 113 kilométeren másodfokú (az Ipoly felső szakaszán), míg 392 kilométeren harmadfokú (a Sajón, a Zagyván, a Tarnán és a Bódván).
Mint elmondta: reggel 8 órakor elemezték az elmúlt 24 órát, áttekintették, milyen feladatok várhatóak a következő 24 órában. Ennek alapján úgy döntöttek, hétfőn vagy kedden megnyitják a jászteleki szükségtározót a Zagyván. Az, hogy pontosan mikor nyitják meg a tározót, annak a függvénye, hogy milyen vízszintnél lehet a leghatékonyabban csökkenteni az árhullámot - magyarázta.  
Közölte: jelenleg összesen 2.500-an dolgoznak az árvízi védekezésben, de ez "még mindig nem elég", a miskolci vízügyi igazgatóság vezetője írásban kért további 400-400 embert a Hernád völgyében folyó védekezéshez, illetve  50 embert a műszaki irányításhoz. Figyelemmel arra, hogy a Zagyván megnyitják a szükségtározót, a szolnoki szakembereket visszarendelik a Hernádról, s a helyükre győri, szegedi, szombathelyi és gyulai vízügyeseket vezényelnek.
Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy az árvízhelyzet a kis vízfolyásokon alakult ki. A Bodrog intenzíven árad, várhatóan a harmadfokú szintet meghaladó vízállások alakulnak ki, a Sajón, az Ipolyon és a Hernádon az eddigi legmagasabbat meghaladó vízállásra kell számítani. A Bódván, az Ipolyon és a Zagyván a folyó szintje már meghaladja az eddig mért legnagyobb vízállást. Közölte: a Kapos is rendkívül hevesen árad, s a helyzetet nehezíti, hogy a Sión zajlik a Balaton vízleeresztése. 
Beszámolt arról is: körülbelül 250 településen nyújt segítséget a vízügy a helyi önkormányzatoknak, s egyes helyeken azt tapasztalják, hogy a műszaki irányító által javasolt védekezést csak "kis kivárással", késéssel fogadják meg a településeken.
Hangsúlyozta: minden településnek kell, hogy legyen védelmi terve, ebben az árvízi helyzetben ezeket kell elővenni és aktualizálni.
Muhoray Árpád arra kérte az állampolgárokat, segítsenek a védekezésben, például azzal, hogy a ház körüli  árkok tisztítást elvégzik.

A nagyobb folyók egyikén sem kellett eddig készültséget elrendelni Győr-Moson-Sopron megyében, de a vízszint emelkedésére lehet számítani - közölte Janák Emil, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfő délben az MTI-vel.Munkatársainknak jelenleg a Cuhai-Bakony-ér, a Concó-patak, illetve az Által-ér áradása ad munkát - mondta a szakember.
Az MTI korábbi beszámolója szerint Mezőörs több utcáját elöntötte, néhány házba be is tört a Cuhai-Bakony-ér, Nagyigmándon a Concó patak közvetlenül egy, közvetve pedig számos házat fenyeget; mindkét helyütt ezerszám vetettek be homokzsákokat a védekezésben.


Harmadfokú belvízvédelmi készültség a Tisza-mentén

Harmadfokúra növelte a belvízvédelmi készültséget két Tisza-menti védelmi szakaszon a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn az MTI-vel.Tájékoztatása szerint térségükben öt védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség: a Berettyó alsó szakaszán első, tiszai alsó szakaszon és a Hamvas-Sárréten másod-, míg a tiszai középső és felső szakaszokon harmadfokú a készenlét.
Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására hétfőn reggeltől a Tiszai alsó belvízvédelmi szakaszon az elsőfokú belvízvédelmi készültséget másodfokúra, a tiszai középső és a tiszai felső belvízvédelmi szakaszokon a másodfokú belvízvédelmi készültséget harmadfokúra emelték - részletezte Bara Sándor.
A Tikövizig igazgatója elmondta azt is, hogy a 14 üzemelő szivattyútelep naponta összesen több mint egymillió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.
A készültséggel érintett területeken a belvízzel elöntött terület nagysága megközelíti a nyolcezer hektárt - tette hozzá Bara Sándor.

Veszélyben az ivóvízellátás Sásdon

Alternatív megoldást kell találni Sásd ivóvízellátására, mert az esőzés következtében a kisvárosban lehetetlenné vált a vezetékes hálózat üzemeltetése - közölte a baranyai védelmi bizottság hétfő délelőtt az MTI-vel.Tóth György, a bizottság katasztrófa-elhárítási operatív törzsének vezetője arról tájékoztatott, hogy Sásd elektromos vízműberendezései víz alatt állnak, ennek következtében képtelenek ellátni feladatukat. Hozzátette: a védelmi bizottság hétfői intézkedései nyomán a lakosságot lajtoskocsikból látják el vízzel, vagy Budapestről zacskós vizet hozatnak a számukra.
Hargitai János, a bizottság elnöke hétfőn levélben fordult Varga Zoltánhoz, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnökéhez, hogy honvédségi járműveket kérjen a Sásdon zajló védekezéshez.
Sásd egy részét elöntötte a Baranya-csatorna, néhol csónakkal közlekednek a mentésben dolgozók. A városban tíz házból tizennyolc embert ki kellett költöztetni. A települést a 66-os úton, Oroszló irányából már nem lehet megközelíteni autóval, a rendőrök elterelik a forgalmat.
 Járhatatlan utak Baranyában

Több lezárt, illetve járhatatlan útszakasz van Baranyában az esőzés miatt megemelkedett vízszintek miatt - közölte a rendőrség hétfő délelőtt az MTI-vel.

OLDALTÖRÉS: Áramkimaradások országszerte

 

 

 

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: Máza és a Tolna megyei Kismányok között vasárnap délután óta nem lehet közlekedni. Az alsómocsoládi és a tarrósi bekötőutat, valamint a 66-os utat Sásdnál éjjel zárták le. A Felső-tó megemelkedett vízszintje miatt Somogyhatvan és Patosfa között is járhatatlan az út.
A Baranya megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint járhatatlan a vázsnoki bekötőút, a Mázáról kivezető út, és már nem lehet közlekedni Mágocs körzetében sem.

Áramkimaradás a Dél-Dunántúlon

Csaknem tízezer fogyasztót érint a vihar okozta áramkimaradás a Dél-Dunántúlon. Az E.ON szombat este óta megerősített szolgálatban, folyamatosan javítja a hibákat - közölte a szolgáltató térségi szóvivője hétfőn az MTI-vel.
Varga Ivett tájékoztatása szerint a régióban ötvennégy településen okozott áramkimaradást a vihar, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, ám a rendkívül erős szél okozta károkról újabb és újabb bejelentéseket kapnak. 
A vihar a Somogy és Zala megye egy részét is magában foglaló kaposvári térségben okozta a legnagyobb károkat. Itt mintegy hatezer fogyasztót érint az áramkimaradás. A Balaton-parti települések közül Siófok, Balatonszárszó, Balatonőszöd környékén van a legtöbb munkájuk, továbbá Kaposváron és Igal térségében. 
A szóvivőnek arról nincs tudomása, hogy a régióban nagyfogyasztókat is érintett volna a vihar okozta áramkimaradás.

Áramkimaradás a Dél-Dunántúlon

Csaknem tízezer fogyasztót érint a vihar okozta áramkimaradás a Dél-Dunántúlon. Az E.ON szombat este óta megerősített szolgálatban, folyamatosan javítja a hibákat - közölte a szolgáltató térségi szóvivője hétfőn az MTI-vel.
Varga Ivett tájékoztatása szerint a régióban ötvennégy településen okozott áramkimaradást a vihar, a szakemberek folyamatosan dolgoznak, ám a rendkívül erős szél okozta károkról újabb és újabb bejelentéseket kapnak. 
A vihar a Somogy és Zala megye egy részét is magában foglaló kaposvári térségben okozta a legnagyobb károkat. Itt mintegy hatezer fogyasztót érint az áramkimaradás. A Balaton-parti települések közül Siófok, Balatonszárszó, Balatonőszöd környékén van a legtöbb munkájuk, továbbá Kaposváron és Igal térségében. 
A szóvivőnek arról nincs tudomása, hogy a régióban nagyfogyasztókat is érintett volna a vihar okozta áramkimaradás.

OLDALTÖRÉS: Kitelepítések országszerte



Kitelepítések országszerte

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki.
Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések - közölte a szóvivő. Budapesten is sok a bejelentés, de kevés nagy összegű kárról tudnak, kitelepítésre a fővárosban nem került sor - tette hozzá.    
Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. A megyébe a szivattyúk és mintegy 150 ezer homokzsák mellett  ágyakat is visznek, hogy legyen hol lepihenniük a kimenekítetteknek. 
Szentes György elmondta, hogy szombat este tíz óra óta 3.200 segélyhívás érkezett: 1.100 helyen vizet kellett szivattyúzni, 1.800 fakidőléshez vagy ágleszakadáshoz, illetve 104 épületkárhoz kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

Elárasztott házak Veszprém megyében

Ötven embert menekítettek ki a lakásából hétfő reggel a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen, miután a rendkívüli esőzés következtében kiöntött Torna-patak elárasztott több házat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.
A családokat a község kultúrházában helyezték el - mondta Fekete Tamás. Az ügyeletes közlése szerint Hajmáskérnél a víztározó gátja szakadt át, s a víz elöntött három családi házat. A lakókat szintén szükségszálláson helyezték el - tette hozzá.  
Bakonybélen a vasárnapihoz képest enyhült a helyzet, jelentősen csökkent a Gerence-patak vízszintje, de még mindig harminc ház, udvar és kert áll víz alatt - mondta az ügyeletes. A községben éjszaka is dolgoztak a gáton, vasárnap és az elmúlt éjszaka több ezer homokzsákot helyeztek ki - tette hozzá Fekete Tamás.
Baky György, Bakonybél polgármestere azt mondta az MTI-nek, hogy a falu alacsonyabban fekvő házainál is gondok vannak, az épületeket ugyan nem öntött el a Gerence, de erőteljesen jön fel a talajvíz. 
Fekete Tamás közlése szerint Zircen az arborétum és a közelében lévő nyolc-tíz ház került víz alá hétfő reggelre. A házakban mintegy 20-30 centiméteres a víz - jegyezte meg. 
Az ügyeletes közlése szerint hétfőn "rengeteg helyre" riasztották a tűzoltókat, mert fák dőltek autókra, házakra, utakra, villanyvezetékekre, Veszprémfajsz községben pedig a templomtorony vált életveszélyessé, ugyanis a viharos erejű szél megbontotta a torony tetejét.



Kitelepítések országszerte

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Szentes György közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki.
Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések - közölte a szóvivő. Budapesten is sok a bejelentés, de kevés nagy összegű kárról tudnak, kitelepítésre a fővárosban nem került sor - tette hozzá.    
Az OKF és a tűzoltóságok összesen 240 tűzoltót vezényeltek Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, a védekezésben a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség is segít. A megyébe a szivattyúk és mintegy 150 ezer homokzsák mellett  ágyakat is visznek, hogy legyen hol lepihenniük a kimenekítetteknek. 
Szentes György elmondta, hogy szombat este tíz óra óta 3.200 segélyhívás érkezett: 1.100 helyen vizet kellett szivattyúzni, 1.800 fakidőléshez vagy ágleszakadáshoz, illetve 104 épületkárhoz kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

Elárasztott házak Veszprém megyében

Ötven embert menekítettek ki a lakásából hétfő reggel a Veszprém megyei Somlóvásárhelyen, miután a rendkívüli esőzés következtében kiöntött Torna-patak elárasztott több házat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.
A családokat a község kultúrházában helyezték el - mondta Fekete Tamás. Az ügyeletes közlése szerint Hajmáskérnél a víztározó gátja szakadt át, s a víz elöntött három családi házat. A lakókat szintén szükségszálláson helyezték el - tette hozzá.  
Bakonybélen a vasárnapihoz képest enyhült a helyzet, jelentősen csökkent a Gerence-patak vízszintje, de még mindig harminc ház, udvar és kert áll víz alatt - mondta az ügyeletes. A községben éjszaka is dolgoztak a gáton, vasárnap és az elmúlt éjszaka több ezer homokzsákot helyeztek ki - tette hozzá Fekete Tamás.
Baky György, Bakonybél polgármestere azt mondta az MTI-nek, hogy a falu alacsonyabban fekvő házainál is gondok vannak, az épületeket ugyan nem öntött el a Gerence, de erőteljesen jön fel a talajvíz. 
Fekete Tamás közlése szerint Zircen az arborétum és a közelében lévő nyolc-tíz ház került víz alá hétfő reggelre. A házakban mintegy 20-30 centiméteres a víz - jegyezte meg. 
Az ügyeletes közlése szerint hétfőn "rengeteg helyre" riasztották a tűzoltókat, mert fák dőltek autókra, házakra, utakra, villanyvezetékekre, Veszprémfajsz községben pedig a templomtorony vált életveszélyessé, ugyanis a viharos erejű szél megbontotta a torony tetejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!