Fogyókúrán az önkormányzati testületek

Székesfehérvár - Húsz éves az a törvény, amely szabályozza a jelenleg dolgozó önkormányzati testületek létszámát. Az új parlamenti többség úgy gondolja, a régi rendelkezés mára elavult, újat kell alkotni: kevesebb képviselő legyen.

Tihanyi Tamás

A Fidesz tizenhárom képviselője hétfőn benyújtotta a parlamentnek a helyi   önkormányzati  képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot. A beterjesztők között volt  Dorkota Lajos és Cser-Palkovics András is, megyénk két  civilben jogász  országgyűlési képviselője: utóbbi az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság alelnöke.

 A javaslat szerint az új szabályokat a helyi képviselők és  polgármesterek  idei (őszi) általános választása során kellene először alkalmazni.   A 10 ezer, vagy annál kevesebb lakosú település  egyéni listás választási rendszerben  egy választókerületet alkotna. A 10 ezernél népesebb településeken és a fővárosi kerületekben vegyes választási rendszer lépne életbe, azaz egyéni kerületben és kompenzációs listán is mandátumhoz lehetne jutni.
De nagyjából felével-harmadával kevesebbeknek, mint eddig... Értelemszerű, hogy továbbra is a körzetben az a jelölt lesz a képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, a kompenzációs lista pedig a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kap mandátumot. A megye önkormányzati képviselőit a polgárok megyei listán választhatnák. Minden megye egy választókerületet alkotna, melynek nem részei a megyei jogú városok. Megszűnne az a rendszer, amelyben  külön listára szavaztak a 10 ezer lakosnál kisebb és nagyobb településeken élők.  A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma határozza meg. Ma 40 képviselője van a közgyűlésnek, az új törvény alapján szerintünk  21 lenne: 400 ezer lakosig 20, s minden további 30 ezer lakos után egy újabb.  
- A Fidesz és a KDNP sorra terjeszti az országgyűlés elé azokat a  javaslatokat, amelyeket a választási kampányban a nemzeti ügyek politikáján belül a magyar embereknek megígért - mondta lapunknak csütörtökön Cser-Palkovics András. - Ennek megfelelően kerül sor az önkormányzati választási rendszer átalakítására is. Az elmúlt két évtized gyakorlati tapasztalataira tekintettel szükségesnek mutatkozik a helyi önkormányzati választások szabályozásának átgondolása. A törvény megalkotása során elsődleges cél a választási szabályok egyszerűsítése, a testületek létszámának jelentős csökkentése. Ez a jelentős csökkentés a jövőben több tízmilliós  megtakarítást jelent Székesfehérvárnak is.
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a változtatás előzményeiről minap egy veszprémi fórumon elmondta: az országos konzultációs sorozatot tavaly ősszel kezdték, majd idén április végén a hét önkormányzati szövetség vezetője elfogadott egy 12 pontból álló ajánlást. Ezek között szerepel, hogy meg kell erősíteni az önkormányzatok gazdasági alapjait, javasolták a helyi adók és illetékek beszedésének újragondolását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!