A magyar szóért

Székesfehérvár - Tánccal, énekkel tették emlékezetessé a Magyarfaluból érkezett csángó magyarok a javukra szervezett jótékonysági estet a Szent István Művelődési Házban.

Bokros Judit

Él Magyarországtól több mint ezer kilométer távolságra, a romániai Moldvában egy népcsoport, amely soha nem tartozott hazánkhoz, eredetükről több elmélet létezik, ám csodálatos módon az ott élők egy része ma is beszéli  az archaikus magyar nyelvet. Hogy ez miért is megy szinte csodaszámba, ahhoz talán elég megemlíteni, hogy Moldvában pár évet leszámítva  nem volt magyar tannyelvű oktatás, és a spontán, illetve erőltetett asszimilációs folyamatok afelé hatnak, hogy az ott élők is a román nyelvet beszéljék. Ezért fontos a tíz éve beindult   oktatási program,  amelynek keretében ma már  22 településen körülbelül 1600 gyermek tanulhatja a magyar nyelvet.

Ezt a programot hivatott támogatni  jegybevétellel, könyveladásból származó pénzzel, adománnyal  a hétfői jótékonysági est, ahol a közönség egy új könyvvel, Posch Dániel Csángómagyarok Moldvában című kötetével is megismerkedhetett.  Dániel egy reklám-és médiaügynökség egyik vezetője, a moldvai csángókra, gazdag kultúrájukra egy rádió- műsor kapcsán figyelt föl hat éve. Első látogatására Moldvában már azután került sor, hogy keresztszülőként vállalták két csángó gyermek egyéves oktatásának támogatását. Erdélyben, Csángóföldön azóta többször járt, és az ott átélt élmények hatására fogalmazódott meg benne a könyv megírásának gondolata.
-  Pár percben nem mesélhető el a csángók sorsa, az a helyzet, amiben élnek, ezért gondoltam arra, hogy egy összefoglaló munka talán jobban bemutathatná mindezt. A kötetben a csángó kultúra részeit  például a nyelv, vallás, szokások, öltözködés  igyekeztem fejezetekben sorra venni. Nem vagyok néprajzos, ám ilyen munkákra támaszkodva, hivatkozással ellátva született meg végül ez a könyv, saját tapasztalataim alapján - mesélte Dániel, aki nemrég tudomást szerzett arról, hogy egy magyarfalusi csoport itt tartózkodik hazánkban. Úgy érezte: ha őket meg tudnák hívni, az jó alkalmat adhatna a kötet bemutatására is.
Az esten tehát csángó hagyományőrzők adtak műsort a Fejér megyei Kákics zenekar kíséretével, amely autentikus moldvai népzenét játszott. A delejes dallamok, a távoli magyarok ajkáról magyarul felhangzó népdalok, a közös tánc talán sokakat indít majd arra, hogy ne csak egy este erejéig, hanem rendszeresen támogassák a csángókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!