Százezres tartozások - a kilakoltatások elkezdődtek

Székesfehérvár - Van, aki százezres nagyságrendű tartozást halmozott fel, ezért indult ellene kilakoltatás. A Széphő hangsúlyozza, részletfizetési szerződést is lehet kötni, így elkerülhető a procedúra.

Házi Péter

A kilakoltatási tilalom idejének kérdésében Magyarországon jelenleg két dátum kering a köztudatban: április, illetve március 1-je. Az előbbi elsősorban a bankhitelt fizetni nem tudók esetére vonatkozik. A december 1-jétől március1-jéig tartó kilakoltatási moratóriumot törvény rendeli el, és az önkormányzatok által fenntartott szociális bérlakásokra is vonatkozik.  A fehérvári bérlakások kezelését végző Széphő Zrt. a tilalom lejártát követően, az elmúlt hetekben szintén  megkezdte a kilakoltatásokat.

- Van olyan lakó, aki százezres nagyságrendű tartozást halmozott fel az egyébként igen jutányos bérleti díjú bérlakásban, miközben többszázan várnak hosszú idő óta a város segítségére kedvezményes árú bérlakás formájában - hívja fel a figyelmet a probléma kettősségére  Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója, aki azt is hangsúlyozza, ha az adós időben észbe kap, és vállalja egy részletfizetési szerződés megkötését, akkor  rendeződhet az ügye. Ehhez persze az is kell - teszi hozzá Németh Mátyás, a Széphő jogtanácsosa, hogy a szerződést megkötő illető már első körben befizesse tartozásának egyharmadát, jelezve, hogy elhatározása komoly.
- Minden felmondás előtt felszólító levelet küldünk az érintetteknek, hogy fizessék be a felhalmozott tartozásukat. Ha a lakók erre érdemben nem reagálnak, akkor kénytelenek vagyunk felmondani a bérleti szerződést. És ha valaki még  ezt követően sem akar kiköltözni, akkor a bírósághoz adjuk be a lakáskiűrítési kérelmet. Jogerős végzés birtokában folytathatjuk le csak ezt az eljárást - mondja Németh Mátyás.
Március 1-je óta öt kilakoltatáson van túl a végrehajtó, pontosabban hármon, ugyanis ketten önként elhagyták a lakást. Tizennyolc olyan végzés van jelenleg a bérlakások kezelőjénél, melyek alapján bármikor ki lehet tűzni a kilakoltatás időpontját.
És hogy mi lesz a kiüríteni szánt lakás bútoraival, ingóságaival? Alapesetben a lakó megnevezhet egy címet, ahová a holmijait elszállíttatja a végrehajtó. Ha ilyen cím nincs, akkor a Széphő ezt további egy hónapon át köteles tárolni. Ha addig sem viszik el a tulajdonosok, akkor  pedig irány a szeméttelep.
A korábbi szokással ellentétben manapság egyébként már nem hosszabbítják meg automatikusan a néhány évre kötött bérleti szerződést sem, hanem az adott család anyagi és egyéb helyzetét mérlegelve döntenek a hosszabbításról. Hiszen a cél az, hogy a lakások forogjanak, egy lakás minél több rászoruló fehérvárinak segíthessen néhány éven át spórolni egy saját lakás reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!