Rosszullét a szavazóhelyiségben, kígyózó sorok a fülkék előtt

Ma van az országgyűlési képviselő-választás első fordulója. Egy asszony Berhidán szavazás közben kapott szívinfarktust, majd a mentőhelikopterben meghalt. Több esetben is kampánycsendsértést jelentettek, rendőrségi feljelentések is születtek.

MTI

Mindenhol érvényes volt a területi listás szavazás

Minden megyében és a fővárosban is érvényes a területi listás szavazás, mert a részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább 50 százaléka.

Rosszullétek, sérülések a választások ideje alatt

Húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől a nap folyamán az országgyűlési választásokkal összefüggésben - mondta az MTI érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Egy ember életét vesztette Veszprém megyében.
Valics Dezső tájékoztatása szerint a legsúlyosabb eset a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban történt, ahol egy 58 éves asszony szívinfarktust kapott, a kiérkező mentők még újraélesztették, de a mentőhelikopterben, kórházba szállítása közben meghalt.
A sajtóügyeletes elmondta azt is, hogy vasárnap 18 óráig húsz esetben riasztották a mentőket: többen elestek és boka-, illetve térdsérüléseket szenvedtek, illetve rosszullét miatt kerültek kórházba.

A börtönben vége a szavazásnak

A börtönben vége a szavazásnak

A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás, a rácsok mögött 1.376-an adták le voksukat - tájékoztatta az MTI-t a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vasárnap nem sokkal négy óra után.
A fogvatartottak mozgóurnába adhatták le voksukat.  
A szavazásra jogosult 5.218 fogvatartott közül 1.882-en jelezték választási szándékukat az országgyűlési választás első fordulójára, ennyien kértek igazolást a lakóhelyük szerinti jegyzőtől arról, hogy büntetés-végrehajtási intézetben akarnak szavazni. Igazolást 1.461 fogvatartott kapott.
Az előzetes letartóztatásban lévő, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt álló, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.
Nincs választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától való eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.
A szavazást a fogva tartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kellett lebonyolítani. A büntetés-végrehajtási szervek vezetői felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzat jegyzőjével, hogy a választásra jogosultak részére a mozgóurnás szavazás feltételeit biztosítsák.
Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akik ezt kérték, és akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte.
A BVOP korábbi közlése szerint a büntetés-végrehajtási szervek vezetői úgy szervezték meg a szolgálatot a szavazás napjára, hogy a bv-nél dolgozók is gyakorolhassák választójogukat.

Sorbanállás a szavazófülkéknél

Sorbanállás a szavazófülkéknél

Akár két órán át is sorban kell állniuk az igazolással szavazóknak Pécsett vasárnap, sokan feladják és hazamennek - közölte több várakozásra kényszerülő állampolgár is az MTI-vel.Az MTI-hez forduló, de nevük elhallgatását kérő választók felháborítónak tartják, hogy a Baranya 1-es számú körzetében, az okmányiroda Kossuth téri épülete előtt legalább ötven méteres sor kígyózik, s esetenként időseknek, kisgyermekkel érkezőknek is másfél, két órát kell várakozniuk, mire leadhatják voksaikat. Jelezték: panaszt tesznek a helyi és az Országos Választási Irodánál.
Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője jogszabályokkal és a lakhelytől eltérő helyen szavazók magas számával indokolta a kialakult helyzetet. Utalt rá, a törvény mindössze egy helyen teszi lehetővé az "igazolásos szavazást", a baranyai megyeszékhelyen pedig több mint ezer ilyen szavazót várnak. Hozzátette, hogy az érintett szavazókör tíztagú bizottságára nemcsak nagyobb adminisztrációs teher hárul, ők azok, akik a mozgóurnát viszik a börtönbe, kórházakba, s oda, ahova még szükséges.
Megjegyezte: őt is többen felhívták telefonon, hogy számon kérjék rajta az "áldatlan állapotokat", de nem tud mit tenni. A mindenki számára megnyugtató megoldás jogszabály-módosítás, több szavazókör kijelölése lenne - tette hozzá.

Akár fél órát is kellett napközben várnia annak, aki igazolással szavazott Győrben - mondta el az MTI-nek a városi választási iroda vezetőjének jogi helyettese. Csörgits Lajos közölte: kilencszáznál több választópolgárt kellett helyben felvenni a  névjegyzékbe, és az egy-kétperces procedúra hosszúra dagasztotta a sorokat abban a szavazókörben, ahol a bejelentett lakhelyüktől távol tartózkodók voksolhattak a városban.
A Kisalföld című megyei napilap internetes oldala arról számolt be, hogy voltak, akik körülbelül egyórás várakozás után tudtak csak szavazni a győri Révai Miklós Gimnáziumban berendezett szavazókörben. Egy olvasó beszámolója alapján arról ír a portál, hogy az udvaron kellett várakozniuk, és mivel az eső szakadt, többen szavazás nélkül távoztak.

Csaknem két órát kellett várniuk vasárnap délután Szegeden azoknak, akik igazolással akartak szavazni a csongrádi megyeszékhelyen. Az erre a célra kijelölt szavazókörnél, a szegedi Kálvária sugárúti középiskola előtt még az utcán is várakoztak a szavazni szándékozók – többségében fiatalok - vasárnap délután.
A szavazókör bejáratánál állók az MTI-nek elmondták csaknem két órája állnak a sorban, többségük Szegeden tanuló egyetemista, akinek máshol van az állandó lakóhelye.
Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző az MTI érdeklődésére elmondta, Szegeden 130.238 szavazásra jogosultat vettek nyilvántartásba, közülük 1.427-en szavazhatnak igazolással. Utóbbiak közül délután fél 4-ig 374-en adták le voksukat.
Az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottság létszáma a szokásosnál nagyobb, két jegyzőkönyvvezető dolgozik párhuzamosan – tudatta a főjegyző. Azok, akik este hétkor már a sorban állnak, mindenképpen leadhatják a szavazatukat – tette hozzá.Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén úgy döntött, állásfoglalást ad ki arról, meddig voksolhatnak az igazolással szavazók. Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.
Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az OVB ülésén azt mondta: a jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.
Kifejtette: a szavazóhelyiség értelmezése egyértelmű, az előteret azonban lehet szűken (az épületre) illetve tágabban is értelmezni. Rámutatott: ez utóbbi megoldás - amely a választópolgár szándékával jobban összhangban van - tulajdonképpen azt jelenti, hogy este 7 órakor a szavazatszámláló bizottság tagja "beáll" a sor végére, és ezzel lezárja a szavazás lehetőségét.

Így azok, aki 7 óra előtt érkeztek a szavazóhelyiség "előterébe", leadhatják voksukat. Hangsúlyozta, ez a megoldás megfelel a törvény szövegének, és figyelembe veszi a választópolgár szándékát, hogy alkotmányos jogát gyakorolja.
Az OVB tagjai úgy határoztak, állásfoglalásban foglalkoznak a kérdéssel, annak szövegére az ülés későbbi részén térnek vissza.
Virág Rudolf beszélt arról is, hogy amennyiben egy szavazókörben egy urna "betelik", akkor sem fejeződik be a szavazás, mivel a szavazókörök az illetékes választási irodától igényelhetnek tartalékurnákat.

Mozgóurnát kért egy idős férfi, de meghalt, mielőtt szavazhatott volna

Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, ám még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja időközben meghalt - közölte a megyei területi választási iroda jogi helyettese az MTI-vel.
A somogyi 3-as választókerületben történtekről, mint a választáshoz kapcsolódó rendkívüli eseményről, jegyzőkönyvet vettek fel - tette hozzá Lukács Zoltán

Első fokon elutasították a baktalórántházi kifogásokat

Mozgóurnát kért egy idős férfi, de meghalt, mielőtt szavazhatott volna

Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, ám még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja időközben meghalt - közölte a megyei területi választási iroda jogi helyettese az MTI-vel.
A somogyi 3-as választókerületben történtekről, mint a választáshoz kapcsolódó rendkívüli eseményről, jegyzőkönyvet vettek fel - tette hozzá Lukács Zoltán

Első fokon elutasították a baktalórántházi kifogásokat

Első fokon elutasították a baktalórántházi kifogásokat

A baktalórántházi helyi választási bizottság elutasította a körzet egyik képviselőjelöltjének kifogásait, amelyet szervezett szavazói szállítás, jogtalan névjegyzék használata miatt, valamint a voksok egy részének megsemmisítését kérve tett az első fokon illetékes testületnél.

Ezt a képviselőjelölt közölte vasárnap délután az MTI-vel, kiemelve: a választási bizottság azzal utasította el beadványait, hogy "nem történt kampánycsendsértés".
   
A képviselőjelölt "fogalomzavarosnak" nevezte a döntést, mert mint mondta, "nem kampánycsendsértés, hanem választási bűncselekmények gyanújával fordult a bizottsághoz, s annak megállapítását kérte".
   
Hozzáfűzte: amint írásban megkapja a szóban kihirdetett döntést, azonnal a területi választási bizottsághoz fellebbez, hiszen konkrét eseteket jelzett, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.
   
A képviselőjelölt az MTI-hez is eljuttatott beadványaiban Baktalórántháza, Nyírjákó, Kemecse, Rohod és Székely településeket nevezte meg, ahol szervezetten szállítottak szavazni választókat, és névjegyzék alapján jegyezték, ki voksolt már és kit kell később az urnákhoz vinni. A jelölt a beadványaiban konkrét neveket, járműrendszámokat sorolt fel, hozzátéve, hogy fénykép- és videofelvételek is bizonyítják állításait.

OLDALTÖRÉS: Választás 2010

Kizártak egy képviselőt a szavazatszámláló bizottságból Pécsudvardon

Kizártak egy képviselőt a szavazatszámláló bizottságból Pécsudvardon

Kizártak egy képviselőt a szavazatszámláló bizottságból Pécsudvardon

Megszüntette egy pártdelegáltja tagságát a szavazatszámláló bizottság Pécsudvardon vasárnap, mert kiderült, hogy az érintett önkormányzati képviselő is egyben - közölte a területi választási iroda az MTI-vel. Lászlóné Kovács Ilona irodavezető elmondta: az ügyben egy választópolgár tett bejelentést, jelezve, hogy a törvény szerint szavazatszámláló bizottság tagja nem lehet önkormányzati, országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő. Mivel a delegált tagja a Baranya megyei közgyűlésnek, a bizottság megszüntette a tagságát, és megkérte a szavazóhelyiség elhagyására.
   
Az irodavezető elmondta: a pártdelegált mindössze annyit jegyzett meg, hogy korábban is előfordult, hogy a két tisztséget egyszerre töltötte be, de akkor ez ellen senki nem emelt kifogást.
   
Lászlóné Kovács Ilona rámutatott, hogy a történtek nem befolyásolják a bizottság munkáját, mert a testületnek maradt elegendő tagja. A távozó delegált pártja pedig a nap folyamán új tagot küldhet a bizottságba - munkába állásának azonban feltétele, hogy esküt tegyen Pécsudvard polgármestere előtt.

Egy kampányújságban közzétett keresztrejtvény sorsolásának szombati kézbesítése, nyilvánosságra hozatala kapcsán kampánysértést állapított meg a Hajdúhadház központú Hajdú-Bihar megyei 4. számú egyéni választókerületi választási bizottság - közölte Vincze András jegyző, választási irodavezető vasárnap az MTI-vel.

Az ügyben két bejelentés érkezett a választási bizottsághoz: az egyiket - mivel nem felelt meg a formai követelményeknek - érdemi vizsgálat nélkül elutasították. A másik bejelentés nyomán azonban megállapították a kampánycsendsértést - tette hozzá a jegyző.

Vincze András elmondta azt is: vasárnap egy hajdúhadházi állampolgár bejelentette, hogy névváltozás miatt problémája volt az egyik szavazókörben, ahol a bizottsági tagok nem megfelelő hangnemben beszéltek vele. A helyi választási bizottság a nap folyamán tárgyalja a beadványt. A bejelentő egyébként leadta szavazatát - mondta a jegyző.

Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar megyei területi választási bizottság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: vasárnap két jelölőszervezet - Debrecenben és Hajdúhadházon - tett feljelentést a rendőrségen választási plakátok, illetve molinók megrongálása miatt.

Szívinfarktust kapott egy asszony, majd meghalt

Rosszul lett egy 58 éves asszony a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban vasárnap, majd a kórházba szállítás közben életét vesztette. Az asszony a szavazóhelyiségben szívinfarktust kapott, ezért Veszprémből mentőt, majd Balatonfüredről mentőhelikoptert hívtak hozzá, és a mentők a helyszínen többször is újraélesztették  - tájékoztatta Faragó Istvánné, Berhida jegyzője, a helyi választási iroda vezetője az MTI-t.
 Ezután a mentőhelikopter a beteggel a balatonfüredi szívkórházba indult, ám az asszony szállítás közben életét vesztette - tájékoztatta Somlai Artúr, a Veszprém Megyei Mentőszolgálat ügyeletese az MTI-t. 
 Elmondta, hogy Peremartonban a művelődési ház másik, 6-os számú szavazókörében is rosszul lett egy ember vasárnap délelőtt; a 70 év körüli férfit - aki szintén szívritmuszavar miatt lett rosszul - mentőkocsival vitték a veszprémi kórházba.
A peremartoni 5-ös szavazókörben - ahol az asszony újraélesztését végezték - egy órára felfüggesztették a szavazást - mondta Faragó Istvánné.

OLDALTÖRÉS: Választás 2010

Szabolcsban a voksok egy részének megsemmisítését kérték

Szabolcsban a voksok egy részének megsemmisítését kérték

Szabolcsban a voksok egy részének megsemmisítését kérték

A délig leadott voksok megsemmisítését kéri az a képviselőjelölt, aki vasárnap délelőtt törvénysértés gyanúja miatt már tett bejelentést a baktalórántházi választókerületi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi és az Országos Választási Bizottságnál.

A képviselőjelölt eljuttatta beadványának másolatát az MTI-hez is. A dokumentumban a jelölt azt írta: "...mindez ideig hathatós intézkedést nem tudtak hozni a csalássorozat megakadályozására, ezért (...) 12,00 órai hatállyal semmisítsék meg az eddig leadott szavazatokat". 

A képviselőjelölt újabb települést nevezett meg a beadványában, Székelyt,, ahol szerinte tiltott választási névjegyzék alapján nyilvántartást vezetnek a szavazó állampolgárokról. Hasonló ok miatt ismét megemlítette Kemecsét is.

Korábban a képviselőjelölt szervezett szállítást jelentett be a választókörzetből Baktalórántháza, Nyírjákó, Kemecse és Rohod településekről, ahol állítása szerint gépkocsival vitték szavazni az embereket, és nyilvántartás alapján vezetik, ki voksolt már és kit kell később az urnákhoz elvinni.

Az MTI munkatársa az ügyben megkereste a baktalórántházi választókerületi bizottságot, de a testület - mivel ülést tartott éppen - vasárnap délben nem tudott információt adni a beadványok sorsáról. A területi választási bizottság pedig vasárnap délután 14.00 óra után ülésezik majd a nyíregyházi megyeházán.

Az első tizenkilenc választópolgár csak egy szavazólapot kapott Egyházashetyén

Egyházashetyén az elsőként urnához járuló tizenkilenc választópolgár csak az egyik szavazólapot vette át és töltötte ki  - erősítette meg Molnár Anikó, a helyi választási iroda vezetője az MTI értesülését vasárnap délelőtt.

Tévedést történt, amit úgy próbálunk orvosolni, hogy mind a tizenkilenc választópolgárt személyesen megkerestük, és megkértük, hogy ismét fáradjon a szavazóurnához. Akik nem tudják ezt megtenni, azokhoz mozgóurnát vittünk - mondta.
   
Hozzátette: eddig az érintett 19 választópolgár közül 15-en pótolták szavazatukat, adták le voksukat valamelyik egyéni jelöltre.
   
Molnár Anikó elmondta: a szavazatszámláló bizottság tagjai miután észlelték a tévedést, minden tőlük telhetőt igyekeztek megtenni a hiba kijavítására, amelyhez hasonló eddig nem fordult elő velük. Természetesen a később szavazó állampolgárok már mindkét szavazólapot megkapták - tette hozzá.
   
A helyi választási iroda vezetője elmondta azt is: az esetről az után készítenek jegyzőkönyvet, ha már az összes hiányzó szavazólapot, illetve voksot pótolták.

El akarta vinni a szavazólapot...

 Rendőrt kellett hívni a celldömölki 2-es szavazókörbe, miután egy férfi el akarta vinni magával a szavazólapot, tudta meg portálunk. Kun László, a területi választási iroda vezetője azzal egészítette ki információnkat, hogy ugyanez a személy a korábbi évek voksolásai során hasonló - jogszabályokba ütköző -, cselekedetekkel hívta fel magára a figyelmet.

Baranyai Attilánétól, a helyi választási iroda vezetőjétől az MTI megtudta: a férfi azzal fenyegezőtött, hogy el fogja égetni a szavazólapokat. Mikor a kiérkező rendőrök igazoltatták, a voksoláshoz szüksges cédulákat már nem találtak nála.

A férfi, miután szabályosan átvette a két szavazólapot, a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte azokat a szavazóhelyiségből, és közölte, hogy az értesítővel együtt az épület előtt el fogja égetni őket - mondta.
   
Kővel dobták meg reggel az egyik párt irodáját Szombathelyen

Hajnalban kővel bedobták az egyik párt szombathelyi irodájának ablakát, értesült a vasnepe.hu. A párt feljelentést tesz a rendőrségen, és a rongálást bejelentik a választási szerveknek is.

Az Országos Választási Iroda 17.30-kor összesített legutóbbi adatai szerint minden megyében és Budapesten is meghaladta a szavazási részvétel az érvényességi küszöböt.
A vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában 17.30 óráig a szavazásra jogosultak 59,28 százaléka adta le szavazatát.
A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt: Baranya megye 55,58 százalék, Bács-Kiskun megye 57,09 százalék, Békés megye 57,81 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 57,23 százalék, Csongrád megye 56,91 százalék, Fejér megye 59,43 százalék, Győr-Moson-Sopron megye 60,41 százalék, Hajdú-Bihar megye 57,49 százalék, Heves megye 60,09 százalék, Jász-Nagykun-Szolnok megye 56,57 százalék, Komárom-Esztergom megye 57,18 százalék, Nógrád megye 58,65 százalék, Pest megye 61,45 százalék, Somogy megye 56,66 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 58,96 százalék, Tolna megye 56,92 százalék, Vas megye 60,82 százalék, Veszprém megye 59,99 százalék, Zala megye 58,25 százalék.
Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem kell megismételni a területi szavazást, és így az OVB a jövő héten meg tudja állapítani a területi és országos mandátumok kiosztásához szükséges 5, illetve 10 százalékos határt.

Hét kifogás Hajdú-Biharban

Hét kifogás érkezett eddig az egyéni választókerületi bizottságokhoz Hajdú-Biharban, egy bejelentést az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) továbbítottak, egyben megállapították a kampánycsendsértést a helyi testületek - közölte Vasas Lászlóné megyei főjegyző, a területi választási bizottság vezetője az MTI-vel vasárnap kora este.
Az egyik debreceni internetes hírportált érintő bejelentést - miszerint politikai jellegű információt közöltek vasárnap -, az OVB-hez továbbítottak - tette hozzá.
Egy másik ügyben, miszerint a Hajdúhadház központú választókerületben ajándékcsomagot osztogattak egy jelölthöz köthető keresztrejtvény nyerteseinek, megállapították a kampánycsendsértést, s felszólították az érintetteket a jogsértés megszüntetésére - ismertette a főjegyző.
Elmondása szerint további öt ügyben - plakát- és molinórongálás, becsületsértő becsmérlések, összetűzés egy választó és a szavazatszámláló bizottság között - még nem döntöttek a helyi választási bizottságok.


Áramszünet - ha kell, költözik a bizottság

Áramszünet volt Budapesten, a VII. kerület, Király utcai szavazókörben vasárnap délután, de ez a szavazást, illetve a szavazatszámláló bizottság munkáját nem akadályozta - mondta a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI érdeklődésére.
Amennyiben a technikai problémát nem sikerül elhárítani, urnazárás után a bizottság átvonul a helyi választási irodába, hogy ott végezze el a szavazatszámlálást - tette hozzá Agócsné Darai Terézia.
A tűzoltók tájékoztatása szerint csőtörés miatt ment el az áram a Király utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!