Kullancsinvázió - egyszerre 120 vérszívó tapadt az áldozatra!

Idén korábban jelentek meg a kullancsok, ráadásul tömegben támadnak állatra, emberre. Szakemberek azt mondják, a tavalyi száraz időjárás kedvezett elszaporodásuknak meg egy európai uniós tiltás is. Tavaly óta egészségügyi okokból határozat korlátozza, hogy permettel irtsák őket.

Márton Edit erdész, természetvédelmi őr. Évtizedek óta  közvetlen közelségben él a természettel. Járja az erdőt, és pontosan tudja, mit jelent a kullancsveszély. Ilyen invázióra azonban egyetlen évben sem emlékszik. Azt mondja, már nem csak az erdőben támadnak. A városok parkjai, ligetei is erősen fertőzöttek, sőt a gyerekek már a játszótéren  sincsenek biztonságban.  Edit nagyon fontosnak tartja ezért felhívni a kisgyerekes anyukák figyelmét arra, hogy minden esti fürdetésnél tetőtől talpig  figyelmesen vizsgálják át gyermeküket, ez számít pillanatnyilag a legbiztosabb védekezésnek.

A kutyatulajdonosoknak is nyomatékosan ajánlja ezekben a napokban az állatok tüzetes átvizsgálását. Ezt tapasztalatból mondja, mivel  kutyája néhány napja  kiszökött a kerítésen, és amikor néhány óra múlva hazajött kóborlásából, Edit nem akart hinni a szemének. Nem kevesebb, mint 120 kullancsot szedett ki belőle!
Edit azóta önmagát is jobban figyeli, esténként munka után tüzetesen  átvizsgálja egész testét, különösen   a hajban tűnhetnek el láthatatlanul az apró vérszívók. Szakértője eltávolításuknak, és rögtön egy tévhitet is eloszlat. Az ő módszere az, hogy csipesszel kicsípi őket. Azt mondja, nem szabad   tekergetni, kenegetni! Ha nem fertőzött a kullancs,  és bennszakad a feje,  nem okozhat problémát.
Az idei kullancsveszély nem hagyományos feladatok elé állít minket.  Korábban sosem látott tömegben támadnak Székesfehérváron, a megyében, az  ország egész területén. Eddig csak nyáron keserítették életünket, most az előző évektől eltérően már április elején megjelentek. Ennek okát szakértők is találgatják. Egyrészt a  tavalyi száraz évnek tudják be tömeges megjelenésüket, másrészt egy európai uniós szigorításnak. Gyulai Balázs, a korábban a permetezésért felelős  Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Intézet károsító diagnosztikai laborvezetője megerősítette információnkat:  valóban igaz, hogy tavaly év eleje óta egy európai uniós tiltás miatt nem lehet permetezni őket.

Nem csak hazánkra, egész Európára érvényes ez a tiltás  - mondja a szakember. A tiltás okáról nem tud felvilágosítást adni, ugyanis korábban a permetezés utóhatásaival kapcsolatban soha, egyetlen reklamáció sem érkezett hozzájuk, pedig közel egy évtizeden keresztül használták ezt a szert! Ezzel szemben a kullancsok okozta betegségek következményeiről annál többet lehetett hallani.
- Sajnos igaz a hír-  mondja Gyulai Balázs. - Uniós elvárás, hogy egész Európa  területén  úgynevezett egészségügyi kártevőirtás kullancsok ellen ne történjen. Különböző kozkázatokra hivatkozva pillanatnyilag semmilyen engedélyezett készítményt nem használhatunk kullancsok ellen. Idáig az egész unió területén ugyanaz a szer volt forgalomban,  most pedig   a tiltás érvényes minden országra. Más szer kikísérletézéséről egyelőre nem hallottam, vagyis nincs információm arról, hogy a következő egy évben újabb permetező szert vezetnének be. Magánvéleményem szerint elhamarkodott ez a döntés. Túlzott a  félelem a kemikáliákkal szemben. A permetezést mindig a legnagyobb elővigyázatosság mellett végeztük. A permetezett területen napokon keresztül  feliratok hívták fel erre a járókelők  figyelmét.
Európa különböző országai különböző mértékben fertőzöttek kullanccsal. Az interneten találtunk egy térképet, ami azt mutatja: a tőlünk nyugatabbra fekvő országok kevésbé fertőzöttek. Ennek oka szakértők szerint az éghajlati különbözőségben  keresendő. A kullancs az óceáni klíma  csapadékosabb időjárását nem kedveli. A  legfertőzöttebb  a térkép Közép-Európában, illetve Oroszország északi területén. Hazánkban a legsúlyosabb a helyzet Zalában és  az Északi-középhegységben.

 Megállt a tudomány? Nem egészen. Védőoltás létezik, de csak vírusos agyhártyagyulladás, illetve agyvelőgyulladás  ellen, a Lyme-kór ellen   az oltóanyag nem véd, viszont az  időben elkezdett antibiotikumos kezeléssel   az egyébként   könnyen  felismerhető   tünetekkel   jelentkező betegség  jól gyógyítható.   De  érdemes-e, lehet-e még oltakozni?    Feltétlenül, hiszen mint   a közelmúltban   egy  kullancskongresszus után lapunknak   Schneider  Ferenc   infektológus főorvos elmondta,   még időben   vagyunk  a  védekezéshez. A klasszikus  séma szerint   egy hónapon belül két alapoltást  kell   beadni,      a  harmadik oltás  pedig  egy év múlva esedékes.  Ezt követően, annak érdekében, hogy a védettség  folyamatos legyen,  három évenként kell úgynevezett emlékeztető  oltást felvenni.  Az oltóanyagból egyébként  választék is van,  létezik egy drágább,  tb-támogatás nélküli  változat, ennek ára  valamivel több mint 5 ezer forint. Az olcsóbbért         1800    forint körüli összeget kell fizetni, a teljes ára 2823  forint. Mint minden védőoltást,  a  kullancs encephalitis  ellenit is  csak   recept  ellenében    adják ki a patikákban. Az oltás tényét a beteg  dokumentációjában is  feltüntetik,   s ez nemcsak  a szabályok miatt lényeges, hanem azért is, mivel a kétféle  oltóanyagot nem lehet keverni, vagyis ugyanabból a  típusból kell  megkapni az ismétlő, illetve az emlékeztető oltást.  A gyorsított  sémában beadott oltásnál  is  gyorsan, néhány nap alatt kialakul a  védelem.
Ha valaki  mégsem oltatná be magát, vagy éppen erdei  iskolába készülő gyermekét, annak  más módon  ugyan, de  feltétlenül védekeznie  kell!    Kullancsból egyébként  több fajta is  van  -    Magyarországon  tizennyolcféle él -,  ezeknek  a fele  képes betegséget terjeszteni. Sőt, van  vak és látó kullancs,   előbbiek  föntről,   a  bokrok fölső részéről, fákról  vetik magukat áldozatukra,  a látók pedig a fűszálakon másznak  fel, s telepednek meg  nedves, meleg testrészeken. Ezért   fölülről és alulról egyaránt védekeznünk kell: sapkával, kendővel, zárt   nyakú  felsővel,  illetve    cipőbe  tűrt   szárú  nadrág viselésével.  Emellett  használjunk kullancsriasztó krémet  vagy   permetet,   de  azt gyakran,  két-három óránként  újra kell kenni vagy fújni.
Egyébiránt  egy   friss, pénteken érkezett információ szerint    a  Börzsöny  barlangjaiban   a   szakemberek tömeges denevérpusztulást  észleltek,   s  a  vizsgálat során   az elhullott állatokban rengeteg    kullancsot találtak.  Ez is arra utal, hogy idén valóban a szokottnál is nagyobb invázióra  lehet  számítani...    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!