Ásványok, távoli tájakról - kiállítás és vásár a VOK-ban

Székesfehérvár - Hatvan kiállító érkezett vasárnap reggel az ország minden részéből, sőt, külföldről is a 22. alkalommal megrendezett ásványbörzére. Rengeteg volt az ékszer is.

Móré Erzsébet

Sőt, abból volt több: a vásárlásra  kínált  holmi  csaknem nyolcvan százaléka  már feldolgozott  féldrágakő  volt,  temérdek  nyaklánc, karkötő, függő között válogathattak  az érdeklődők. A százötven méter  hosszúságban elhelyezett  asztalokon azért  lehetett  különlegességeket is látni, természetes kristályokat  Kínából,  Indiából,  Brazíliából Észak-Amerikából, Erdélyből. Sokan megcsodálták a rákoscsabai  Tóth András Kínából származó, zöldes fényben tündöklő fluoritját,  bár az ő kedvence a hegyikristály, ebből is volt néhány gyönyörű, csiszolatlan darab. Több asztalnál  hatalmas méretű  brazil ametiszteket  mutattak be  a gyűjtők a  legértékesebb darabokat azonban  nem bocsátották áruba. Mutatós  mütyürökből viszont egészen olcsón lehetett  hazavinni vásárfiát, a könnyen faragható  zsírkőből például szerencsehozó, feltartott  ormányú elefántokat  kínáltaksokféle méretben, sőt, még csipkeszerűenkifaragott állatkákat is lehetett  vásárolni.  A látványos, nagy érdeklődéssel  kísért börze után egészen bizonyos, hogy sok hölgy ékszerkészlete gyarapodott  finoman megmunkált  féldrágakövekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!