Reneszánsz lakberendezési tárgyakkal gyarapodott az ozorai vár

Két, reneszánsz stílusú berendezési tárggyal, egy ritkaságnak számító, XVI. századi cserépkályhával és egy utazószekrénnyel gyarapodott az ozorai Pipo-vár gyűjteménye.

MTI

Az 1500-as években, késő reneszánsz stílusban készült, kőlábakon álló cserépkályhát a vár emeleti, reneszánsz ebédlőjében helyezték el. A műremek egyharmad része eredeti szemekből áll, nagyobb részt Szebényi Judit restaurátor munkája - mondta az MTI-nek Sárossy Péter, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) művészettörténésze.
A csempéket címerek díszítik, ami az uralkodói családoknál a késő középkorban, a nem uralkodói családoknál a XVI. század közepe táján terjedt el osztrák-német területen, így az eredeti csempék is erről a területről származhatnak - tette hozzá. A kályhát egyébként a XIX. században állították össze, és az MNG a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolta meg.
Ugyancsak a reneszánsz ebédlőben látható egy, a füzérradványi Károlyi-kastélyból érkezett reneszánsz szekrény. A művészettörténész utalt arra, hogy a Károlyi család a XX. század elején számos eredeti reneszánsz műtárgyat vásárolt, ezek közül való a faragott utazószekrényeket idéző bútordarab, amelyet feltételezések szerint a XVI. század második felében vagy XVII. század elején ugyancsak Dél-Németországban készíthettek.
Schranz Mónika, az MNG csoportvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy már öt állandó kiállítás látható a műemlék falai között; a történeti kiállítás, az Illyés Gyula-tárlat és a Szépművészeti Múzeum itáliai reneszánsz szobormásolatai mellett Esterházy Antal herceget (1903-1944) és Almássy László grófot (1895-1951) bemutató fotósorozat várja az érdeklődőket.
Az Afrika-kutató Almássy gróf alakját csaknem száz fotómásolat idézi fel. A képek - amelyeket az Esterházy család bocsátott a vár rendelkezésére - az "angol beteg" és Esterházy Antal közös, afrikai útját mutatják be, amelyet 1926-ban Kairóból indulva elsőként tettek meg gépkocsival a Núbiai-sivatagban.

Ezek is érdekelhetik