Kínaiak nyertek? Az Alfa Busz még mindig várja a döntést

FMH - Az Alfa Busz vezetőjének még nincs értesülése a Közbeszerzési Döntőbizottság hétfőn esedékes határozatáról. A cég számára kedvező döntés mentőövet jelenthet.

B. Kiss László

 

Válságos napokat él a székesfehérvári Alfa Busz Járműgyártó Kft. Az egykori Ikarus telephelyén, bérelt csarnokban működő buszgyártó cég híján van a megrendeléseknek: a túlélésre az esélyt a Volánbusz egy évvel ezelőtt kiírt közbeszerzési felhívása jelenti, amely akár  tízmillió eurót meghaladó értékben  több tucat autóbuszra vonatkozik. A Volvóval együttműködésben dolgozó fehérvári céget eddig háromszor zárták ki a közbeszerzési eljárásból. Először az Alfa Busz referenciaanyagát, majd az általuk ajánlott busz fordulékonyságát, legutóbb februárban pedig a nem megfelelően kiszámolt állóhelyeket kifogásolták.  A közbeszerzési pályázaton a befutónak így a kínai  Xiamen King Long United tűnhet nyerőnek. Az Alfa Busz a harmadik kizárást követően is a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely korábban kétszer már visszahelyezte őt az eljárásba.

A hírek szerint a  grémiumnak hétfőig kellett  döntést hozni az Alfa Busz harmadszori kizárásáról. A döntőbizottság hétfőn esedékes határozatát egyébként  a Népszava on-line kiadása már hétfő reggel 6 óra 16-kor megjelentetett hírében akként borítékolta, hogy várhatóan  a kínai gyártót hirdetik ki győztesként. A lap idézi Pekli Ferencet, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatóját, aki hangsúlyozza: a kínai cég bejelentette egy  magyarországi összeszerelő üzem építését. Márpedig a letelepedett ajánlattevők és a közösségi áruk számára nemzeti eljárást kell nyújtani a közbeszerzési eljárásban. 
Korábban részletesen beszámoltunk az Alfa Busznál kialakult helyzetről. Az akkori állás szerint  a dolgozóknak nem tudtak bért fizetni, és az utolsóként megrendelt néhány buszon dolgoztak. A cég 104 főre jelentett be csoportos létszámleépítést a munkaügyi központnál, de az, hogy ezt érvényesítik-e, még nem lehetett tudni. Az Alfa Busz vezetése gőzerővel dolgozott a reorganizáción.  
Törvényi előírás, hogy legkésőbb hétfőn határozni kellett az ügyben a Közbeszerzési Döntőbíróságnak. Az írásos határozat a döntés részletes indoklását is tartalmazza, így várhatóan pár nap múlva kapják kézhez - mondta el hétfőn a Hírlapnak Mogyoróssy Tibor, az Alfa Busz tulajdonos-ügyvezetője, aki a kérdésre, történt-e alapvető változás a cég életében, azt felelte:  lefagyasztott állapotban várják a döntést.  A cég korábban - hatvan fő esetében - munkahelymegtartó támogatásra nyújtott be kérelmet,  amit azonban elutasítottak - tudtuk meg hétfőn az ügyvezetőtől.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!