Emléktábla és orgonaavató, konferenciával

Székesfehérvár - Konferencia és ünnepélyes orgonaavató koncert színhelye volt pénteken a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola.

Gábor Gina

Albert Schweitzer Nobel-békedíjas teológusra, filozófusra, orgonaművészre és orvosra emlékeztek pénteken, születésének 135. évfordulóján. Emléktáblát avattak  a Budai úti, 19. számú  orvosi rendelőnél, majd a  zeneiskolában előadásokkal méltatták Schweitzer munkásságát. Schweitzer sokoldalúsága közismert: Párizsban tanult filozófiát és orgonát,  harminc évesen  orvosi tanulmányokat kezdett, majd a közép-afrikai Gabonba utazott,  Lambarénében kórházat alapított. 1917-ben internálták, s a békekötés után néhány  évig Európában  dolgozott, de Afrikától nem szakadt el végleg: újra visszatért, bővítette kórházát, gondoskodott a betegekről,  élete végéig.  Közben közéleti emberként hirdette legfontosabb elveit az élet tiszteletéről, felemelte szavát a fegyverkezés ellen. 
A  konferencia zárásaként  Ella István Liszt-díjas orgonaművész koncertjével  avatták fel  a  zeneiskola  orgonáját, amelyet Korb Gábor orgonaépítő mester készített. Az iskola 1991 óta gyűjt a két manuálos, pedálos, mechanikus traktúrájú, csúszkaládás, elektromos regisztratúrájú hangszerre. Az idén az első ütem készült el: a hangszer már most is gyönyörűen szól, de  szeretnék tovább bővíteni. Ám máris  kiválóan  szolgálja a növendékek oktatását...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!