Ejtőernyős baleset - összecsuklott a szerkezet

Halálos balesetet szenvedett egy magyar ejtőernyős csütörtökön az egyesült államokbeli Texasban. A 36 éves férfi az amerikai Sky Diver Atlas cég alkalmazottjaként a tandemugrásokat végrehajtó ejtőernyősöket fotózta.

Tihanyi Tamás

Az ugróknak Port Aransas tengerparti településen kellett volna földet érniük. Szemtanúk szerint a férfi ernyője ugyan kinyílt, de rögtön összecsuklott. A szövetségi légi közlekedési hatóság szóvivője azt nyilatkozta, hogy az áldozat - aki rutinos ejtőernyős volt -, a becsapódást túlélte, de később belső sérüléseibe belehalt.
Lapunk úgy tudja, a szerencsétlenül járt sportember, G. Péter több, mint 9 ezer ugrást hajtott már végre elsősorban a szolnoki repülőklubnál és a hadseregben. A fehérvári Méhész Sándor, a sportág egyik hazai szaktekintélye elmondta: egy Velosity típusú ernyővel hajtotta végre az ugrást, amelynek során turbolenciába került. Szerinte vélhetően nem az ejtőernyős hibázott, s nem is az ernyő hibásodott meg: a szerkezet "összecsukódása" megtörténhet, ha valaki műtárgyak, épületek között, erős szélben ereszkedik lefelé. G. Péter korábban felderítő katona volt a Magyar Honvédségnél, s oktatott is Texasban, valamint vízbeugrásokat is végrehajtott. Egy háztetőre zuhant, amely beszakadt alatta, s a tűzoltók emelték ki a testét. Méhész Sándor elmondta: maga is átélt már hasonlót az egyik augusztus 20-i ünnepi ugrás során, amikor egy szállodaépület miatt alakult ki erős turbolencia, s ejtőernyője összecsukódott. Ő akkor 15 méterről zuhant a földre, de egy bokaficammal megúszta a balesetet. A Magyar Honvédség egykori ejtőernyős tisztje hozzátette: sok kiváló magyar ejtőernyős dolgozik külföldön, elsősorban az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában, ottani repülőkluboknál. Tandemugrásokat hajtanak végre, filmeznek, fotóznak. A szerencsétlenül járt G. Péter már évek óta ilyen munkát végzett.

Ezek is érdekelhetik