Ma nyílik a 41. Magyar Filmszemle - hazai művek az osztrák mustrán

FMH - A filmbarátoknak a héten érdemes egy-egy napot rászánni egy budapesti útra, ugyanis kedden este 7 órakor hivatalosan is kezdetét veszi a magyar filmek legrangosabb hazai seregszemléje, a 41. Magyar Filmszemle.

feol.hu

A program február 2-8. között kerül megrendezésre a Palace MOM Parkban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A szemlének idén harmadik alkalommal vidéki városok (Keszthely, Gyöngyös, Veszprém és Balassagyarmat) is helyt adnak.
A rendezvény főrendezői a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége, társrendezők a Cinemafilm Kft. és a Magyar Filmunió.
A szemletanács elnöke Novák Emil filmrendező-operatőr, tagjai Bollók Csaba filmrendező, Kocsis Tibor filmrendező, Sellő Hajnal vágó, Székely Orsolya filmrendező, Szomjas György filmrendező, Tóth Erzsébet, az MMKA főtitkára, Veressné dr. Kozma Ilona programigazgató, a szervező bizottság elnöke és Hermann Krisztina ügyvezető titkár.
A megnyitón bemutatják Jancsó Miklós Oda az igazság című legújabb munkáját is, versenyen kívül. A szemlét záró díjátadó gála február 8-án, hétfőn 19 órakor lesz a Sportmax 2. Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban, ahol a szakmai elismerések és a filmszemle díjai mellett átadják az Életmű-díjakat.

A szemlére összesen 384 alkotás - 36 játékfilm, 134 kisjátékfilm, 169 dokumentumfilm, 35 tudományos-ismeretterjesztő film és 10 tévéfilm - jelentkezett. Ebből összesen 356 alkotás - 22 játékfilm, 132 kisjátékfilm, 158 dokumentumfilm, 35 tudományos ismeretterjesztő és 9 tévéfilm - nevezett a versenyprogramba.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is előzsűrik tettek javaslatot a versenyprogram kialakítására, melynek keretében a döntések alapján 16 játékfilmet, 33 kisjátékfilmet, 30 dokumentumfilmet és 7 tudományos-ismeretterjesztő filmet vetítenek le. A tévéfilm kategóriában mind a 9 versenybe nevezett film bekerült a programba, amelyben így összesen 95 film szerepel.
A kisjátékfilmek között a Fejér megyei alkotó, Hegedűs 2 László A 3 Testőr című munkája is versenyben van.

Az információs programon belül 16 művet mutatnak be.

A részletes program, a filmek listája, és egyéb tudnivalók ide kattintva, a szemle hivatalos honlapján olvashatók! 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!