Kevesebb buszjárat, drágább bérletek?

Székesfehérvár - Tíz százalékos bérlet- és jegyár emelést javasol az Alba Volán veszteségének csökkentésére.

Házi Péter

Ha a csütörtöki közgyűlés elfogadja, márciustól 650 forinttal lehet drágább az összvonalas fehérvári bérlet, azaz 6300 forintot kell majd érte fizetnünk, a buszon váltott jegy 260 forintba kerülne. Minderről a városfejlesztési bizottság ülésén esett szó. Mint kiderült, az Alba Volán  az emelést veszteségeinek csökkentése érdekében kéri. Ha a közgyűlés megszavazza, akkor is közel 75 milliós üzemi veszteség várható, amit a városnak kell kifizetnie. B verzióként felmerült egy 21 százalékos emelési javaslat is, de ezt nem támogatták a tagok.

A tarifaemelésen kívül a cég a munkaszüneti napokon járatritkítással próbálná meg veszteségeit csökkenteni, ám e kérdésben is a csütörtöki közgyűlésnek kell majd állást foglalnia. Mint Égi Tamás, a bizottság tagja megfogalmazta, célszerű lenne, ha a város önkormányzata is tulajdonos lenne a közlekedési cégben, akkor ugyanis nagyobb rálátása lenne arra, pontosan miként keletkezik a veszteség.

A bizottság támogatta a 2010-es költségvetés elfogadását, további tárgyalások szükségessége miatt levették viszont a Királyi Séta projekt kivitelezési munkáinak közbeszerzéséről szóló előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!