Sztrájk: a vasutasok is csatlakoztak, eddig egy martonvásári vonat nem indult a Déliből

FMH - Csütörtökön hajnali 4 órától a vasutasok egy része is sztrájkba lépett, így fejezve ki szolidaritásukat a BKV-s szakszervezetekkel. A vasutassztrájk elsősorban a budapesti agglomerációban okozhat fennakadást, de érdemes a vonatokról előre tájékozódni.

MTI

 

A VDSZSZ a BKV dolgozók munkabeszüntetéséhez kapcsolódva hirdette meg a reggel 8 óráig tartó munkabeszüntést, elsősorban a budapesti agglomerációra fókuszálva.
Több területen kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés, köztük a BKV sztrájkjában érintett fővárosi agglomerációban, miután nem született megállapodás a vasutassztrájk idejére nyújtandó elégséges szolgáltatásról.  
A vonatok közlekedésében késésekre, útvonal-rövidülésre, vonatkimaradásokra kell számítani, várhatóan kora délután állhat helyre a menetrendszerű közlekedés.
Gelencsér László,  Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) ügyvivőjeaz MTI-nek elmondta, a munkáltató törvénytelen módon több helyen is - főleg a kocsivizsgálók esetében - a sztrájk indítása előtt a szolgálatban lévőket nyilatkoztatni akarta, hogy nem vesznek részt a sztrájkban szolgálatuk során. A VDSZSZ tiltakozott a munkáltató törvénysértése ellen, és jogi lépéseket is tenni fog - mondta a VDSZSZ ügyvivője.
A MÁV-START Zrt. szerdai tájékoztatása szerint a sztrájk időtartama alatt, majd azt követően csütörtökön 12 óráig az InterCity vonatokat helyjegy és pótjegy nélkül igénybe lehet venni. A 12 óra után induló InterCity vonatokon az érvényes menetjegy mellé már szükséges a helyjegy és pótjegy megváltása is.
Az aktuális vasúti közlekedésről a www.mav-start.hu oldalon folyamatosan frissített információkat közöl a vasúttársaság. Ezen kívül a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatot megerősítik, az érdeklődők a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhetnek információt. 
A nagyobb budapesti állomásokon utastájékoztatási feladatokat ellátó vasutasok teljesítenek szolgálatot csütörtökön 12 óráig. 
A sztrájk miatt a 2010. január 14-ei utazásról lemondóknak az előre váltott menetjegyet, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a pénztárakban. A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától 2010. január 15-én pénteken 24.00 óráig igényelhető kezelési költség nélkül. 
A Volánbusz Zrt. valamennyi járatán elfogadja csütörtökön 14 óráig a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket, illetve a MÁV arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START Klub és START Klub Prémiumkártyákat és a BKSZ által kibocsátott bérleteket és kiegészítő bérleteket.
Csütörtökön egész nap a BKV Zrt. a közlekedő járatain elfogadja a MÁV arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START Klub és START Klub Prémiumkártyákat, a BKSZ bérleteket és kiegészítő bérleteket.
A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) tájékoztatása szerint közlekedni fognak a GYSEV vonatai a szolidaritási sztrájk alatt a Sopron-Győr vasútvonalon. A tervek szerint az InterCity vonatok is útnak indulnak Sopronból. A Budapestről induló személy- és gyorsvonatok, valamint InterCity-k közlekedésében azonban fennakadásokra kell számítani. A sztrájk miatt késésekre lehet számítani a Budapest és Sopron, valamint Szentgotthárd irányába a közlekedő vonatoknál is.
A GYSEV arra kéri utasait, hogy tájékozódjanak az állomási pénztáraknál, információs pultoknál, valamint a +36 (99) 517-212-es telefonszámon.


Szinte zavartalan a forgalom a budapesti pályaudvarokon, csütörtök reggel hat óráig egy kivételével minden vonat elindult a pályaudvarokról, csak néhány érkező járat esetében kell számítani késésekre.
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Keleti és a Nyugati pályaudvaron nem okoz fennakadást a VDSZSZ hajnal 4 és 8 óra között meghirdetett szolidaritási sztrájkja, csak néhány járat késik 10-15 percet, míg a pályaudvarok információja szerint hat óráig minden vonat elindult.
A pályaudvarok információján elmondták: nagy valószínűséggel nem okoz majd fennakadást a VDSZSZ sztrájkja a 6 óra után induló vonatok esetében sem, azonban kisebb késésekre számítani kell.
A Déli pályaudvaron egy kivételével minden vonat elindult csütörtök reggel hat óráig, csak a martonvásári járatot kellett törölni a munkabeszüntetés miatt.
Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint egyáltalán nincs sztrájkhangulat a budapesti pályaudvarokon, az utasok zavartalanul veszik igénybe a MÁV járatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!