Éjszaka is műtenek a magyarok Haitin - újabb mentőcsapat indul

Haiti - Hétfőn 120 sérültet látott el a magyar baptista mentőcsapat. A helyszínen tartózkodó magyarok egyelőre semmit nem éreznek az utóbbi napok zavargásaiból.

J. Mező Éva

A Haitin dolgozó magyar baptista mentőcsapat fele továbra is az egyik  kórházban dolgozik - mondta el érdeklődésünkre Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunkikációs vezetője.  Nagy teher hárul a mentőcsapat tagjaira, az elmúlt napokban már éjszaka is műtöttek. Sok a helyreállító műtét, az amputáció, a gyulladt, ellátatlan  törés. A Révész Szilvia legújabb információja szerint a Pavelcze László vezette másik mobilcsoport minden nap az ENSZ székhelyén kap utasítást a legfontosabb feadatokról. A főváros peremkerületeiben  és a környező településeken mobil ambulanciákat állítottak fel, ott látják el a betegeket. Naponta 100-120 beteget látnak el, a betegek mintegy 90 százalékánál végtagsérülést találnak, ami értelemszerűen adódik a természeti katasztrófa következményeiből. Megdöbbentő, hogy a betegek mintegy 80 százaléka a földrengést követő hatodik  napon találkozik csak orvossal. 
A helyi zavargásokból ők személyesen nem tapasztalnak semmit, ezekről inkább a segélyosztó pontokon dolgozók számolnak be, a kórházakban mások a viszonyok. Az egészségügyi ellátást igénybevevő helyiek nagyon hálásak a segítségért.
A hét második felében indul a következő mentőcsoport Haitire, de a Fejér megyét egyedül képviselő Pavelcze László, aki a nemzetközi mentőcsapat vezetője,  továbbra is a helyszínen marad. Az ENSZ kérésére orvosok folyamatosan jelen lesznek a térségben, mivel sok orvos és ápoló meghalt.
Révész Szilva azt mondta, látszik hogy tartós krízis alakult ki a szigeten. A technikai mentésen és az egészségügyi ellátáson túl újra kell építeni az infrastruktúrát és az egészségügyi ellátó rendszert: nyolc kórház vált működésképtelenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!