Bejegyzett élettársi kapcsolat: már lehet!

Székesfehérvár - A házasságok számának csökkenése, viszont az élettársi kapcsolatok növekedése hívta életre a szabályozást: ezentúl a külön nemű, élettársi közösségben élő párok nyilvántartásba vetethetik magukat. A regisztráció később bizonyító erejű lehet.

Kocsis Noémi

- Ahogy megnyílt a lehetőség, éppen kaptunk is egy megkeresést - mondja Szabó László közjegyző, hozzátéve, hogy az azonos neműek 2009-től már regisztráltathatják élettársi kapcsolatukat, igaz, nem a közjegyzőknél, hanem az anyakönyvvezetőknél. A különneműekre és az azonos neműekre vonatkozó egységes szabályozás megszületése mostanáig váratott magára, de januártól már lehetőség van arra, hogy az élettársak országos nyilvántartásba kerüljenek a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes közjegyzőnél benyújtott kérelmük alapján.
 - A szabályozás vélelmet állít fel: a vélelmet, hogy létezik a felek között ez az élettársi kapcsolat. De természetesen az élettársi kapcsolatot nem a bejegyzés hozza létre - hangsúlyozza Szabó László.  Nagykorú, nem cselekvőképtelen személyek kérhetik a nyilvántartásba vételt. Az élettársi kapcsolat megszűnésének bejegyzését az egyik fél is kezdeményezheti, illetve kettőjük későbbi házasságkötése esetén pedig a nyilvántartásba vétel jogi jelentősége megszűnik a jövőre nézve.
- A nyilvántartás  jogvita esetén  a későbbi bizonyítási eljárásokat könnyíti meg. Ami a felek közösen szerzett vagyonát illeti, a fő szabály, hogy a vagyon a szerzés arányában oszlik meg közöttük, illetve vita esetén vélelmezni kell az egyenlő szerzést. Élettársi vagyonjogi szerződés - miként a házastársak között  itt is - köthető. Az élettárs viszont nem válik automatikusan törvényes örökössé. Amennyiben a hagyatékból részesíteni kívánják egymást, úgy végintézkedést kell tenniük a másik javára.
 - Nagy változás a vélelmezett apaság - emeli ki a közjegyző. - Ha a megszületett gyermek a bejelentett élettársi kapcsolat ideje alatt fogant, ebben az esetben nem kell már apasági elismerő nyilatkozatot tenni. Az élettársak a születendő közös gyermek családi nevéről is dönthetnek a nyilvántartásba vételkor, az anyakönyvezésre vonatkozó szabályok szerint. A név ez esetben is tartalmazhatja az apa vagy az anya családi nevét, vagy a szülők közös nevét, de ez utóbbi legfeljebb kéttagú lehet. A bejegyzést  ha nincs lakóhely szerint illetékes közjegyző  bármelyik közjegyzőnél kezdeményezhetik a felek, s azonnal hatályossá válik. E közjegyzői eljárás díját is jogszabály határozza meg, az 22-25 ezer forintba kerül majd. A nyilvántartás adatairól kizárólag az abban szereplő személyek tudhatnak, de ezen adatokról bármelyik közjegyzőnél lehet tanúsítványt kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!