Névnapozásban, szülinapozásban jók vagyunk

FMH - Válság van - égett bele körülbelül egy éve agyunkba a tudat, ám szerencsére a magyar ember ennek ellenére szereti magát ünnepelni, még ha csak egy koccintással is - derül ki egy felmérésből.

MTI

A születés- és névnapokat főképpen családi körben ülik meg, de a névnap az érintettek felénél a barátokkal és munkatársakkal való közös programhoz is jó okot szolgáltat. A születésnapot kevésbé viszik ki a családi körből, de azért a válaszadók negyven százaléka  mondta azt, hogy barátokkal is ünnepel. A dolgozók egynegyede pedig a kollégáival is megtartja a születésnapot - olvasható az Ipsos közleményében.
A születésnap sokrétű megünneplése leginkább a diplomások és a fiatalok körében jellemző: mindkét csoport egyharmada a családtagokkal, a barátokkal és a munkatársakkal is összejön egy köszöntésre. Az átlagosnál gyakoribb a születésnapozás a fővárosiak között is, 25 százalékuk minden lehetséges alkalmat kihasznál. 
Az ünneplés az életvitel, a kor és az anyagi helyzet függvénye, a mozgalmasabb mindennapokat élők, a fiatalabb korosztály és a többet keresők gyakrabban találkoznak születésnap ürügyén. Ezzel szemben a 60 év felettieknek van legkevésbé módjuk arra, hogy közös ünneppé tegyék, minden ötödik idős ember magányosan tölti születésnapját.  
Az emberek harmada nagy névnapozó, akivel csak tud, ünnepel. A névnapi összejövetelek is főképpen Budapesten, a képzettek rétegekben és a jól szituáltak körében jellemzőek. Ugyanakkor ez az esemény inkább a középkorúak, mint a fiatalok körében igazán elterjedt - az évek múlásával a születésnap örömteli ünneplését a névnap váltja fel. Az idős emberek e tekintetben is hátrányos helyzetben vannak, egynegyedük nem találkozik másokkal névnapja környékén.
 Az Ipsos 2009 november utolsó napjaiban végezte a felmérést, amely telefonos módszerrel, 1000 fő megkérdezésével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!