A két ünnep között is lehet oltatni

Székesfehérvár - A tavalyihoz képest tíz héttel korábban kezdődött az influenzajárvány, ráadásul pont az új, a H1N1-es kór. Ellene a leghatásosabb védekezési mód az oltás.

Móré Erzsébet

- A két ünnep között is működik az oltóközpont a tisztiorvosi szolgálat székesfehérvári intézetében,  naponta  nyoltól délután két óráig - mondta el sajtótájékoztatón  Almási Ferenc térségi tiszti főorvos. Az ÁNTSZ kistérségi intézetéhez Fehérvár mellett az abai, a gárdonyi és az enyingi kistérség is tartozik,  csaknem 210 ezer lakossal.  A térségi intézethez  86 240 adag  H1N1 influenza elleni vakcina érkezett eddig, ebből  72 ezret szállítottak ki háziorvosokhoz, gyógyszertárakba, illetve oltóopontokra  - tette hozzá Almási  doktor, aki készített egy számvetést is: a beoltottak 81,3 százaléka - 45 ezer 351 ember - térítésmentesen kapta meg az oltást, 16 ezer 100-an megvásárolták (s beadatták ) a vakcinát. A fehérvári központi oltóhelyen a november 20-ai megnyitás óta 1750-en oltakoztak.
A főorvos hangsúlyozta, hogy a H1N1 vírus okozta  betegség ellen a leghatékonyabb védelem az oltás, de  az is fontos, hogy magunk is erősítsük az immunrendszerünket,  például  C-vitaminnal.
A járványügyi szakemberek jelenleg azt prognosztizálják, hogy  a  járvány első hullámának (most itt tartunk) tetőzése  január második hetében, esetleg  nem sokkal utána várható. A tájékoztatón megtudtuk azt is, hogy a H1N1  fertőzést  az eddigi  tapasztalatok szerint  leggyakrabban a fiatalok, a  14-25 éves korosztályba  tartozók kapják  el, ám jelentős az emelkedés a 35  éven felüliek körében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!