A hősöket ünnepelni kell

Néhány percre megható és tiszteletre méltó módon szigetet formáltak az ünneplők péntek délben a fehérvári belváros karácsonyi forgatagában, a Városháza előtt magasodó huszárszobornál.

Tihanyi Tamás

Az ország minden részéből érkeztek hagyományőrzők, hogy részt vegyenek a Fehérvári Huszárok Egyesületének tizenharmadik alkalommal megrendezett megemlékezésén. A hős elődökről Demeter Zsófia, a megyei múzeumok igazgatóságának igazgatója beszélt, felidézve a régi korok helytállását, az ütközeteket, mindazt  a kitartást és áldozatvállalást,  amely jellemezte a hazájáért harcoló magyar katonát. "A hősöket nem siratni, hanem ünnepelni kell, figyelmeztetett a régész beszédében a lovasok sorfala előtt."  (A Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai nemrég hazalovagoltak elődeik legvéresebb ütközetének helyszínéről, a galíciai Limanowából, ahol 1914 decemberében harcoltak a legendás hírű magyar huszárok az orosz túlerővel.) Idén először ágyúszó is dördült, amely legalább néhány másodpercre szembesítette a belvárosban sétálókat a csatazajjal, amelyben egykor virágzott a magyar vitézség.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!