Sukorói földcsere - vissza mindent? Az MNV az eredeti állapot helyreállításáért tárgyal

Sukoró - A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tárgyalásokat kezd a sukorói ingatlanokra vonatkozó csereszerződést aláíró befektetővel az eredeti állapot helyreállításáról - közölte az MNV Zrt. szerdán az MTI-vel.

feol.hu


A sukorói megaprojekt ellen a Velencei-tó védelmében civilek is tiltakoztak

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén tájékoztatót hallgatott meg a csereszerződés megszüntetésével  kapcsolatos egyes jogi lehetőségekről. Ezt követően egyhangú  döntéssel kérte fel az MNV Zrt. vezérigazgatóját  arra, hogy kezdjen  tárgyalásokat a befektetővel az eredeti állapot helyreállítása  végett, és a megállapodást november 9-ig kösse meg.
Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője az MTI kérdésre magyarázatként  elmondta: a döntés oka, hogy az ügyészség által megküldött  értékbecslés alapján kétség merült fel az ingatlancsere  egyenértékűsége  tekintetében. Azért kell helyreállítani az eredeti  állapotot, mert a tanács tagjainak véleménye szerint még csak  kétség sem merülhet fel az egyenértékűséggel kapcsolatban.
Az NVT 2008-ban az ingatlancseréről szóló döntését az akkori  információk ismeretében hozta meg. Azóta új körülmény merült fel: a  Központi Nyomozó Főügyészség által felkért igazságügyi szakértő  jelentős eltérést tapasztalt az ingatlanok értéke között.
Az MNV korábban, a közbeszerzési pályázaton kiválasztott  független értékbecslő értékelése alapján közel 300 millió forint  készpénz megfizetése mellett járult hozzá az  albertirsai és pilisi  földterületeknek a sukorói területre való cseréjéhez. A befektető  még 2008 végén átutalta az MNV Zrt. számlájára a különbözetet.
A szóvivő megjegyezte, hogy az MNV kezdeményezte a két szakértői  vélemény megvitatását a főügyészségnél, de választ nem kapott. Az  MNV pedig ilyen szakkérdésben nem jogosult dönteni. 
 A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy ha az sukorói  csereügyletben az eredeti állapot helyreállításáról 30 napon belül  nem állapodnak meg, akkor az MNV Zrt.-nek jogi lépéseket kell tennie  a csereszerződés érvénytelenítésére.
Sukoró külterületére mintegy egymilliárd euró, (270 milliárd  forint) értékben tervezték felépíteni a King,s City üdülő- és  szórakoztató központot izraeli, német és magyar befektetők. A  komplexumba első osztályú kaszinót is terveztek, amelyre a  koncessziós szerződést a napokban írták alá a koncessziós pályázaton  nyertes KC Bidding Kft.-vel. A kaszinó pályázat nem Sukoró, hanem a  Közép-dunántúli régió területére írták ki, így máshol is meg lehet  valósítani.
 
MTI

A sukorói ügyről szóló anyagainkat itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!