Kinyomozták! 600 millióval értékelték felül a sukorói földcserénél Blum ingatlanjait

Valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek - közölte a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön az MTI-vel.

feol.hu

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt.
Keresztes Imre közleményében azt írta: a főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértő szerint a csereszerződéssel érintett albertirsai és pilisi ingatlanok összértéke 193,8 millió forint, amelyből 15,1 millió forint értéket képvisel a 4-es főút Monor-Pilis elkerülő szakaszának nyomvonalával érintett terület. Ezzel szemben a csereszerződésben az albertirsai és pilisi ingatlanokat összesen 787,4 millió forintban számították be, vagyis a csereszerződésben megjelölt és a szakértő által meghatározott érték különbsége 593,5 millió forint - tette hozzá.
Mint írta, a szakértői vélemény megállapításairól a főügyészség - törvényi kötelességének eleget téve - tájékoztatta a Pénzügyminisztériumot, az MNV Zrt. ellenőrző bizottságát, valamint az ügyben ugyancsak vizsgálatot folytató Állami Számvevőszéket.
A büntetőeljárásban még senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként a főügyészség.
A King's City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szándékszik létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.
Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét. Az albertirsai és pilisi ingatlanok az M4-es autópálya tervezett nyomvonalán találhatóak, ezért került sor a cserére.  Az Állami Számvevőszék szerint a telekcsere-szerződés a polgári törvénykönyv alapján semmisnek tekinthető. A számvevők azt feltételezik, hogy mivel az autópálya-építés nem az ingatlanok teljes területét érinti, a közcél nem áll fenn.
A székesfehérvári városi ügyészség korábban közokirat-hamisítás bűntettével vádolta meg a sukorói ingatlancserében érintett magánszemélyt, a Fejér Megyei Főügyészség pedig négy óvást nyújtott be az ügyben.

A sukorói beruházással kapcsolatos földcsere ügyében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felkéri a pilisi és albertirsai ingatlanokról eltérő véleményeket megfogalmazó szakértőket, hogy folytassák le szakmai vitájukat a földterületek értékével kapcsolatban. A vagyonkezelő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott  közleményében ezt azzal indokolja, hogy olyan szakkérdésről van szó, amelynek eldöntésére a hatályos törvények értelmében az MNV Zrt. nem jogosult.
Az MNV felidézi, hogy a Sukoró külterületén fekvő, King's City beruházás leendő helyszínéül szolgáló földterületért cserébe az izraeli, német és magyar befektetőkből álló befektetési csoport egyik tagja csereingatlant ajánlott fel. Ennek a csereingatlannak az értékelését a befektető ajánlata alátámasztására külső értékbecslővel elvégeztette, azonban a vagyonkezelő ezt az értékelést nem fogadta el. Helyette a vagyontörvény és az érvényes kormányrendelet előírásainak megfelelően közbeszerzési pályázaton kiválasztott független értékbecslővel mérette fel a területeket az ingatlancserére vonatkozó döntés előtt.
A Pénzügyminiszter által indított vizsgálat nyomán, majd az Állami Számvevőszéknek az MNV Zrt. 2008-as évéről szóló jelentésében foglaltak okán az MNV Zrt. igazságügyi szakértővel felülvizsgáltatta a korábbi döntésénél figyelembe vett értékbecslést. Az igazságügyi ingatlanszakértő megállapította, hogy az MNV Zrt. által korábban készíttetett szakmai értékbecsléshez képest ár-érték eltérést nem talált, az értékelést szakmailag "alátámasztottnak és összegében jónak" ítélte meg.
Az MNV ugyanakkor idézi a Központi Nyomozó Főügyészség közleményét, amelyben arról tájékoztatott, hogy az általa felkért igazságügyi szakértő jelentős eltérést tapasztalt a csereingatlanok között. Ez az értékbecslés jelenleg még nem áll az MNV Zrt. ügyvezetésének rendelkezésére.
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hangsúlyozza: a folyamatban mindvégig a szabályoknak megfelelően járt el, ezért most is szeretne lehetőséget teremteni az eltérő értékeket megállapító igazságügyi szakértőknek, hogy folytassák le a közöttük nyilvánvalóan fennálló szakmai véleménykülönbséget tisztázó vitát. A vagyonkezelő jelezte: a vita lefolytatása után alakítja majd ki  szakmai álláspontját a további lépésekről.

MTI

További cikkeink  a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!