Influenza elleni oltás: terheseknek csak a legszükségesebb esetben

Székesfehérvár - Valamennyi háziorvos elvitte már az általa rendelt, influenza elleni védőoltást az ÁNTSZ-től.

Móré Erzsébet

Kétféle vakcina érkezett: a pandémiás, amely az új típusú, A(H1N1) vírus támadása ellen véd, valamint a  szezonális influenza elleni. A megkérdezett háziorvosok azt mondták, egyelőre csak mérsékelt érdeklődés mutatkozik a térítésmentes oltás iránt. De mostanában az is gyakran felmerülő kérdés, vajon a várandósok oltassák-e, oltathatják-e magukat? Erről háziorvosukkal, illetve terhességüket gondozó orvosokkal kell konzultálniuk. 
A kérdésben  Sirák András háziorvosnak, a megyei szakfelügyelő főorvosnak határozott véleménye van:
- Most már a hivatalos álláspont is  inkább az, amit magam régóta vallok: a terheseknek csak a legszükségesebb esetben ajánlatos gyógyszert adni, s a védőoltás a várandósság első harmadában egyáltalán nem javallott. A szervezet védekezőképességét más módon - C-vitaminnal, vitamindús táplálkozással -  is lehet erősíteni, a tömeg kerülése pedig megoldható - mondta a főorvos, aki a hozzá forduló terheseknek nem ajánlja az oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!