Hidegzuhany! Csődbe ment a cég, hiába várnak fizetésre a dolgozók hónapok óta

FMH - Elkeseredésükben keresték meg lapunkat az Uniprint Hungary fehérvári nyomdájának dolgozói. A nyomda vezetői júniusban annyit közöltek, be kell zárni a céget. Azóta a dolgozók állásidőn vannak, ám az ilyenkor is járó fizetésüket sem kapták meg, s mivel hivatalosan nem munkanélküliek, így más segélyt sem kérhetnek.

Házi Péter


A dolgozók hónapok óta bizonytalanságban élnek, sem fizetést, sem segélyt nem kapnak
Fotó: Nagy Norbert

- Számunkra szinte semmi nem utalt arra, hogy az anyacég csődközeli helyzetben van, mi csak annyit tudtunk, hogy a fehérvári Philipsnek rendszeresen dolgozunk, valamint, hogy a holland tulajdonosunk külföldről is igen sok munkát hozott:  holland, angol tankönyveket nyomtattunk, s fénykorában a város legnagyobb nyomdája voltunk, száznegyven ember dolgozott itt  - mondja Laci, a fehérvári nyomda egykori (vagy jelenlegi?) dolgozója. Vele  és húszegynéhány társával a Mártírok úti bezárt nyomdaépület mellett beszélgetünk. Több mint száz embert, azaz ugyanennyi családot  ért júniusban hidegzuhanyként a hír, hogy a nyomda, pontosabban annak holland anyacége csődbe ment:  
- Június 22-én összehívtak minket, s annyit közöltek, hogy csődhelyzet van, a cég fizetésképtelen. Azóta állásidőn vagyunk, ami tudomásunk szerint azt jelentené, hogy erre az időszakra is járna nekünk a fizetés. Ennek ellenére a mai napig sem kaptunk egyetlen fillért, ám munkanélküli segélyt sem, hiszen hivatalosan nem vagyunk munkanélküliek  - sorolja a panaszokat Péter. A dolgozók közül egyik sem szeretné a teljes nevét vállalni, mert attól tartanak,  a későbbiekben ez még hátrányt jelentene számukra. A százhét dolgozóból az elmúlt hónapok során többen rendkívüli felmondással otthagyták a céget, ám jelenleg is több mint hetvenen várják, hogy történjen végre valami.

- Tudomásunk szerint négy-öt korábbi munkatársunk tudott elhelyezkedni a szakmában, akiknek sikerült a rendkívüli felmondással élniük, a többiek teljesen más munkát végeznek. Vagy éppen semmilyet. Mi meg azt várjuk, hogy legalább a jogos járandóságainkhoz hozzájussunk. A  legidegölőbb, hogy egyszerűen senki nem kommunikál velünk a cég részéről, nem tudjuk, reménykedhetünk-e bármiben is, nem tudjuk, hol tart a felszámolás, és hogy tényleg a pénzünkhöz jutunk-e valaha is. A holland állampolgárságú igazgatónk  a nyáron visszautazott Hollandiába, s állítólag havonta egyszer jön csak Magyarországra  - panaszolja egy másik  elkeseredett kolléga.
 
Az Uniprint Hungary ügyvédje, Gyalog András lapunk kérdésére, miszerint mikor juthatnak elmaradt járandóságaikhoz a nyomda alkalmazottjai, mindössze annyit mondott, hogy a közelmúltban a cég ügyei átkerültek a felszámoló Kossuth Holding Zrt.-hez, így a dolgozók további sorsa már rajtuk múlik. A cégnél információink szerint Kissné Ágics Ilona intézi a nyomda ügyeit. Telefonos megkeresésünkre csak a titkárságot értük el, ahol visszahívást ígértek, ám megjegyezték, felszámolási ügyekben nem szoktak nyilatkozni, mert ez a cég és a dolgozók belügye.  A dolgozók közül egyébként többen egy közös ügyvédet fogadtak jogaik képviseletére. Kiss Erzsébet  elmondta, a felszámolási folyamat általában három-négy hónapig tart, jelen esetben azonban szokatlanul hosszúra nyúlik, hiszen már július óta tart. Az ügyvéd becslése szerint még legalább egy hónapig eltarhat, mire a felszámoló cég kiismeri magát a nyomda ügyeiben, s mivel innentől már a felszámoló gyakorolja a munkáltatói jogokat, megkezdődhet a felmondás.



Éppen hét évvel ezelőtt, 2002. október 22-én derült ki, hogy az  IBM a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt bezárja fehérvári üzemét.  A cég vezérigazgatója a miniszterelnöknek írt  levelében kötelezettséget vállalt, hogy az előírtakhoz képest sokkal több pénzügyi  segítséget nyújt a 3700 dolgozónak. Ez így is történt: a törvény szerint járó 13 havi végkielégítés helyett volt, aki tíz havi átlagbérének megfelelő összeggel távozott, de a cég elengedte a vállalattól felvett kölcsönök visszafizetésének terhét is.
Az önkormányzatnál információs irodát hoztak létre a munkanélkülivé vált dolgozóknak, akik közül többen anyagi segítséget is kaptak ahhoz, hogy saját vállalkozásba kezdjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!