Felfüggesztették a gördülő sztrájkot (folyamatosan frissítve)

FMH - Gördül a sztrájk térben és időben" - mondta Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke hétfőn hajnalban az MTI-nek. Reggel 9 órakor felfüggesztették a sztrájkot a vasúti dolgozók, így folyamatosan javul a vasúti közlekedési helyzet.

feol.hu

Hétfőn reggel 9 órakor felfüggesztette a nulla órától meghirdetett sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a vonatokat fokozatosan indítják újra, a vasúti bérleteket 14 óráig fogadják el a Volán és BKV járatokon - közölte a MÁV az MTI-vel. A közlemény szerint a menetrend szerinti vasúti közlekedés helyreállítása a késő délutáni órákra várható. A vasúttársaság arra törekszik, hogy először az elővárosi vonatokat, ezt követően a távolsági és az InterCity járatokat indítsa el pontosan, majd ezeket követik a nemzetközi járatok forgalomba állítása.
A vasúti bérleteket és arcképes igazolványokat, a MÁV-START által kibocsátott START kártyákat hétfőn 14 óráig fogadják el a meghirdetett Volán és BKV járatokon, például a HÉV-vonalakon és a metrókon.
A hétfői, belföldön közlekedő InterCity vonatok helyjegy és pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe. Amennyiben az utasok a sztrájk időszakára szóló utazásukról lemondanak, a kifizetett menetdíjat, és az IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítik a vasúti pénztárakban. A megvásárolt jegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását, vagy felfüggesztését követő 5. nap 24 órájáig igényelhető költségmentesen.
Ha az utas nemzetközi vonat kimaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjnak a kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség.
Az utasok a MÁV-START Zrt. honlapján (www.mav-start.hu), valamint a MÁVDIREKT információs központ vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon érdeklődhetnek.

8.55 óra:

Hétfőn hajnalban szinte az egész országban leállt a vasúti forgalom azt követően, hogy nulla órakor a VDSZSZ megkezdte "időben és térben is gördülő" sztrájkját, a műszakváltásokkal azonban egyre több vasutas veszi fel a munkát, így számos helyen már megindult a közlekedés.
Hétfőn reggel fél nyolckor Szegeden és térségében, valamint Nyíregyházán már beszüntették a sztrájkot, Nagykanizsán nem sztrájkoltak, Szombathelyen pedig olyan kevesen csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, hogy az állomásról minden vonat elindult. Pécsről szintén indulnak vonatok, Barcs felől azonban nem érkezett szerelvény.
A MÁV szerint a budapesti pályaudvarokon is közlekednek a vonatok és az InterCity-k is elindultak.
A GYSEV vonalain is járnak a vonatok, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között.
A VDSZSZ sztrájkja miatt a BKV nem érzékelte buszforgalmának növekedését hétfőn reggel, de figyelik az érintett vonalakat, így ha szükség van rá újabb járműveket állítanak forgalomba.
A Népligeti buszállomáson a megszokottnál több utas van, a Volánbusznak tartalék járműveket kellett átcsoportosítania a sztrájk miatt.

8.15

A vasúttársaság közleménye szerint a VDSZSZ hétfő nulla órától meghirdetett sztrájkja miatt továbbra is késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani, azonban egyre több helyen indul meg a közlekedés. A reggeli szolgálatváltások után folyamatosan javul az ország vasúti közlekedésének helyzete, a pályavasúti munkavállalók közül egyre többen veszik fel a munkát.
A MÁV-START Zrt. munkavállalói közül csekélynek mondható a sztrájkolók száma, a hajnali műszakban a közel 800 dolgozóból alig több mint 100 pénztáros és jegyvizsgáló nem vette fel csak a munkát.
A fővárosban a legforgalmasabb vasúti csomópontokon, a fejpályaudvarokon közlekednek a vonatok, egyedül a Keleti pályaudvaron akadozott a forgalom, mivel Kőbánya-felső állomáson sztrájkoltak a váltókezelők és a forgalmi szolgálattevő, a sztrájk azonban a reggeli műszakváltással nyolc órakor megszűnt.  
 A MÁV közleménye szerint az InterCity járatok az országban mindenhol elindultak, míg a Budapest-Hegyeshalom fővonalon - néhány perces késésektől eltekintve - menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az észak-keleti országrészben Kisvárda és Mátészalka állomáson számíthatnak fennakadásokra az utasok.
A nemzetközi forgalomban szintén kisebb fennakadásokra lehet számítani. A Zágrábba 6:05-kor induló Kvarner IC nem tudott elindulni, a 7:10-kor és 9:10-kor Bécs felé közlekedő RailJet helyett pedig vonatpótló autóbuszt indít a MÁV-START Zrt. a Keleti pályaudvar parkolójából, ami Bécs West-Bahnhof állomásig közlekedik.

7.45

Szombathelyen hétfőn reggel a vasutas dolgozók nagy többsége felvette a munkát, ezért a VDSZSZ által meghirdetett sztrájk nem volt hatékony - tájékoztatta az MTI-t Fábián Kálmán, a szakszervezet helyi vezetője.
Fábián Kálmán arról nem kívánt adatokkal szolgálni, hogy a szombathelyi igazgatóság területén hányan sztrájkoltak. Elmondása szerint a forgalmi szolgálattevők és a jegyvizsgálók között is akadt aki csatakozott a sztrájkhoz, főleg a Veszprém-Zirc vonalon, amely felmerült a megszüntetésre ítélt vonalak között.
A szombathelyi vasútállomásról azonban hétfőn reggel minden vonat elindult és érkeztek is szerelvények.
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy valamivel ugyan kevesebb az utas más hétfő reggeleken, de a pályaudvaron a megszokott rend szerint zajlik az élet. Az elektronikus utastájékoztató táblák még csak késéseket sem jeleztek, a hangosbemondón sem tettek említést a sztrájkról.
A távirati iroda munkatársa a helyszínen úgy értesült: a "gördülő sztrájk" a szombathelyi igazgatóság területén reggel 7 órakor egyelőre be is fejeződött.

A gördülő sztrájk alatt is járnak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai, az InterCity-k is közlekednek Sopron és Budapest között - közölte a GYSEV hétfőn reggel.
A közlemény szerint járnak a vonatok a Sopron-Győr vasútvonalon, ahol előreláthatólag a győri MÁV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak.
A Sopron-Szombathely vonalszakaszon is közlekednek a vonatok, Szombathely állomásra érkeznek, és onnan indulnak.
Szentgotthárd és Szombathely között, ahol jelenleg pályafelújítás folyik, menetrend szerint indulnak a vonatpótló buszok.
 A sztrájk nem érinti a GYSEV ausztriai forgalmát, ott a vonatok menetrend szerint közlekednek, késésekre azonban lehet számítani.

7 óra:

A hajnalban kezdődött VDSZSZ sztrájk miatt a Nyugati-pályaudvarról hétfőn reggel fél hétkor csak Monorra és Lajosmizsére közlekedtek vonatok, más járat nem indult. Az MTI helyszíni tudósítója szerint kevés utas várakozott a pályaudvaron, azonban az Esztergomból és Kecskemétről érkező szerelvényekről viszonylag sokan szálltak le.
A pályaudvaron a későbbi járatokról semmilyen információt nem tudtak adni, az esetleg elinduló vonatokkal kapcsolatban is elmondták: semmilyen garancia nincs arra, hogy a szerelvények menetrendszerűen megérkeznek a célállomásra.

Szegeden és térségében felfüggesztették a sztrájkot, a vasutasok reggel 7 óráig felveszik a munkát - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének helyi képviselője az MTI-vel.
Veréb Olga elmondta: a támogatottság nagyon erős volt a térségben, a munkabeszüntetésben részt vettek olyan állomások is, amelyek eddig nem, például Szentes és Vésztő.  Hozzátette: erős volt a sztrájk támogatottsága Kecskeméten, Békéscsabán és Kiskunhalason.
Közben a Tisza Volán is beállította plusz buszait a Szeged-Budapest vonalon. Mező István a cég közszolgáltatási divízióigazgatója az MTI-nek elmondta: két buszt indítottak reggel fél hatkor és fél hétkor is.

6:39:

A VDSZSZ hétfő hajnalban megkezdett határozatlan idejű sztrájkja miatt a Keleti pályaudvarról szinte sehova nem indítottak vonatokat reggel hat órakor.
Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai szerint csupán néhány utas volt a pályaudvaron, az emberek a még várhatóan elinduló vonatokra vártak.
A Keletiből reggel hatkor csak Sopronba illetve Szombathelyre lehetett eljutni Intercity-vel, azonban az információn felhívták a figyelmet, hogy az ország bármely állomásán lehet sztrájk, így nem garantált, hogy az elindított vonatok időben eljutnak végállomásukra.
Az IC-n kívül csak a zágrábi nemzetközi gyors közlekedik, azonban ez a szerelvény is várhatóan 30 perc késéssel indul.

6.30:

A Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar fogad és indít is vonatot. Négy órától a Kőbánya-felsői állomás dolgozói jelentették be a sztrájkot. Emiatt a Hatvan és az Újszász felől érkező vonatok csak Rákos állomásig közlekednek.
A Győr-Veszprém vasútvonalon több állomáson, a Dombóvár-Gyékényes teljes vonalon, a dél-balatoni vonalon és Siófok állomáson sztrájkolnak a forgalmi dolgozók.
Békéscsaba és Szeged állomáson valamennyi forgalmi dolgozó beszüntette a munkát. A szegedi vonalon Kiskundorozsma állomásról indulnak, illetve érkeznek a vonatok. A Veresegyház-Vác, a Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu, a Kál-Kápolna-Kisújszállás, a Nyíregyháza-Vásárosnamény illetve Záhony, valamint Mátészalka állomáson szintén a forgalmi személyzet kezdett sztrájkolni.
Több vonalon a vonatok azért nem közlekednek, mert a MÁV-START vonatkísérő személyzete és a kocsivizsgálók sztrájkolnak.
A határállomások tájékoztatója alapján a nemzetközi vonatokat a szomszédos országok vasúttársaságai  elküldik, de ha a vonatkísérő személyzet nem veszi fel a munkát, akkor nem tudnak tovább közlekedni.

Nem indultak és nem is érkeztek Intercity, gyors- és nemzetközi vonatok az Észak-Alföld régió nagyvárosaiba reggel 6 óráig - mondta az MTI-nek Barna István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) területi ügyvivője hétfő reggel.

Szavai szerint a sztrájk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legerősebb, ott a vonatforgalom csaknem 100 százalékban megbénult. A megye három nagy állomásáról, Nyíregyházáról, Mátészalkáról és Záhonyból nem indult vonat reggel 6 óráig. A megyében a forgalmisták, a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók körében csaknem 100 százalékos a munkabeszüntetés - mondta.
Hajdú-Bihar megyében a vonatok 20-30 százaléka elindult, azonban ezek mindegyike a mellékvonalakon közlekedő személyvonat volt. Budapest irányába egy szerelvény indult reggel 6 óráig, az is személyvonat volt és bizonytalan, hogy eléri-e a fővárost - tette hozzá.
A megyében a jegyvizsgálók és forgalmisták körében erősebb, míg a kocsivizsgálók között gyengébb a sztrájk támogatottsága, mint az májusban volt, összesen a dolgozók mintegy egynegyede vette fel a munkát Hajdú-Biharban - mondta Barna István.
Az MTI tudósítója a debreceni vasútállomáson hétfő reggel folyamatos vonatmozgást tapasztalt, a várótermekben és a jegypénztáraknál is voltak utasok, az utastájékoztató táblán azonban kizárólag személyvonatok indulását lehetett látni.

Nagykanizsán nem sztrájkolnak a vasutasok, de bizonytalan, hogy a környező nagyobb csomópontokig eljutnak-e a vonatok az ottani munkabeszüntetés miatt.
A nagykanizsai vasútállomáson szinte utassal sem lehetett találkozni hétfőn reggel 6 óra előtt, az induló és az érkező szerelvények túlnyomó többsége vasutasokat szállított - tapasztalta az MTI munkatársa a helyszínen. A hajnali vonatokra csak alig néhányan vásároltak jegyet, lényegesen kevesebben, mint más hétfői napokon.
 A jegypénztárak tájékoztatása szerint a környező nagyobb csomópontokon, így Siófokon, Murakeresztúron és Zalaegerszegen van sztrájk, ami bizonytalanná teszi a Nagykanizsáról indított vonatok célba jutását. A budapesti Déli pályaudvarra induló gyorsvonat 5.25-kor kifutott és elindult ugyanekkor egy Zalaegerszegre tartó személyvonat is, de a két szerelvényen összesen tízen sem utaztak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!