Fegyveres konfliktusok - napi kétezer áldozat

A világon naponta átlagosan több mint kétezer ember esik fegyveres erőszak áldozatául humanitárius szervezetek szerint, amelyek kedden mutatták be erről készült jelentésüket. Felszólították a kormányokat, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy olyan szerződés megalkotásáról, amely szabályozná a hagyományos fegyverek kereskedelmét.

feol.hu

A 12 szervezet az ENSZ Közgyűlése egyik bizottsága ülésszakának kezdetére időzítette jelentése bemutatását. A bizottság egy olyan határozattervezetről tárgyal, amely meghatározná, hogy milyen menetrendben kell eljutni a szerződés 2012-re történő megalkotásához.
A jelentést az Oxfam brit segélyszervezet készítette. Eszerint azóta, hogy a világ legtöbb kormánya 2006-ban megállapodott abban: szabályozni kell a fegyverkereskedelmet a világon, mintegy 2,1 millió ember - legtöbbjük polgári személy - halt meg fegyveres erőszakcselekményben vagy annak következményeként. Lebontva ez napi több mint kétezret jelent. Több mint 700 ezer ember halt meg fegyveres konfliktusban Afganisztánban, Szomáliában, Szudánban, Srí Lankán, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A többi ember olyan lőfegyveres erőszak áldozata volt, amely nem politikai jellegű. A szerződésről szóló tárgyalások nagyon lassan haladnak, és nem szabad várni 2012-ig annak megalkotásával - állapítják meg a szervezetek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!