Fantommenetrendek

Fejér megye - Decemberben lép életbe az új vasúti menetrend, a megszűnőben lévő helyi vonalakat ez már nem érinti. Az átszervezési elképzeléseknek azért maradt nyoma.

Tóth Péter

A MÁV honlapján hiába is kutakodna az, aki december 12-e után, mondjuk éppen karácsonyra akar járatot kinézni magának. Végleges menetrend még nem létezik, a tervezetet legkésőbb november 9-én lehet módosítani. Jóval ezelőtt, még áprilisban azonban a MÁV-nak be kellett jelentenie, mely vonalak működtetésére tart igényt, erről tájékoztatták is a többi európai vasúttársaságot. Így kerülhetett fel a német vasút, a Deutsche Bahn honlapjára a jövő évi menetrendtervezet  ebből kiolvasható, hogyan próbálták átszervezni a kis utasszámmal üzemelő vonalak forgalmát.
Antali Károly közlekedési kormánybiztos a múlt héten bejelentette, hogy jövőre 31 másik vonallal együtt megszűnik a vasúti közlekedés Székesfehérvár és Komárom, valamint Székesfehérvár és Sárbogárd között. A német vasutak honlapján található menetrend-tervezetben nem számoltak ekkora érvágással: a vonatokat némileg felgyorsították volna, így nem álltak volna meg például Fehérvárcsurgón, Mohán, de Börgöndön, Bodakajtoron és Sárszentágotán sem. Fehérvár és Sárbogárd között  kétóránként közlekedtek volna a vonatok, a menetidő tíz perccel lecsökkent volna, emellett mindkét Fejér megyei vonalon növelni próbálták a járatok számát.
A kormánybiztos bejelentése után már a buszforgalom növelése van terítéken. Komárom és Székesfehérvár között eddig naponta egyetlen közvetlen járat közlekedett, az is a reggeli órákban, a minisztérium elképzelése szerint ez négyre növekedne, minden egyes napszakban elindítanának egy buszt. Székesfehérvár és Sárbogárd között a minisztériumi szóhasználat szerint a jelenlegi autóbusz-kapacitás elegendő, így ezen a távon nem indítanának új járatokat.
- Az MSZP-s képviselők tudják, hogy a MÁV-nak spórolnia kell, de csak ott tartják elfogadhatónak a személyszállítás szüneteltetését, ahol ezt a forgalmi adatok indokolják és ahol busszal megoldják a vonaton utazók közlekedését. Naponta egyeztetünk a tárcával  - mondta lapunknak Ecsődi László, a szocialista képviselők megyei  csoportjának vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!