Élelmiszergyűjtés az éhezőkért - pénteken és szombaton lehet adományozni

FMH - Országos élelmiszergyűjtési akciót szervez az egyik áruházlánc pénteken és szombaton az Élelmezési Világnap alkalmából.

feol.hu

 A Tesco-Global Áruházak Zrt. a Magyar Élelmiszerbankkal közösen szervezi akcióját. Az egyesület munkatársai az összegyűjtött adományokat közvetlenül olyan intézményekhez és szervezetekhez juttatják el, ahol azokra a legnagyobb szükség van. A pesterzsébeti Tesco hipermarketből a helyi Családsegítő Központhoz kerülnek az összegyűlt adományok - olvasható az áruház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kezdeményezésére október 16-a az éhínség elleni küzdelem napja. A FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben Romány Pál, az akkori magyar mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter javaslatára döntött az Élelmezési Világnap (World Food Day) megtartásáról. A FAO 1945. október 16-án alakult meg, elsődleges feladata a tagállamok táplálkozási és életszínvonalának emelése az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek termelésének és hatékony nemzetközi elosztásának segítségével. A magyar kezdeményezés szerint a "farmerek világnapja" a Magyarországon szokásos aratás kezdetén, Péter-Pál napján lett volna, de végül a FAO születésnapját választották, s a fejlődő országok kérésére ez a nap az éhínség elleni küzdelemről szól.
1981 óta e napon az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslásának szükségességére, a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés elsőrendű fontosságára figyelmeztetnek. A humanitárius szervezetek ráirányítják a figyelmet a világ szegényebbik felének élelmezési problémáira, Közép- és  Kelet-Európában pedig az elégtelen táplálkozásra. Kontinensünkön mintegy 23 millióan alultápláltak, miközben a felnőttek 30-80 százaléka túlsúlyos. 
A gazdasági világválság miatt idén várhatóan 104 millióval nő az éhezők száma, túllépve az egymilliárdos számot - azaz minden hatodik ember nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!