Bátor nő! Megbirkózott a rablóval, kétszer elsült a fegyver!

FMH - Van, aki inkább mindent odaad, más megdobálja a rablót, megint más ellenáll, sőt visszatámad, az áruja védelmében. Mert amibe egy élet álmait fektettük bele, azt értelemszerűen védeni akarjuk. Lehet, hogy a végén át kell adnunk, de akkor is: legalább megpróbáltuk. A rablási kísérletek szaporodnak, vajon a gazdasági válság számlájára írható mindez?

Kocsis Noémi

Halász Edit (képünkön) azt mondja, két nap óta már tud aludni éjszaka. Pedig az amúgy kistermetű hölgy nem ijedős.
- Délután három felé jött ez az alak, kapucniban - emlékezett vissza a hét elején történtekre. - De aznap mindenkin volt, hiszen esett, száz kilométeres zúgó szél  fújt. Nálam be kell kopogni, ki is van írva, én belülről engedem be a kuncsaftot. Nem tehetem meg senkivel, hogy az arca, vagy a dzsekije alapján azt mondom, ez nem jöhet be. Rögtön ideállt a pulthoz és elővette a fegyvert. Ezüstszínű pisztoly volt, nem tudom, milyen tipusú, de egyenesen rám szegezte. Pakold ki azt a vitrint, mutatott a legértékesebb dolgokkal teli szekrényre. Nyilván tudta jól, hol vannak a drága holmik, korábban kifigyelhette bármikor. Azt hittem, rosszul hallok és visszakérdeztem. Jól hallod, pakold ki, utasított még egyszer. Ez most komoly?-  hitetlenkedtem. Maga most engem tényleg kirabol?
Edit azért hitte tréfának a felszólítást, mert korábban megtörtént, hogy vicces kedvű kuncsaftok poénkodtak, hogy követnének el ékszerbolti rablást. A boltban volt kamera, de videorögzítés nem. A baseballsapkáját az elkövető amúgy is jól az arcába húzta. Edit megnyomta a rendőrségre bekötött pánikgombot, csakhogy nem elég hosszan, így a riasztást nem észlelték. A rabló viszont észrevette és bedühödött, a tulajt nekinyomta az ékszeresvitrinnek, dulakodás kezdődött.  Közben kétszer elsült a fegyver is, szerencsére Edit az arcától távol tudta tartani. A rabló végül mégis hozzáfért a vitrinhez, de csak néhány másodpercre, ezalatt összesen hét darab nyak- és karláncot tudott felkapni, mielőtt elrohant volna. Az ajtóban azért leadott még egy lövést.

Semmit sem ér a kamera, ha csak kamu, mint nagyon sok helyen: a rablók tudják ezt, és az eszköz jelenléte nem tántorítja el őket

Tényleg nem lehet megelőzni az ilyen eseteket? A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai  által tavaly elkészített ajánlás nem előzi meg a váratlan támadásokat, de ad némi támpontot  a megelőző védekezéshez. Az éjjel-nappal nyitva  tartó boltokban aktuális lenne rendszeresíteni egy olyan pénzkazettát, vagy más szerkezetet, amelyben eltűnik a nagy címletű papírpénz. A kasszában így csak a  kisebb összegek maradnak. Ha a támadónak erőszakkal, fenyegetéssel sikerül hozzájutnia a bevételhez,  csupán kis hányadát viheti magával.  A kis boltoknál, az éjszaka  nyitva lévőknél is aktuálissá vált a minőségi kamerák felszerelése. A tulajdonos ellenőrizze a képek minőségét, hogy azok a későbbikben alkalmasak legyenek a rajtuk lévők azonosítására.  Ha már megtörtént a baj, és  marad a boltosnak  elegendő lélekjelenléte, próbáljon meg jó személyleírást adni  a támadóról, a rablóról, a tolvajról.      Lehetőség szerint az eset után ne a tulajdonost, a rokont hívja először az eladó, hanem tárcsázza  a 107-et,  mert  kihűl a forró nyom!
A lakótelep szomszédos házának trafikját egyébként egy héttel korábban rabolták ki, amikor a családtagok közül éppen a nagymama állt a pultban. A tettes ismeretlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!