Türelemmel nevelni - egyházi iskolák pedagógusait tüntették ki

Székesfehérvár - Imre herceg nevelőjére, Szent Gellértre emlékezve köszöntötték csütörtökön a katolikus iskolák pedagógusait.

J. Mező Éva


Az egyik kitüntetett, Holnapy Dénes Márton (középen, fehérben) az ünnepségen
Fotó: FMH

- Türelmes jelenlét a kicsinyek között, ez jellemzi az igazi nevelőt - mondta Nyeste Pál, a váci piarista gimnázium igazgatója tegnap, a pedagógusok égi patrónusának ünnepén megtartott konferencián. A pedagógusi hivatást maga is gyakorló igazgató tapasztalatait oszotta meg: az ismerethalmaz elsajátításán túl a gyerekeket meg kell tanítani választ találni az élet kérdéseire is. Így lehetnek szabadok, közösségi emberek. Beszélt a veszélyeket rejtő sikerről: a sikerhajhász csak hasonlatosságot keres másokkal, nem elégíti ki vágyait, a keresés csak szolgai függést okoz.
 

Ugrits Tamás kitüntetett és Spányi Antal megyés püspök
Fotó: FMH

Az egyházmegye a fenntartása alatt működő oktatási intézményeiben dolgozó kiváló pedagógusokat  Szent Gellért-díjjal tüntette ki. Az 1996-ban alapított díj arany fokozatát  idén Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató kapta, valamint  a zsámbéki főiskola tanára, Holnapy Dénes Márton premontrei szerzetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!