Szenzációs találmány! Íme a jövő játéka!

Másfél évtized pihenő után új logikai játékot konstruált kanadai megrendelésre a bűvös labda, a fűfej és megannyi találmány kiötlője, Pataki Zoltán. A ma Csajágon élő férfi azt tervezi, hogy korábbi ötleteit is leporolja.

Klecska Ernő

Pataki Zoltán feltaláló közel tíz éve fut a pénze után. Most úgy tűnik, megfogta az isten lábát. Az eredetileg  gépésztechnikus végzettségű, jelenleg nagyban virágzölddel kereskedő férfi nevét a világon sok helyen jegyzik, ő azonban még  a kilencvenes években, az 1992-ben BNV-nagydíjat elnyerő bűvös gömb nevű logikai játék és számtalan egyéb újítás és találmány után hátat fordított  a feltalálói világnak.
 Egészen mostanáig úgy vélte -  mondja egy tea mellett, korabeli újságok  másolatait mutatva -, hogy már csak az emlékei maradnak  e korból. Nekem is az új Rubik-játék, a helyenként ugyancsak bűvös gömbként emlegetett szerkezet hírére ugrott be, hogy: hát nekünk már volt egy ilyen!  A bűvös labdáról, a Magic Ball néven a kilencvenes évek elején a rendszerváltás egyik magyar vállalkozói ikonja, a később évtizedekig húzódó pereiről és hol felfüggesztett, hol újrainduló végrehajtásairól ismertté vált Mach Gyula cége által gyártott logikai játékról van szó.  A világsajtóban akkoriban nagyszerűsége miatt emlegetett holmit és annak kidolgozóját szinte mindenki elfelejtette. Talán csak  a szabadalmi szakemberek tartották nyilván   csodálkoztak is a fehérvári virágpiacon nyár elején, amikor  egy elcsípett információ alapján Pataki Zoltánt kerestem.
- A leveles Zoli lesz az - jutottak végül egyezségre a kereskedők. Zoli történeteiről hallottak már, de furán néztek, amikor egy újságíró is említette azokat. Érthető, a kofák és a virágkereskedők tudvalevően sok mindennel találkoznak. Többüknek bizonyára csak  most esett le a tantusz, itt azért komoly dologról lehet szó!
 Hogy mennyire komoly, az május végén derült ki, amikor Mészárosné Dónusz Katalin, a SBG&K Szabadalmi Ügyvivői Iroda munkatársa levélben jelezte az ötleteit fejben továbbra is rendre gyűjtő és csiszolgató férfinak, hogy egy kanadai cég, a saskatooni Puzzle Master keresi az 1991-ben amerikai szabadalommal védett játék hasznosítása ügyében. Jakab Judit, az iroda illetékese elmondta: Pataki Zoltán iparjogvédelmi ügyeit több mint húsz éve képviselik. Ez a képviselet kiterjed a feltaláló logikai játék témájú találmányainak magyar és külföldi szabadalmi oltalomszerzésére  az irodát ennek során kereste meg a kanadai cég.

Pataki Zoltán  régi és új találmányával, s az amerikai szabadalmi oklevéllel, ami csak keveseknek van

A kapcsolatfelvétel után nem sokkal Pataki Zoltán honi szabadalmi bejelentést tett egy új szerkezetre. A Magyar Szabadalmi Hivatalnál p0900490 számon nyilvántartott aktus már védelmet nyújt, s innen számítva egy éven belül lehetőség van nemzetközi szabadalmi bejelentés (PCT) benyújtásával a külföldi szabadalmak megszerzésére is.
A p0900490 objektum első ránézésre nem más, mint egy  hokikorong, annyi különbséggel, hogy ezt több irányban el lehet tekergetni. A korongocska, amelynek jelenleg egyetlen mesterpéldánya létezik, két koncentrikus körből áll. Ebből a belső, egy 2,5 centiméter átmérőjű mag, két irányban is elcsavarható, a külső pedig 12 egyforma, ugyancsak forgatható cikkből tevődik össze. Ezeken jelenleg számok vannak ugyan, de bármi más felfesthető rájuk.
 Ez lenne tehát az isten lába? Ez!  A korong, aminek ötlete  a kanadaiakkal folytatott tárgyalás után pattant ki a feltaláló fejéből. A Puzzle Master szakemberei olyan, nem túl egyszerű  logikai játékot kértek, amely hordozható, elfér a zsebben, valamelyik amerikai sporthoz kapcsolódik és reklámhordozónak is jó. A korongocska külső cikkein egyik oldalon jelenleg számok vannak,  a másikon egy jégkorongos figurája. Ha a számokat kirakják, az ábra is elkészül  ami nem könnyű menet, hiszen  a kombinációk száma közel annyi,  mint az eredeti bűvös kockáé.
Pataki Zoltán egyszer már megfogta az isten lábát, de akkor  nem járt jól, mert  ahogy a mondás tartja  még a botját is utána vágta. Bűvös labdáját ellopták, lemásolták, mások lettek milliomosok belőle, úgyhogy ezt most nem adja puszira  mondja, s büszkén mutatja a korábbi szerkezete eredeti, amerikai szabadalmi oklevelét. Nem sokan dicsekedhetnek ilyennel. Két éve már megpróbált újra elindulni egy, az amerikai fociban használt  tojás alakú labdával, de mivel nem volt rá pénze és korrekt partner sem akadt, az is a fiókban maradt. Sok mással együtt. A technikusi mellé  az  úszás, kajak-kenu szakedzői végzettséget is szerző férfi ugyanis állandóan tele van ötlettel.  Tehetségét, hogy mást, sokszor azonnal megoldást lásson ott, ahol  a többiek a problémát, állítólag nagyapjától örökölte, aki maga is több találmány birtokosa volt.
Az ötletgyáros a Magic Ball fiaskója és pár - itt nem részletezendő - magánéleti trauma után előbb kürtőskalácsozott, kitalálta, majd elkezdte a fűfejgyártást. Egy időben kamionok sora vitte a kis díszeket a Csajág-Párizs vonalon, de a sok távollét alatt előbb a dolgozók lopták meg, majd egy partnere csinált világra szóló üzletet  a termékből  helyette. Ekkor nyergelt át  a virágzöldre. Egy, a nagybani piacon született ötletét tett követte: ő volt az, aki bevezette a cserszömörcét a virágosok közt. Ha éppen nem talál fel valamit,  a zöldek Dél-Afrikából történő ideszállításának módján töri a fejét  mondja, s szorgalmasan tekergeti a kis korongot, amit  a következő nagy kanadai kiállításon, ahol  az aranyásók ünnepén milliók fordulnak meg, már be is szeretne mutatni.
 Miközben beszél, szépen sorolnak egymás mellé a számok. Nekem nem ment, de neki könnyű  másfél évtizede ezzel álmodik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!