Ismét megfutamodott Jellasics!

Pákozd - A negyvennyolcas forradalom vívmányait megvédő, a hagyomány szerint a magyar honvédsereget létrehozó csata évfordulójára emlékeztek vasárnap a Mészeg-hegyen.

Ármás János

Pákozd a nemzeté, Pákozd mindannyiunké  - fogalmazott köszöntőjében Takács János, a település elöljárója. A családoké lett a hivatalosan a Szárazföldi haderő napja címmel meghirdetett rendezvény, közösségek érkeztek ünnepelni és piknikezni a híres obeliszk köré. 
Emlékbeszédében Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Barári Kör (HTBK) elnöke kifejtette: Szent helyen állunk. Ez a csata sok szempontból meghatározta történelmünket. Éles viták után, reménytelen helyzetben is győzedelmeskedni tudtak honvédeink abban a sorsdöntő pillanatban, amikor egy alig fél éves polgári Magyarország jövője forgott kockán. A polgármester szerint kell, hogy egy nemzetnek legyenek olyan emlékhelyei, ahova megérkezve elgondolkodhatunk múltunk értelmén és értékein. Itt lehet megtanulni, itt mondhatjuk el gyermekeinknek: tiszteljük a katonáinkat.

Ismét megelevenedett a múlt

- Pákozd a haza, a haladás és az idegen uralom törekvései elleni fellépés szimbóluma - jelentette ki Tömböl László mérnök vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, megjegyezve, nemzetünknek az adatott meg, hogy függetlenségéért a történelemben mindig harcolni kellett. Pákozd a nemzeti összefogás jelképe lett, s ne feledjük, mert ez nekünk nagyon fontos: a katonai becsület jelképe is mind a mai napig. Az emléknapon tisztelegtek Gyuricza Béla vezérezredes a HTBK-mozgalom életre hívójának márványtáblájánál is. Huszár- és hagyományőrző csoportok elevenítették meg az eredeti, pákozdi-sukorói helyszínen a történelmi emlékek alapján a legendás csatát, Móga altábornagy honvédei és nemzetőrei újra győzedelmeskedtek a horvát bán regimentje felett, így újra futott Bécs felé "Jellasics, a gyáva".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!