Így keresnek ők! Ordító különbségek

FMH-összeállítás - Van, amelyik cég jól látható helyre tette a fizetési adatokat, más esetben félórás oldalböngészés után sem találtunk semmit. Nyilvánosak a fizetések, csak találjuk meg!

Házi Péter

Felemás a hozzállása a köztulajdonban lévő cégeknek ahhoz a rendelethez, miszerint szeptember 15-étől nyilvánosságra kell hozniuk a cégveztők és egyéb vezető állásúak havi bruttó bérét. A székesfehérvári cégek közül legelsőként a Városgondnokság tett eleget a felhívásnak,  kedd este aztán már a Széphő Zrt. honlapján is megtalálható volt a többi között, hogy az igazgató, Fónad Csaba havi  bruttó egymillió forintot keres, s ugyancsak megtalálható volt a felügyelő bizottság tagjainak havi juttatása is. Szerdán azonban már hiába próbáltuk letölteni a honlapról az adatokat, a számítógép arra hivatkozott,  az állomány sérült és így nem lehet megnyitni. Fent is van, meg nincs is, eleget is tettek a rendeletnek, de aki kíváncsi, mégse tudhatja meg, ki mennyit keres  mondhatnánk, nem feltételezve azt, hogy valaki szándékosan tette  tönkre az állományt.

A székesfehérvári és számos más települési önkormányzat tulajdonában álló Fejérvíz Zrt. igazgatóságának elnöke, Kis István havi 1,1 milliót keres, prémiumként  ha megszavazzák  maximum  hat havi bérét viheti haza, a két igazgatóhelyettes, Karászi Gáspár és Szalai István pedig egymillió 35 ezer forintos bruttó fizetésért (plusz legfeljebb  hat havi jutalom) dolgozik. Ami a 95 százalékban állami tulajdonban álló Alba Volán Zrt-t illeti, Tóth István vezérigazgató fizetése 927 ezer forint, a móri és  székesfehérvári üzemigazgató, azaz Suralik András és Csáder Dezső 770 ezret, a dunaújvárosi üzemigazgató, Erdős Sándor pedig 760 ezret keres.  A Depónia Kft-nél azt mondták, technikai hiba akadályozza az adatok internetre tételét.

A dunaújvárosi önkormányzati cégek közül a Vasmű út 41. Irodaház Kft., valamint a DVN Városfejlesztési Zrt. tette közzé  a polgármesteri hivatal honlapján az adatokat. Mindkét cég ügyvezetője, illetve vezérigazgatója Gáspár László, aki az első cégnél ingyen, a másodiknál havi félmilllióért dolgozik. A kisebb városok esetében úgy tűnik, a fizetések is alacsonyabbak: a Velencei Hulladékgazdálkodási Kft. esetében az ügyvezető igazgató, Kovács Attila csak 333 ezer forintot visz haza, a cégvezető Ferencz Péter viszont 390 ezret. A Bodajki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Stumpf Katalin bére mindössze 230 ezer forint, a Móri Városi Televízió Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fenesi András  havi alapbére pedig 180 ezer forint.  Kicsit kilóg ebből a sorból az agárdi termál- és gyógyfürdő, melynek igazgatója, Kovacsics Imre havi megbízási díja egymillió ötvenezer forint.

A fentiekhez képest sokkal kevesebb szerencsével jártunk, amikor a sárbogárdi cégek esetében próbáltunk fizetési adatokat találni. Sárbogárd  hivatalos honlapján nem talátunk tegnap információkat a helyhatóság érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok vezetőinek fizetéséről Szenczi György aljegyző ezt a tényt elismerte és javasolta,  nézzük meg az említett társaságok internetes oldalait: A Szélessávú Közmű Kiépítési Társulás egyértelműen a helyhatóság cége, külön honlapjuk nincs. Ám ugyanígy nem találtunk eligazítást a szilárd hulladékkezeléssel, parkfenntartással és építéssel foglalkozó Közév Kft. esetében sem.  

A megyei önkormányzatnak két társaság van a többségi tulajdonában. Az Európai Információs Pont és Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője, Mári Ilona  390 ezer forintot, a VVSI Nonprofit Kft. vezetője Döbrentei Gábor  300 ezer forintot keres havonta. Az adatok kibogarászhatók az önkormányzat honlapján a döntéseket tartalmazó közlönyökből. A cégek honlapján nem találtuk az adatokat. A VVSI-től azt az információt kaptuk, hogy a hétvégén kerülnek fel, mivel a szakemberük külföldön van.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!