Bűnügyi verseny: a dunaújvárosi technikusok másodikak lettek

Velence - Eredményhirdetéssel ért véget a negyedik bűnügyi technikai országos verseny a Juventus Hotelben. A technikusok modern eszközökkel is megismerkedhettek.

MTI

A negyedik országos bűnügyi technikai versenyen és szakmai találkozón több érdekes, a bűnügyek felderítésében használatos  eszközt is bemutattak.  Harnisch József  anyagvizsgáló szakmérnök és osztrák kollégái  egy 360  fokban helyszíni felvételeket rögzítő készüléket  ismertetett meg a  rendőr-főkapitányságok bűnügyi  technikai osztályainak képviselőivel. A szerkezet teljes  képet rögzít a helyszínekről.
- Ez egy  kétdimenziós,  szoftverrel összekötött kamera, amely pontos méreteket tud meghatározni.  Az egyszeri   felvételt megismételjük, a kamera 30 centivel magasabban van ilyenkor.  A helyszínelő, aki később megnézi  a felvételt,  visszaídézheti a helyszíneket. A rendszer másik részével   jelentéseket, jegyzőkönyveket lehet a felvételekhez csatolni, nyomokat rögzíteni. Megőrzi az ujjlenyomatot, a sérülési nyomokat, ezeket is csatolni lehet a felvételekhez. A hardver 360 fokos képeit meg lehet jeleníteni a számítógépen.    A papírdokumentumokat, a több kilónyi iratkötegeket egy idő után  ki lehet majd iktatni, minden digitális formában áll  a nyomozók  rendelkezésre. 

Harnisch József bemutatja az uv-fénnyel működő nyomrögzítőt

A másik, szintén nyomrögzítő  szerkezet, kémiai anygaok nélkül képes a szabad szemmel nem  látható  helyszíni nyomokat  felfedezni és  rögzíteni is. Vérnyomot, ujjlenyomatot,  egyéb testnedveket tesz láthatóvá. Használnak hozzá  ultra  viola (uv)  lámpákat, ezek segítségével jobban észrevehetőek,  szinte nappali fénynél is láthatóvá teszik  a különböző nyomokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!