Milliárdos tartozások: nem lesz aki fizessen?

Budapest - Az építőipart nem csak a megrendelések visszaesése sújtja, de a feketemunka, a lánctartozás, az alulfinanszírozott pályázatok is gondot okoznak - állítja az ÉVOSZ.

B. Kiss László


Csökkenő megrendelés, lánctartozás, feketemunka sújtja az építőipart
Fotó: FMH-archív

Az építőipari vállalkozások többségénél az idei  első félévi teljesítménynél az előző év azonos időszakához viszonyítva   nagy szóródással   5-40 százalék közötti  visszaesés tapasztalható - tűnik ki abból a felmérésből, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az ÉVOSZ készített. Az átlagos kapacitás-lekötöttség éves szinten 50-70 százalékos. Ugyanakkor azon cégek, amelyek fő tevékenységi területe a lakásépítés, ennél nehezebb helyzetbe kerültek. Az áfaemelést a lakáspiacon nem lehet érvényesíteni, ugyanakkor a hitelezési nehézségek miatt jelentős visszaesés tapasztalható a megrendelésekben. A közvetlen piaci értékesítésű lakásoknál az eladatlan lakások nagy száma okoz pénzügyi, gazdálkodási nehézségeket. 
  

2010  második felétől várnak élénkülést a megkérdezett építési vállalkozások. A mikro-és kisvállalkozóktól is nagyobb figyelmet kap az építési export lehetősége. Legnagyobb érdeklődés a németországi lehetőségek iránt van.  A megkérdezettek idén áremelést nem terveznek. Az áfa változása, az infláció és a beszállítói árváltozások miatt összesen 6 százalékos drágulásra lehet számítani.
A magánberuházások a gazdasági válság következtében csaknem megszűntek, de az állami, önkormányzati beruházások mértéke is jelentősen csökkent. 2006. évben 1100 milliárd forint  volt a közmegrendelés értéke, ez az idei évre  900 milliárd forintra prognosztizálható. Növekedett a  feketemunka aránya: ez szinte teljes egészében lefedi a lakossági megrendeléseket  állítja az ÉVOSZ. A banki finanszírozási feltételek is jelentősen romlottak. Költségesebb a hitelfelvétel és magasabb fedezetet várnak el a bankok. A közbeszerzési pályázatoknál tapasztalható, hogy az önkormányzati pályáztatások sorra hiúsulnak meg, mivel a pályázati támogatás többnyire alulfinanszírozott. Sokszor lehetetlen abból az összegből és azzal a műszaki tartalommal a munkát elvégezni, amit a pályázati kiírás tartalmaz. A hátrányos helyzetű önkormányzatok ugyanakkor saját erőből nem képesek a hiányzó összeget pótolni. Így olyan pályázóra várnak, aki elvállalja a munkát még irreálisan alacsony összegért is.   A közbeszerzési munka több mint 98 százalékánál az ár mértéke a döntő. Kevés az olyan közbeszerző, amely kizárja a versenyből az irreálisan alacsony árú ajánlatot, amely aztán tovább generálja a feketemunkát, illetve a lánctartozást. Kölcsönös a növekvő kiszolgáltatottság az alvállalkozó és a generálkivitelező között. Az árversenyben az irreáliasan leszorított alvállalkozói árak a minőség romlását jelentik, alulvállalást okoznak, és teljesítési vitákat generálnak. 

A  rendszer kódolja az etikátlan vállalkozói magatartást, az egyre elharapódzóbb problémákat, amelyek összefüggenek az ország általános morális állapotával, az eljáró hatóságok bürokratizmusával, a jogszolgáltatás  csigalassúságával. A korrupció az építőiparban is széles körben jelen van, amely a feketemunka jelenlétével együtt jelentősen deformálja  az építési piacot.
Probléma a szakmunkás-utánpótlás. Az építőipari szakmák elvesztették presztízsüket,  a szakmai képzés során az elméleti, de főként a gyakorlati oktatás rendkívül alacsony színvonalú. 
 
A lánctartozás annyira kiszélesedett, hogy annak hatása érződik az építőanyag-gyártásban, a kereskedelemben  valamint a finanszírozó bankoknál is. Az ÉVOSZ szerint a 400 milliárd forintra becsült lánctartozás fele  sohasem lesz megfizetve, mert nincs meg mögötte az adós (tönkrement, eltűnt, felszámolták).

A válsággal kapcsolatos cikkeket itt olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!