Kiállta az idők próbáját - Fejér megye ezer éves

Székesfehérvár - Emelkedett hangulatú, póztalan ünnepségen emlékeztek meg a megyei közgyűlésen a magyar államiságot megtestesítő egyház- és államszervezeti egységről, ezeréves Fejér megyénkről. Az ország szívében szűkebb pátriánkról.

Zsohár Melinda


A megyeháza dísztermében intézményvezetők, díszpolgárok, politikusok, az egyházak képviselői jöttek össze ünnepelni
Fotó: Nagy Norbert

A Székesfehérváron álló megyeháza dísztermébe érkező ünneplő közönséget fogadta a magyar államiságot elsősorban jelképező Szentkorona nemes másolata, amelyet a valóságos és a szellemi értékének megfelelő biztonságban szállítottak a fővárosból az ezeréves fennállását ünneplő Fejér megyébe. Az eredetivel megegyezően aranyból, drágakövekkel kirakottan készült történelmi ereklyénk Szent István koronájának utazó alteregója. A millenniumi közgyűlés ünnepi beszédét Spányi Antal katolikus megyés püspök és Balogh Ibolya közgyűlési elnök tartották a korábbi és jelenlegi közgyűlési tagok, tisztségviselők, intézményvezetők, díszpolgárok, s az országgyűlési képviselők, polgármesterek, s a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében.

- A napi teendők szorításában az ember a következő feladatokra tekint, s nem tudja érzékelni az időt, az idő múlását, s távlatosságát - kezdte ünnepi beszédét Spányi Antal katolikus megyés püspök, az ezeréves Fejér megyét méltató ünnepi szónoklatában. - Szent István keresztény egyházat épített - hangsúlyozta a főpásztor -,  s egyben létrehozta azt a közigazgatási rendszert, amely ezer éven át szolgálta a közösséget a közös értékek alapján.

Balogh Ibolya közgyűlési elnök köszöntőjében természetesen szintén a megye egységének fontosságát emelte ki, meg- és fenmmaradása mellett tört lándzsát.
- A vármegyék, köztük Fejér megye meghatározó szerepet játszottak a magyar államiság fennmaradásában, a török uralom alatt a megyei szervezet akkor is élt, amikor az ország nagy része elveszett - idézte. - A megyerendszer elsorvasztására tett kísérletek, a régiók létrehozására irányuló törekvések mind meggondolatlan, a múltat semmibe vevő kezdeményezések - fogalmazott kritikusan az elnök.

Színvonalas irodalmi és zenei előadás kötötte össze a szónoklatokat, majd a dicső elődök  megidézése kapcsán mutatták be Fejér megye két egykori főispánjának restaurált képét. Gróf Cziráky János és gróf Károlyi József egészalakos portréit a múzeumba száműzték 1945 után, s most helyreállítva visszakerültek az őket megillető helyre, a megyeháza termeibe.

A jeles alkalomból irodalmi pályázatot is kiírtak, képünkön a díjazottak
Fotó: Nagy Norbert

A jeles eseményre irodalmi pályázatot írt ki a megye, régi jó hagyományokat követvén. L. Simon László író, a megyei közgyűlés oktatási és kulturális bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy noha nem kedvez a mai kor az emelkedett gondolatoknak, sikerült színvonalas irodalmi teljesítményre inspirálni az alkotókat. Zsirai László, Marafkó László, Bata János különdíjakat kaptak, a szakértő zsűri által harmadik helyezettként kapott elismerést Sohár András, valamint László Zsolt és Nagy Ágnes. Második díjat kapott Hétvári Andrea és Oláh András, első díjat szintén megosztva kapták Gál Sándor és Gábor Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!