Elképesztő ötlet: kifliszacskóba gyűjteni a kutyagumit

FMH - Közel három éve tették ki az első kutyatoaletteket a Székesfehérváron. Azóta a gazdák nagy része használja is az onnan kiszedhető zacskókat amelyek mostanában eltűntek.

S. Töttő Rita


A zacskók eredeti mennyiségben kerülnek vissza a toalettekbe
Fotó: FMH

Egy alkotmánybírósági döntés értelmében lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyát, egyetlen kitétel van: az ebet a kutyatartó felügyelete alatt kell tartani. Póráz - ahogy szájkosár is -, kizárólag a tömegközlekedési eszközökön kötelező.
 Ha volna - de az utóbbi években nem volt rá példa - 3 és 20 ezer forintra lehetne büntetni azt a kutyatartót, aki nem szedi össze az ürüléket kedvence után. Ehhez tettenérés kell, s a közterület-felügyelők vagy a rendőrök járhatnak el.
Az elmúlt hetekben sorra kaptuk az SMS-eket, telefonos és személyes megkereséseket gondos kutyatartóktól, akik azt szerették volna megtudni, vajon miért nem tölti  fel a város a kutyatoaletteket zacskókkal. 
- Hozzászoktunk a kutyazacskók használatához, hiszen mi sem szeretnénk séta közben szerencsébe lépni - meséli József Anna, aki Puszival, szeretett négylábújával együtt minden este egy fehérvári ligetben barangol, sok más kutyással egyetemben, s aki barátaival már azon gondolkodott, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez az ügyben. - Az elején még mi is rászóltunk más gazdákra, ha nem szedték össze a piszkot, akik azóta már szintén megkérik azokat, akik nem szedik össze, hogy használjanak zacskót.  Ránevelték a kutyásokat a zacskóhasználatra, s most hirtelen elvették a lehetőséget... 

A gazdi szerint attól sem kellett az utóbbi években már tartani, hogy huligánok, gyerekek szórakozásból kiszedegetik a zacskót. A sétáltatók  tesznek el párat tartalékba, tette hozzá, hiszen bármikor történhet baleset.
A városgondnok nemrég még azt mondta, szeretné, ha a gazdák használt zacskókat vinnének a sétákra, de tegnap, a Hírlaphoz beérkezett panaszok hírére Bozai István azt mondta: a mai naptól újra a régi mennyiségben töltik a toaletteket. Havonta 200 ezer forintba kerül ez, hiszen hetente kétszer töltik a 167 dobozt. De megéri,  Tóth Ferenc, a közterület-felügyelők vezetője ugyanis azt tapasztalta:
- Amióta kitették a zacskós konténereket, 90 százalékkal kevesebb kutyaürülékes panasszal találkozunk. Gyakorlatilag szinte mindenki összeszedi a veszélyes hulladéknak számító kutyapiszkot. Ilyen sikertörténetek után  visszatér az emberekbe vetett hitem: ha ugyanis lehetőséget biztosítunk a normális viselkedésre, akkor azzal élnek is, s ez jó... - mesélte örömmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!