Az autómosás veszélyei - kerülje el a karcolódást!

FMH - Megtépázott hírnevük visszaszerzésére törekednek a gépi autómosók. A feladat nem csekély, hiszen az önkiszolgáló mosók és kézi autómosók egyre népszerűbbek.

Miskei Anita


Az önkiszolgáló mosókban is több program lehetséges, de a szakemberek szerint a vaxolást nem szabad kihagyni
Fotó: FMH

Az autó külleme, tisztasága sokat elárul tulajdonosáról. De vajon a gépi vagy a kézi autómosót érdemes választani? A családi házasok talán csak mosolyognak ezen a problémán, hiszen sokan közülük úgy vélekednek, otthon, a kertben könnyedén és olcsón megúszhatják a takarítást. A panelek és társasházak lakói azonban rákényszerülnek a gépi mosók vagy a kézi-, esetleg önkiszolgáló autómosók használatára. 
 
1914 óta  amikor két detroiti fiatalember megnyitotta a világ első automatizált autómosóját  folyik a vita: vajon árt-e a karosszériának, vagy sem? Csak tisztít, vagy karcol is? A vitában a kényelmes, de kétes hírű szolgáltatással szemben áll a kézi mosás, függetlenül attól, hogy nagynyomású gőzborotvából vagy vödörből kapja az autó a vizet, és attól, vajon hivatásos vagy amatőr, otthoni kézi mosásról van-e szó.  Tóth Zoltán vállalkozó megosztotta lapunkkal gyakorlati tapasztalatait.
- Az otthoni és a hivatásos kézi mosók egy részénél az alapvető hibaforrás a kevés víz használata és a nem kellően tisztított törlőeszközök érintkezése a karosszériával. Találni olyan mosókat, ahol vastag gyapjúkesztyűvel habosítják az autót a gőzborotválkozás után, majd olyan szarvasbőrrel vagy annak látszó anyaggal szárítják, amit többször csavarnak ki, mint öblítenek. Az otthoni mosás sem mindig különb: a koszszemcsék megmaradnak a habosításra és a törülgetésre szánt eszközökben. A koszmaradvány többnyire alig vagy nem látható kvarcdarabka, ami keményebb a legellenállóbb lakkozásnál is. Sötét színű autó lemezein körkörös karcok jelzik a tudatlan vagy elkapkodott igyekezet nyomait - mondta a szakember. Hozzátette, a gépi autómosóknál pedig a  poliészterszálakból álló forgókefés megoldások okozhatnak mattulást a karosszérián, emiatt sokan nem kedvelik.  Ezek hasonló jeleket hagynak, mint a rossz kézi mosás. Az ok: takarékoskodás a vízzel, rossz a sugarak beállítása, a fúvókák eltömődöttek, és kopottak a tisztításra szolgáló műanyag szálak a kefékben.

A jelenlegi egyik legtökéletesebb megoldás három éve létezik, itt a szivacsok  zárt pólusúak, kézzel érintve sima benyomást keltenek. Nem tapadnak meg a felületen a koszszemcsék - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!